On binlerce Bolivyalı, darbe dönemi liderinin tutuklanmasına tepki için sokağa döküldü

Anez, ülkeyi yöneten Morales'in seçim yolsuzluğu iddialarıyla devrilmesinin ardından iktidara geçmişti

Salgına rağmen Santa Cruz'daki eylemde geniş katılım yaşandı (Reuters)

Bolivya'da muhalefetin çağrısı üzerine sokağa dökülen on binlerce kişi, sosyalist Evo Morales'i iktidardan indiren süreçte geçici devlet başkanı olan Jeanine Anez'in tutuklanmasını protesto etti.

Koronavirüs salgınının tehlikelerine rağmen başkent La Paz'ın yanı sıra Cochabamba, Sucre, Trinidad ve Santa Cruz şehirlerinde düzenlenen kalabalık gösterilerde "Bu bir darbe değildi" yazılı pankart açıldığı görüldü.

Ülkenin ekonomi başkenti Santa Cruz'da yaklaşık 40 bin kişi, Kurtarıcı İsa Meydanı'nda toplandı.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Diğer yandan tutuklama kararını kınayan Amerikan Devletleri Örgütü (OAS), "iktidar partisi tarafından bir kez daha baskı araçlarına dönüştürülen yasal mekanizmaların kötüye kullanılmasına dair endişeli olduklarını" dile getirdi.

OAS Genel Sekreteri Luis Almagro yaptığı açıklamada, "Bolivya yargı sistemi, adil yargılamada asgari düzeyde garantiler sunabilecek bir konumda bulunmuyor" dedi.

Almagro, "sorumlulukları belirlemek için tarafsız süreçler ve mekanizmalar oluşturulana kadar tutuklu bulunan herkesin serbest bırakılması" çağrısı yaptı.

Öte yandan Peru hükümeti, Anez'in eski bakanlarından Roxana Lizarraga'nın ülkeye sığınma talebinde bulunduğunu bildirdi.

Anez, tutuklanma kararı sonrası pazar günü attığı tweet'te, "Beni hiç gerçekleşmemiş bir 'darbe' nedeniyle yargılanmak üzere 4 aylığına tutuklamaya gönderiyorlar" ifadesini kullanmıştı.

AFP'nin edindiği bir iddianameye göreyse savcılar başlangıçta Anez ve iki bakanın "ihtiyati" tedbir olarak 6 ay süreyle tutuklu kalmasını istemişti.

Morales ve onun başkanlık ettiği Sosyalizme Doğru Hareket (MAS) partisindeki birkaç üst düzey müttefiki, tartışmalara neden olan seçimlerin ardından istifa edince Anez de Kasım 2019'da iktidara gelmişti.

Morales sürgüne giderken, Anez geriye kalan en kıdemli parlamenter olmuş ve Kongre'de yeterli çoğunluğa ulaşamamasına rağmen geçici devlet başkanı olarak yemin etmişti.
 


Anez tutuklama kararıyla "siyasi zulmün kurbanı olduğunu" savunurken; Birleşmiş Milletler (BM) ve Avrupa Birliği yargı sürecine saygı gösterilmesi çağrısında bulunmuştu.

ABD yönetimi de pazartesi günü yaptığı açıklamada, "Yakın zamanda Bolivya hükümetinin eski yetkilileri tutuklamasıyla ilgili gelişmeleri endişeyle takip ettiklerini" bildirmişti.

New York Times'a konuşan Bolivyalı siyaset bilimci Roger Cortez ise geçen yıl sonlarında yapılan seçimlerle liderlik koltuğuna oturan MAS lideri Luis Arce'nin hükümetinin, siyasi tehlikelerle karşı karşıya olduğu bir zamanda bu tür tutuklamalarla güç gösterisi yaptığını söylemişti.


Independent Türkçe, AFP, New York Times

Derleyen: Elvide Demirkol  

DAHA FAZLA HABER OKU