NASA iki kara deliğin hipnotize edici dansını görselleştirdi

NASA, Güneş'ten milyonlarca kat daha fazla kütleye sahip, yörüngedeki iki kara deliğin birbiri etrafında dans ettiğini gösterdi.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Görselleştirmede iki kara deliğin her birini çevreleyen sıcak gaz fırtınası (yığılma diski) arasından ışığı nasıl çarpıttığı ve yeniden yönlendirdiği görülüyor.

NASA'nın tanımladığı üzere iki disk de genelde "çift hörgüçlü bir görünüm" kazanıyor fakat biri diğerinin önüne geçtiğinde, ışık kara delikler etrafındaki büyük uzay-zaman kuvvetlerini taşımak zorunda kaldığı için hızla değişen bir yay dizisi haline geliyorlar.

NASA'nın Maryland eyaletinin Greenbelt bölgesindeki Goddard Uzay Uçuş Merkezi'nden görselleştirmeyi yapan astrofizikçi Jeremy Schnittman "İki süper kütleli kara delik görüyoruz, daha büyük olan 200 milyon güneş kütlesine sahip, küçük yoldaşının kütlesiyse bunun yarısı kadar" dedi.

Bunlar, her iki üyenin de yığılma disklerini milyonlarca yıl boyunca koruyabileceğini düşündüğümüz, ikili kara delik sistemi türlerinden.

Işık kaynaklarını izlemeyi kolaylaştırmak için seçilen mavi ve kırmızı renkler aynı zamanda bu muazzam uzamsal olayın gerçekliğini yansıtıyor. Sıcak gaz daha mavi bir ışık yayıyor ve küçük kara deliklerin etrafındaki madde yüksek sıcaklıklar üreten güçlü etkilerle karşılaşıyor.

Bu görselleştirme gerçek renklerle üretilmiş olsaydı, renkler görünmez olurdu. Mavi disk biraz daha yüksek bir sıcaklığa ulaştığı için salımların çoğu morötesi ışıktan oluşur.

Işığın izlediği yolları etkileyen yerçekimi bükülmesi nedeniyle diskin bir tarafı diğerinden daha parlak olacaktır. Bu hızlı hareket, parlaklığını Doppler artması yoluyla değiştirerek izleyiciye dönük tarafın daha parlak ve aksi yöne dönen tarafın daha sönük görünmesine neden olur.
 


Videoda görülebilen bir başka tuhaf olay da kara deliklerin izleyiciye daha yakın olduklarında daha küçük ve uzaklaştıklarında daha büyük göründüğü "göreli sapma".

Bu sezgiye aykırı olsa bile olayın tuhaf açıklaması, her iki kara deliğin de her bir yörüngede birbirlerinin etraflarında daire çizen küçük görüntülerini oluşturmasıdır. Kara deliklerden gelen ışık 90 derece açıyla yeniden yönlendiriliyor, bu da izleyicilerin bütünleri aynı anda iki perspektiften, ön taraftan ve köşe tarafından, görebileceği anlamına geliyor.

Schnittman "Bu yeni görselleştirmenin çarpıcı bir yönü, kütleçekimsel merceklenmeyle üretilen görüntülerin kendilerine benzeyen doğası" ifadelerini kullandı.

Her kara deliğe daha yakından bakıldığında, partnerinin giderek bükülen ve birden çok sayıdaki görüntüsü ortaya çıkıyor.

Normal bir bilgisayarda bu kareleri üretmek için gereken hesaplamalar yaklaşık 10 yıl sürerdi fakat bu görevi gerçekleştirmek için NASA'nın İklim Simülasyon Merkezi'ndeki Discover süper bilgisayarının işlem gücünün yalnızca yüzde 2'si yeterli oldu. O yüksek güçlü makine için bile tamamlanması bir günden uzun sürdü.

Gökbilimciler gelecekte bu gibi kara deliklerden yerçekimi dalgalarını -uzay-zamandaki dalgalanmaları- spiralleşip birleşirken tespit edebileceklerini düşünüyor.



*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

https://www.independent.co.uk/life-style

Independent Türkçe için çeviren: Noyan Öztürk

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU