180 milyon yıllık fosil, vampir kalamarın atasının başına gelenleri ortaya koydu

Jura döneminde yaşamış yırtıcı ve avın birlikte boğulduğu açığa çıktı

Araştırma vampir kalamarların adaptasyonuna dair önemli bilgiler veriyor (Christian Klug)

Yeni bir araştırma yaklaşık 180 milyon yıl önce 8 kollu bir yırtıcının başka bir 8 kollu canlıyı yemeye çalıştığı sırada her ikisinin de boğularak öldüğünü ortaya çıkardı.

Swiss Journal of Palaeontology isimli bilimsel yayında 16 Mart'ta online olarak yayımlanan çalışmada araştırmacılar, bu ikilinin fosilleşmiş kalıntılarını tutan killi yapraktaşı levhasının yumuşak dokularının izlerini "olağanüstü" detaylarıyla koruduğunu belirtti. 

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Araştırma ekibi levha üstünde yapılan analizin, iki canlının son anlarının "sonsuz bir kucaklaşmayla" sona erdiğini ortaya koyduğunu söyledi. 

Zürih Üniversitesi Paleontoloji Müzesi küratörü ve üniversitenin Paleontoloji Enstitüsü'nde profesör olan çalışmanın başyazarı Christian Klug, "Yırtıcının yakaladığı ava dair mutluluk duyduğunu ve battığını fark etmediğini varsayıyoruz" ifadelerini kullandı. 

Muhtemelen oksijen açısından fakir katmanlarda yaralandı, boğuldu, öldü ve yumuşak çamura gömüldü.

Amatör koleksiyoncu Dieter Weber söz konusu kalıntıyı Almanya'nın güneyindeki Ohmden'de terk edilmiş bir taş ocağında buldu. Weber, levha üstünde fosilleşmiş yırtıcıyı kollarını küçük avının etrafına sarmış biçimde buldu. 

Weber fosili hazırladıktan sonra bir araştırmacıya sattı, o da parçayı Stuttgart Doğa Tarihi Müzesi'ne bağışladı. 

Live Science'a konuşan Klug, canlıların erken Jura döneminde hayatta olduğunu, bulundukları bölgenin Orta Avrupa'nın çoğuna yayılan bir deniz havzası olduğunu ve "dip suların çoğunlukla oksijen açısından fakir olduğunu" söyledi. 

 

a.png
A ve B görselleri fosilin farklı ışıklarda elde edilmiş görüntüleri, C görseliyse iki canlının illüstrasyonu (Krug et al. 2021)

 

Araştırmacılar her iki canlının ahtapotların da yer aldığı kafadanbacaklılar grubuna ait olduğunu belirtti. Canlılardan biri argonaut diğeriyse vampir kalamar. 

Klug, vampir kalamarların günümüzde daha küçük avlarla beslendiğini ancak bu araştırmanın türün daha büyük örneklerinin hayli yırtıcı olduğuna işaret ettiğini söyledi. Araştırmacılar çalışmanın türün eski örneklerinin az miktarda oksijenin bulunduğu alanlara adapte olamadığını gösterdiğini belirtti. 

Araştırma ekibi günümüzde vampir kalamarların düşük oksijenli alanlarda yavaş ve fırsat kollayarak beslenebileceğini ifade etti. Öte yandan düşük oksijenli ortamın iki Jura dönemi canlısının kalıntılarının bozulmadan korunmasının sebebi olabileceği düşünülüyor. 

 

Independent Türkçe, Live Science

Derleyen: Esra Güngör

DAHA FAZLA HABER OKU