Bu bir ilk: Bebeklerinin üzerindeyken fosilleşmiş dinozor bulundu

"Sadece tek bir fosilden bu kadar çok bilgi edinebilmek olağanüstü"

Yumurtalar 21,5 santimetre uzunluğunda ve 8,5 santimetre genişliğindeydi (Zhao Chuang)

Bilim insanları, kuluçkaya yatmış bir dinozor fosili keşfetti. Yuvadaki yumurtaların içindeki embriyoların korunduğu da ortaya çıkarken bunun bir ilk olduğu düşünülüyor.

Fosilleşmiş kalıntılar, Çin'in Jiangxi eyaletine bağlı Ganzhou şehrinde kazılan 70 milyon yıllık kayaların içinde bulundu. Yaratık, 145-66 milyon yıl öncesine dayanan Kretase Devri'ndeki Teropod alt takımından kuş benzeri Oviraptorozor grubuna ait.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Araştırma ekibi, yetişkin Oviraptoroid'in altında 24 yumurtanın bulunduğunu, bunlardan 7'sinde embriyolara ait kemiklerin ya da iskeletlerin keşfedildiğini açıkladı. Embriyoların bu kadar gelişmesi ve dinozorun yumurtalara yakınlığı, yaratığın yumurtlarken değil bunların üzerinde beklerken hayatını kaybettiğini gösteriyor.

Yani Oviraptoroid, modern kuş kuzenleri gibi kuluçkaya yatıyordu. Zira araştırmanın yazarlarından ABD'deki Carnegie Doğa Tarihi Müzesi'nde paleontolog Matthew Lamanna şöyle konuştu:

Bu tür bir keşif dinozorlarda çok nadir görülen bir durum. Daha önce yuvalarının üzerinde keşfedilen bazı Oviraptoroidler var. Ancak bunların yumurtalarında embriyo bulunmuyordu.

Yeni numunedeyse bebekler yumurtadan çıkmaya neredeyse hazırdı. Bu da bize şüphesiz yaratığın epey uzun süredir yuvasına baktığını gösteriyor. Bu dinozor, yavrularını beslerken nihayetinde hayatını feda eden şefkatli bir ebeveyndi.

Oksijen izotop analizi yapan bilim insanları, yumurtaların modern kuşlardaki gibi yüksek sıcaklıklarda beklediğini ortaya koydu. Bu tespit, yetişkin hayvanın kuluçkaya yattığı ve bu sırada öldüğü hipotezini destekliyor.

Dinozorun karnında çakıl taşı bulundu

Fosil embriyolardan bazılarının, diğerlerinden daha çok geliştiği de ortaya çıktı. Bu, yavruların birbirinden farklı zamanlarda yumurtadan çıkacağı anlamına geliyor. Araştırmacılar, "asenkron yumurtadan çıkma" denen bu özelliğin Oviraptoroidlerde ve bazı modern kuşlarda birbirinden bağımsız evrimleştiğini söyledi.

 

image_9434_2e-Oviraptorid-Nest.jpg
(Şundon Bi)

 

Ayrıca, yetişkin Oviraptoroid'in karnında bir dizi çakıl taşı bulundu. Araştırmacılar, bunların dinozorların yiyeceklerini sindirmesini sağlayan mide taşı (gastrolith) olduğunu düşünüyor. Bir Oviraptoroid'de ilk kez bu tür bir taş bulunurken, keşfin bu yaratıkların beslenme biçimine yeni bir bakış açısı getireceği belirtiliyor.

Araştırma ekibinden Çin Bilimler Akademisi'nde paleontolog Şin Şu, çalışmalarına dair şu ifadeleri kullandı:

Sadece tek bir fosilden biyoloji hakkında bu kadar çok bilgi edinebilmek olağanüstü. Bu numuneden gelecek yıllarda bir şeyler öğreneceğiz.

Araştırma bulguları hakemli bilim dergisi Science Bullettin'de yayımlandı.

 

Independent Türkçe, EurekAlert, Daily Mail, Sci-News.com

Derleyen: Uğurcan Yıldız

DAHA FAZLA HABER OKU