Jerusalem Post: ABD, İsrail'e "Çeneni tut" dedi

İsrail basınına göre, ABD İsrail’in Natanz’daki patlamayla ilgili açıklamalarını "tehlikeli ve can sıkıcı" olarak niteledi

O dönem ABD Başkan Yardımcısı olan Joe Biden ve İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu, Kudüs'te bir basın toplantısında (Reuters)

ABD'de Joe Biden yönetiminin İsrail'e İran'la ilgili yorumda bulunmama konusunda baskı yaptığı iddia edildi.

Jerusalem Post gazetesinin Kanal 12 kanalına dayandırdığı habere göre, Biden yönetimi son birkaç günde İsrail'le birkaç kez temasa geçerek İran konusunda yorum yapılmamasını istedi.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Habere göre, ABD yönetimi İsrail tarafından düzenlendiği iddia edilen İran'daki Natanz nükleer tesisinde meydana gelen patlamadan rahatsız oldu ve İsrail'in olayla ilgili açıklamalarını "tehlikeli ve can sıkıcı" olarak niteledi.

Beyaz Saray'ın İsrailli yetkililerin İran'la nükleer anlaşmanın canlandırılmasıyla ilgili açıklamalarını da eleştirdiği belirtildi. ABD'nin İran'la nükleer anlaşma için yeniden masaya oturmaya çalıştığı bir dönemde İsrail'in açıklamalarını "zarar verici" bulduğu" uyarısında bulunduğu kaydedildi.

Tahran Natanz'da geçen hafta pazar günü yaşanan patlamadan İsrail'i sorumlu tutarken, İsrail bu konuda resmi bir açıklamada bulunmadı.

İsrail'deki ismi açıklanmayan bazı kaynaklarsa, İran'ın uranyum zenginleştirme kapasitesine darbe vurduğu iddia edilen saldırının arkasında İsrail'in olduğunu doğrulamıştı. Ülkenin bu saldırıyla İran'la nükleer anlaşmanın canlandırılmasına yönelik Viyana'da süren görüşmeleri baltalamaya çalıştığı yorumları da İsrail basınında yer bulmuştu.

Patlama sonrası bölgede tansiyon yeniden yükselirken, İsrail güvenlik kabinesinin iki buçuk ay aradan sonra son gelişmeleri görüşmek üzere yarın toplanması bekleniyor.


Independent Türkçe, Jerusalem Post, Times of Israel

DAHA FAZLA HABER OKU