Samanyolu Galaksisi'ni hiç böyle görmediniz: Bu fotoğraf için 12 yıl uğraştı

1,7 gigapiksellik görüntünün pozlama süresi bin 250 saat

Görüntüde yer alan Lale bulutsusu (J-P Metsavainio)

Bir Fin astrofotoğrafçı, 12 yıl süren özenli çalışmasının ardından Samanyolu Galaksisi'nin 1,7 gigapiksellik nefes kesen görüntüsünü yayımladı.

Pozlama süresi bin 250 saat olan fotoğraf, 234 ayrı görüntünün bir araya getirilmesiyle oluşturuldu. "Mozaik", Boğa takımyıldızından Kuğu takımyıldızına 20 milyon yıldızın bulunduğu bir alanı kapsıyor.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Çalışmasına 2009'da başlayan J-P Metsavainio, önce Samanyolu çevresindeki bulutsuları birbirinden bağımsız şekilde fotoğrafladığını söyledi. Bu yüzden kareler arasında boşluklar meydana gelirken, astrofotoğrafçı bunları doldurmak için yıllar içinde fotoşop kullandı.

 

asşlkfmasklfmas.jpg
(J-P Metsavainio)

 

Metsavainio, görüntülerin birbirine denk gelmesini ve yıldızların eşleşmesi sağlamak; renk dengesini ve ışıkların uyumunu yakalamak için kareler arasında küçük ince ayarlamalar yaptığını ifade etti ve ekledi:

Mozaik görüntünün tamamlanması neredeyse 12 yıl sürdü. Bu uzun sürenin sebebi fotoğrafın boyutu ve görüntünün çok derin olması. Diğer nedense mozaik karelerinin çoğunu birbirinden bağımsız şekilde görüntülemem.

Fotoğrafta görülen renkler, bazı elementlerin emisyonunu temsil ediyor: Hidrojen yeşil, sülfür kırmızı ve oksijen mavi renkte görülüyor.

Metsavainio, "Sanırım bu, Samanyolu'nu söz konusu çözünürlükte ve derinlikte bahsi geçen üç rengin hepsiyle gösteren ilk görüntü" diye konuştu.

Astrofotoğrafçının diğer çalışmalarına buradan ulaşabilirsiniz.

 

Independent Türkçe, ScienceAlert, PetaPixel

Derleyen: Uğurcan Yıldız

DAHA FAZLA HABER OKU