NASA'nın yeni uydu fotoğrafları geçici gölün ilginç şeklini gözler önüne serdi

Balık görmenin pek de mümkün olmadığı bu sularda yalnızca sinekler, küçük kabuklular, fitoplanktonlar ve algler yaşıyor

Avustralya'da balık şeklini alan tuz gölünün yılın kurak mevsimlerinde tamamen kuruduğu ifade ediliyor (NASA)

NASA, Avustralya'daki Lefroy Gölü'nün yağmur sularının etkisiyle aldığı balığı andıran ilginç şeklinin uydu görüntülerini paylaştı.

Lefroy Gölü'nun tuz kabuğu, suların çekilmesiyle toz haline geldiği için tuz gölünün yılın büyük kısmında uydu görüntülerinde parlak, beyaz bir nokta olarak görülmesine neden oluyor.

Ancak yılın kurak zamanlarında tamamen kuruyan, Batı Avustralya'daki bu geçici göl, şiddetli yağmurlardan sonra farklı bir görünüme bürünüyor.

Son zamanlarda yağışlar nedeniyle yeniden dolan ve balık şeklini alan gölün çarpıcı görüntüsü, ABD Jeolojik Araştırması'nın NASA ortaklığıyla fırlattığı Landsat 8 uydusu tarafından 9 Şubat'ta görüntülendi.

NASA Dünya Gözlemevi'nin fotoğraflarla birlikte yayımladığı açıklamada şu ifadeler yer aldı:

Playanın en alçak kesiminde meydana gelen su birikintisi, şubat başlarında Doğu Goldfields bölgesini etkisi altına alan tropikal yağışından kaldı. Göl bölgenin kırmızı topraklarında oluşan çökeltiler, pas renkli göl yatağından yansıyan ışık ve tuzlu sudaki bakteri aktivitesi nedeniyle bu renklere büründü.

Açıklamada ayrıca gölün merkezinde meydana gelen daha küçük ve yeşil su havuzlarının bölgedeki madenden tahliye eden yeraltı sularından meydana geldiği belirtildi.

Uydudan gelen ve bölgeyi daha geniş bir perspektiften gösteren fotoğrafta, gölü ortadan ikiye ayıran maden de görülüyor. Bölgenin zengin altın ve nikel yataklarına sahip olduğu ifade ediliyor.

 

6b1097d2-0c25-4da3-b25f-9963c5c06ca0.jpg
NASA'nın paylaştığı uydu görüntüsünde gölü ortadan ikiye bölen bir geçide kurulmuş maden de yer alıyor (NASA)​​

 

Açıklamaya göre Lefroy Gölü, suyu playanın farklı bölümlerine taşıyan rüzgarlardaki değişikliklerle sık sık şekil değiştiriyor.

Balık görmenin pek de mümkün olmadığı bu sularda yalnızca sinekler, küçük kabuklular, fitoplanktonlar ve algler yaşıyor.


Independent Türkçe, NASA 

DAHA FAZLA HABER OKU