"Maymun-daktil" fosili ilk kez bulundu

Ünlü fosil yatağından heyecan verici bir keşif çıktı

Maymun-daktil'in ağaçlarda avlandığı düşünülüyor (Chuang Zhao)

Paleontologlar karşı duran başparmaklara sahip uçan bir dinozorun bilinen ilk fosilini keşfetti.

"Maymun-daktil" adı verilen (daktiller Yunan mitolojisinde el becerileri ve madencilikle anılır ve parmak adamlar olarak bilinir -ç.n.) 160 milyon yaşındaki pterozor, el becerisini muhtemelen ağaçlara tırmanmak, böcekleri ve diğer avları avlamak için kullanmıştı.

Jura devrine ait kalıntılar farklı ülkelerden araştırmacılardan oluşan bir ekip tarafından Çin'in kuzeydoğusunda yer alan ve fosil keşifleri için verimli bir yatak olan Liaoning'de gün yüzüne çıkarıldı.

Keşfin ardındaki paleontologlara göre maymun-daktil, baş parmaklarının içiyle işaret parmaklarının içine dokunabildiği bilinen en eski hayvan.

Karşı duran başparmaklar çoğunlukla memelilerde ve bazı ağaç kurbağalarında bulunur. Hâlâ yaşayan sürüngenler arasında bulunan ve karşı duran başparmaklara sahip bukalemunlar son derece nadir bir örnektir.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Bilim insanları küçük bir bilgisayarlı tomografi tarayıcısı kullanarak maymun-daktil fosilinin dijital modellerini oluşturabildi ve başparmakların diğer parmaklarla nasıl hizalanacağını belirledi.

Bazı bilim insanları ağaçlara tırmanma yeteneğinin uçma kabiliyeti geliştiren pterozorlardaki eksik evrimsel bağlantı olduğunu düşünüyor.

Ağaçlar arasında uçmasını sağlayan 33 inçlik (yaklaşık 84 cm) kanat açıklığıyla her ikisini de yapabiliyor gibi görünen maymun-daktil benzersiz bir örnek.

Maymun-daktil'in bilimsel adı Kunpengopterus antipollicatus, eski Yunanca'da "karşı" ve "başparmak" anlamına gelen kelimelerden türetildi.

Eşsiz fiziksel yapısı maymun-daktili evrim konusundaki kavrayışımıza kayda değer katkılarından dolayı adını Charles Darwin'den alarak darwinopter'ler olarak bilinen pterozorların arasına sokuyor.

Araştırma ekibinde yer alan Rodrigo V Pegas bu sebeple darwinopter'lerin her zaman "kıymetli" keşifler olduğunu söyledi.

Çin'deki Liaoning eyaleti son derece iyi korunmuş fosilleriyle tanınır. Paleontologların gözündeki özel yeri, 1990'larda sinosaropteriks'in keşfedildiği ve modern kuşların dinozorlardan geldiğine dair günümüzde yaygın olarak kabul edilen teorinin doğduğu yer olmasından geliyor olabilir.

Araştırmacılar bulgularını bu hafta Current Biology adlı bilimsel dergide yayımladı.



*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

https://www.independent.co.uk/news/science

Independent Türkçe için çeviren: Noyan Öztürk

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU