Türkler istedi, yönetim kabul etti: Almanya'da bir üniversitede bağlama kürsüsü kuruluyor

Halk müziğinin vazgeçilmezi bağlama, Almanya Alevi Birlikleri Federasyonu'nun girişimiyle Wuppertal Müzik Yüksek Okulu'nda ders olarak öğretilecek. Mat, üniversitede bağlama kürsüsü kurulacağını, bunun Avrupa'da ilk olduğunu söyledi

Telli bir çalgı olan bağlama, halk müziğindeki önemini halen koruyor / Fotoğraf: rekorsanat.com.tr

Halk müziğinin tartışmasız en yaygın kullanılan çalgısı bağlamanın Anadolu kültüründe derin etkileri var.

Dillerden eksik olmayan türküler, şiirler bağlama eşliğinde söylendikçe hayat buluyor ve insanlar tarafından bilinir hale geliyor.

Yüzlerce yıllık geçmişine karşın bağlama çalgısı günümüzde de önemini koruyor, yaygın bir şekilde kullanılıyor.

Anadolu ve Rumeli halk kültüründe derin etkileri olan bağlamanın Almanya Alevi Birlikleri Federasyonu'nun (AABF) girişimleriyle Köln'deki Wuppertal Müzik Yüksek Okulu'nun ders müfredatına da gireceği iddia edildi.

Konuyla ilgili gelişmeyi AABF Başkanı ve Avrupa Alevi Birlikleri Konfederasyonu (AABK) Eşit Başkanı olan Hüseyin Mat, Twitter hesabından geçen 26 Şubat 2021 Cuma günü yaptığı paylaşımla duyurdu.

 

 

Talep Alevilerden geldi

Konuyla ilgili üniversite yetkilileriyle karara varılan online toplantının görüntüsüne de yer veren Mat, yaptığı iki ayrı paylaşımda şu bilgilere yer verdi:

Kültür ve sanat adına attığı dev bir adım kutsal enstrümanımız olan bağlamanın üniversitelerde bir bilim dalı olarak kabul görülmesine yönelik gerçekleştirdiğimiz toplantıda, AABF ve Köln/ Wuppertal Müzik Yüksek Okulu (HfMT) olarak birçok ortak karar almış bulunmaktayız

Konservatuar kurma çalışmalarımız dahilinde Köln ve Wuppertal Müzik Yüksek Okullarıyla birlikte bağlama merkezli ortak projelerin önümüzdeki sömestrda hayata geçirilmesiyle birlikte bağlamanın üniversitelerde pedagojik ve sanat dalı olarak kürsülendirilmesi kararlaştırıldı.

 

hüseyinmat.jpg
Hüseyin Mat / Fotoğraf: AABF

 

İlk somut adımlar Yol Bin, Sürek Binbir/ Barış Senfonisi'nde atıldı

Konuyla ilgili olarak bilgi almak için aradığımız Hüseyin Mat, Independent Türkçe'ye yaptığı değerlendirme bu konudaki talebin kendilerinden geldiğini belirtti.

"Bağlamanın Aleviler için kutsal bir enstrüman olduğunu, önemli bir yere sahip olduğunu söyledik" diyen Mat, kendilerinin talepte bulunduğunu ifade etti ve şunları kaydetti: 

"Bu durum onların ilgilerini çekti. Onlar da 28 Eylül 2019 tarihinde Köln Arena'da 'Yol Bir, Sürek Bin / Barış Senfonisi' etkinliğimize katıldı ve bizimle bu çalışmayı başlatmak istediklerini iletti. Bu etkinlikle beraber sertifikalı bağlama orkestrası ve koro çalışmalarımızı hayata geçirdik. Aynı zamanda akademisyen hocalarımızla birlikte üniversite ve Kuzey Ren Kuzey Ren-Vestfalya'daki müzik yüksek okullarıyla bağlama merkezli eğitim modelleri üzerine görüşmelerimiz oldu. Gelinen aşamada üniversitelerle ortak ve somut kararlar almış bulunuyoruz. Akademik alanda aşamalı olarak sürecek ortak çalışmalarımız, önümüzdeki sömestr başlayacak." 

 
senfoni.jpg
Yol Bir, Sürek Binbir / Barış Senfonisi / Fotoğraf:Can Ali Türkmen

 

"Avrupa'da ilk defa bir üniversitede bağlama kürsüsü kurulacak"

Mat, "Avrupa'da başka okullarda da bağlama eğitimi var mı?" sorusunu "Bağlama Ana Sanat Dalı" adı altında Baden Württenberg Pop Akademi'de lisans eğitimi verildiğini ancak şimdi ilk defa bir üniversitede kürsüsünün kurulacağını aktardı. 

almanokul.jpg
Köln'de Wuppertal Müzik Yüksek Okulu'da bağlama dersleri de verilecek / Fotoğraf: Twitter

 

AABF, eğitim sorumlusu çalışmaların başında olacak

Mat, eğitmenler noktasında üniversiteye destek vereceklerini çalışmaların başında AABF eğitim sorumlusu Kemal Dinç'in de olacağını kaydetti.

Dersin seçmeli olacağını belirten Mat, son olarak konuyla ilgili resmi açıklamanın önümüzdeki günlerde üniversite tarafından yapılacağını kaydetti.

© The Independentturkish

DAHA FAZLA HABER OKU