Facebook ve Avustralya anlaştı: Diğer ülkeler hangi dersleri çıkardı?

Uzmanlar, medya anlaşmasının diğer ülkelerin izleyeceği "bir şablon" teşkil edebileceğini söylüyor

Facebook'un geri adım atması için Avustralya orijinal mevzuatta bazı değişiklikler yapmayı kabul etti (Reuters)

Teknoloji devi Facebook, Avustralya'daki kullanıcıların akışlarında haberlerin yer almasını engelledikten bir hafta sonra baskıya boyun eğerek geri adım attı. Facebook, kendisini içerik için ödeme yapmaya zorlayacak kanun teklifi üzerindeki değişikliklerin müzakeresi sonrası engelleme kararından döndü.

Sonuç, dünya genelinde içerik sağlayıcıları ve bu içeriklerden kâr sağlayan teknoloji platformları arasında süregelen savaşların sonuncusunu teşkil ediyor. İçerik sağlayıcıları, platformları emeklerinin karşılığını hakkıyla ödemeye çağırıyor.

Facebook ve diğer sosyal medya firmalarının haber yayımcılarıyla anlaşmaya rıza göstereceği bir ölçüt belirlenmesi, Avustralyalı yasa koyucular ile teknoloji devini karşı karşıya getirmişti. Bahse konu durum, iki sektör arasındaki güç dengesinde nihayet bir bozulma yaşandığının işareti olabilir.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Facebook'un geri adım atması karşılığında Avustralya orijinal yasamada bazı değişiklikler yapılmasını kabul etti. Şimdi, aracılık anlaşmalarına daha çok zaman tanımak maksadıyla iki aylık bir arabuluculuk dönemine girilecek.

Avustralya Federal Hazinesi Başkanı, Facebook ve Google gibi diğer dijital platformların, medya platformlarıyla yaptıkları ticari anlaşmalar vasıtasıyla "Avustralya haber sektörünün sürdürülebilirliğine önemli katkıda bulunup bulunmadığının" değerlendirileceğini belirtti.

Daha da önemlisi, büyük ihtimalle Avustralya parlamentosunun üst kanadı Senato'dan ve Temsilciler Meclisi'nden bu hafta geçecek olan değiştirilmiş mevzuat, Silikon Vadisi'ne karşı kendi düzenleyici zorunluluklarını uygulamak isteyen dünya genelindeki diğer ülkeler açısından sonuçlar doğurabilir.

Avustralya'nın önerdiğine benzer bir mevzuatın kabul süreci halihazırda Kanada'da sürerken, Birleşik Krallık da "yayımcılar ile çevrimiçi platformlar arasındaki ilişkiye denge sağlayarak yardımcı olacak" yeni kurallar açıklamaya hazırlanıyor.

Avrupa'daysa yetkililer ve yasa koyucular Avustralya'daki çıkmazın çözüme kavuşmasından etkilenebilecek yeni ve kapsamlı dijital düzenlemeler hazırlıyor.
 


J. Stern & Co. Dünya Yıldızları Küresel Eşitlik fonu yöneticisi Chris Rossbach, "İleri bakıldığında, Avustralya'nın bu konudaki yaklaşımı, birçok devletteki dünya medyasının geri kalanı için Facebook'la kendi anlaşmalarını elde etmelerinde bir şablon teşkil edebilir" dedi.

World Wide Web kurucusu Tim Berners-Lee'nin bildiğimiz anlamıyla İnternet'i "çalışılmaz" kılacağını iddia ettiği Avustralya'nın yasa önerisi de bizatihi eleştiri alıyor.

Geçen hafta bir Senato komitesinde konuşan internet öncüsü Berners-Lee, Yeni Medya Pazarlık Yasasının "Belirli online içerikler arasında bağlantı kurulmasını ödemeye tabi tutarak web'in temel ilkelerinden birini ihlal riski taşıdığını" ifade etti.

Facebook'un yumuşama ve tekrar müzakere kararı şimdilik bu tür kaygıları bastırmış olsa da söz konusu geçici gevşemenin sonuçları muhtemelen Avustralya'nın çok ötesine yayılacak.

Dijital pazar analizi firması CCS Insight işletme müdürü Martin Garner, "Avustralya'nın hamlesi dünyanın dört bir yanındaki ülkeler tarafından dikkatle izlenecek" dedi.

Devasa web oyuncularının dünya genelindeki hükümetlerle tam ve yapıcı biçimde ilişki kurması gereken bir noktadayız.



* İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

https://www.independent.co.uk/news/world

Independent Türkçe için çeviren: Kerim Çelik

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU