Bilim insanları 430 bin yıl önce Antarktika'ya 100 metre genişliğinde göktaşının çarptığını keşfetti

Araştırmacılar Dünya'ya çarpan dev uzay kayasının enkazının bin 900 kilometre çapında bir alana yayıldığını belirtiyor

Antarktika'da buzlar yüksek hızda erimeye devam ediyor (AFP)

Birleşik Krallık'tan bir bilim insanı, 430 bin yıl önce yüksek hızla Dünya'ya çarparak bin 600 kilometreden fazla genişlikte enkaz duman bulutuna neden olan bir uzay kayası kütlesine dair kanıtlar keşfetti.

Araştırmacı, bulguların "yıkıcı" sonuçlar doğurma potansiyeline sahip orta büyüklükteki asteroit tehdidini yeniden değerlendirmenin önemine vurgu yaptığını ifade etti.

Çalışmada, Dünya'nın yüksek nüfus yoğunluğuna sahip bölgelerine çarpması çok düşük bir ihtimal olsa da bu tür göktaşlarının milyonlarca can kaybına neden olabileceği belirtildi.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Kent Üniversitesi Fizik Bilimleri Fakültesinden Matthias van Ginneken, Antarktika'nın doğusundaki Walnumfjellet zirvesinden bir dizi dünya dışı parçacık topladı.

Keşif, yüzeye çarpan en az 100 metre genişliğindeki bir göktaşından fışkıran erimiş ve buharlaşmış maddelerin yer aldığı "düşük irtifalı meteoritik temas hadisesine" işaret ediyor.

Dr. van Ginneken, en az bin 900 kilometrelik dairesel bir alanı kaplayan enkaz için "neredeyse kıtasal ölçekte bir dağılım" nitelendirmesinde bulundu.

Science Advance adlı bilimsel dergide yayımlanan araştırma makalesinde, bu tür olaylara dair kanıtlara ulaşılmasının, benzer çarpışmaların tarihinin anlaşılması ve gelecekteki "asteroit çarpmalarının tehlikeli etkilerinin" tahmin edilmesi açısından hayati önemini sürdürdüğü belirtildi.

Dr. van Ginneken, bu tür bir olayın yüksek nüfus yoğunluğuna sahip bir bölgede yaşanma ihtimali çok düşük olsa da (Dünya'nın yüzde 1'inden az bir kısmı yüksek yoğunluklu kabul ediliyor), etkilerinin geniş bir alana yayılabileceğini söyledi.

Böylesi bir çarpışmanın şiddetli etkileri yüzlerce kilometre öteden hissedilebilir.

Bu sebeple, böylesi bir çarpışma yüksek nüfus yoğunluğuna sahip bir alandan yüzlerce kilometre ötede gerçekleşecek olsa bile yıkım göz ardı edilebilecek büyüklükte olmayacak ve hesaba katılması gerekecektir.

Britanyalı bilim insanı, çalışmanın geçmişteki bu tarz çarpışmaların oranına ve böylelikle gelecekte ne kadar sık yaşanabileceklerine dair bilgilerin gelişmesine yardımcı olabileceğini belirtti.

Araştırma makalesinde, "Bu hadiseler, sıcak fışkırtma ve zemin arasındaki etkileşim alanına denk gelen geniş bir alanda potansiyel bakımdan tamamen yıkıcıdır" denildi.

Temas hadiseleri Antarktika'da gerçekleşmesi halinde, geniş bir duman bulutunun oluşması ve üst atmosfere buz kristalleriyle çarpışma tozu göndermesi dışında insan faaliyetini tehdit etmeyebilir

Bununla birlikte, temas etkisi yoğun nüfusa sahip bir alanın üzerinde gerçekleşirse milyonlarca can kaybına ve yüzlerce kilometre mesafede ciddi hasara yol açacaktır.

PA'den de yararlanılmıştır.



* İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

https://www.independent.co.uk/news/science

Independent Türkçe için çeviren: Kerim Çelik

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU