Japonya'da 10 yıl önceki depremde kaybolan kişinin ceset kalıntıları kıyıya vurdu

Cesedin kimliği DNA analizi ve adli diş hekimliği tahlili sonucunda belirlendi

Fotoğraf: Reuters

Japonya'nın kuzeydoğusunda Mart 2011'de meydana gelen deprem ve tsunamide hayatını kaybeden bir kadının ceset kalıntıları 10 yıl sonra bulundu. 

Kyodo ajansının haberine göre, 17 Şubat'ta kuzeydoğudaki Miyagi eyaleti kıyılarında iskelet kalıntıları tespit edildi.

Yapılan DNA analizi ve adli diş hekimliği tahlili sonucunda, kalıntıların Mart 2011 depreminde kaybolan Okuyama Natsuo'ya ait olduğu belirlendi.

2011'de 61 yaşında olan Okuyama'nın evinden işine giderken depreme yakalandığı ve tsunaminin cesedini ortadan kaldırdığı düşünülüyor.

Depremin en fazla etkilediği Tohoku bölgesindeki Miyagi, Fukuşima ve İwate eyaletlerinde, deprem ve tsunamide 18 binden fazla kişinin hayatını kaybettiği tahmin ediliyor.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Çernobil'in ardından ikinci

Söz konusu deprem nedeniyle Fukuşima Daiichi nükleer santralinde patlamalar yaşanmıştı. Olay anında 2 bin 203 kişinin öldüğü depremde günümüze dek radyasyonun etkileri nedeniyle 18 bini aşkın kişinin hayatını kaybettiği tahmin ediliyor. Fukuşima'da yaşanan felaketin 1986'da yaşanan Çernobil nükleer felaketinin ardından en fazla yıkıma neden olan ikinci nükleer vaka olduğu belirtiliyor. 

"Türkiye'ye rica ettim, utanç duyuyorum"

Japonya'daki eski başbakanlardan Koizumi Juniçiro ile Kan Naoto 2 Mart'ta Fukuşima'da yaşananlardan ders çıkararak, "nükleer güçten vazgeçilmesi" çağrısı yaptı.

Kan Naoto söz konusu açıklamasında Türkiye dahil diğer ülkelere sattığı nükleer santral projeleri hakkındaki sorusuna ise şu yanıtı vermişti:

Başbakanlığım sırasında Fukuşima felaketinin henüz gerçekleşmediği bir dönemde Türkiye'ye gittim ve bu tür büyük satış toplantılarına katıldım. Türk yetkililere, eğer Türkiye nükleer enerjiyi getirmeyi düşünüyorsa bu teknolojiyi Japonya'dan almalarını rica ettim. Şu an bundan utanç duyuyorum. Bugün olsa bunu yapmam.

 

 

 

 

AA, Independent Türkçe, BBC Türkçe

DAHA FAZLA HABER OKU