Samanyolu'nun merkezindeki gizemli parıltının sırrı çözülüyor: En olası açıklama belirlendi

Araştırmacı, "Bu yön daha önce hiç gözlemlenmemişti ve ancak karanlık maddenin varlığıyla açıklanabilir" dedi

Yeni araştırma Samanyolu Galaksisi'nin en büyük gizemlerinden birine ışık tutuyor (Fermi Geniş Alan Teleskobu)

Yeni bir araştırma, Samanyolu Galaksisi’nin merkezindeki gizemli parıltının karanlık maddeden kaynaklanabileceğini ortaya koydu.

Gökbilimciler, 2009'da gama radyasyonu biçiminde keşfedilen ve Galaktik Merkez GeV Fazlalığı (GCE) ismi verilen parıltıyı yıllardır araştırıyor.

İtalya’daki Ulusal Nükleer Fizik Enstitüsü'nden fizikçi Mattia Di Mauro’nun yeni araştırması, bu gizemli parıltının karanlık maddenin eseri olduğunu söylüyor.

Bu görüş aslında ilk olarak, GCE’yi keşfeden Lisa Goodenough ve Dan Hooper tarafından ortaya atılmıştı.

İki fizikçi, "zayıf etkileşimli büyük parçacıklar" diye nitelenen bazı karanlık madde parçacıklarının, karşıtlarıyla çarpışarak birbirini yok ettiğini ve bu sürece gama ışını fotonlarının da dahil olduğunu iddia etmişti. İkili bu açıklamanın eldeki verilere uyduğunu söylese de diğer bilim insanları buna ikna olmamıştı.

Daha sonra 2018’de Avustralya Ulusal Üniversitesi’nden araştırmacılar, bu gizemli fenomene bilim insanlarının henüz gözlemleyemediği çok yaşlı, ölü yıldızların neden olduğu ileri sürmüştü.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Mattia Di Mauro’nun araştırması ise söz konusu gama radyasyonunda karanlık maddenin olası rolünü yeniden gündeme getirdi.

Araştırmacı, Fermi Geniş Alan Teleskobu’nun 11 yıl boyunca topladığı verileri, Pamela dedektörü ve Uluslararası Uzay İstasyonu'ndaki Alfa Manyetik Spektrometre deneyinin (AMS-02) verileriyle birlikte analiz etti.

Hakemli dergi Physical Review D’de yayımlanan analiz, evrenin toplam kütlesinin yüzde 27'sini oluşturduğu düşünülen ve Samanyolu Galaksisi’nin merkezinde var olduğu tahmin edilen, görünmez karanlık maddeye işaret etti.

Di Mauro, "Kullanılan analiz metodolojisi, fazla gama radyasyonunun uzaysal dağılımına dair önemli bilgiler sağladı. Bu da galaktik merkezdeki fazlalık fotonları neyin ürettiğini açıklayabilir" diye konuştu.

Araştırmacı ayrıca yeni veriler sayesinde önceki birkaç teoriyi eleyebildiklerini ifade etti. Di Mauro, "Parıltı, örneğin kozmik ışınlar ve atomlar arasındaki etkileşimden kaynaklansaydı düşük enerjilerde daha büyük bir dağılım, yüksek enerjilerde ise daha düşük bir yayılım görmeyi beklerdik" dedi ve ekledi:

Ancak yaptığımız araştırma, parıltının mekansal dağılımının değişmediğini gösteriyor. Bu yön daha önce hiç gözlemlenmemişti ve ancak karanlık maddenin varlığıyla açıklanabilir. Çünkü karanlık madde halesini oluşturan parçacıkların buna benzer bir enerjiye sahip olması gerektiğini düşünüyoruz.

 

Independent Türkçe, Science Alert, Phys.org, Yahoo News

Derleyen: Çağla Üren

DAHA FAZLA HABER OKU