NASA, "altın nehirleri" gözler önüne serdi

Kaçak madencilik, bölgedeki onbinlerce kişinin geçim kaynağı

Madencilik bölgedeki ormansızlaşmanın ana nedeni (NASA)

Uluslararası Uzay İstasyonu'nda (UUİ) çekilen ve NASA'nın yayımladığı fotoğraf, Peru'nun "altın nehirlerini" gözler önüne serdi. NASA, Amazon yağmur ormanlarında akan birer nehir gibi gözüken bölgelerin aslında kaçak altın madenciliği için açılan çukurlar olduğunu bildirdi.

Fotoğraf, Peru'nun doğusundaki Madre de Dios eyaletini gösteriyor. Bölgedeki kaçak altın madenciliği onbinlerce kişinin geçim kaynağı.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Dünyadaki en büyük kaçak altın madenciliği bölgelerinden biri olan Madre de Dios'taki girişimlerin 2011'den sonra arttığı belirtiliyor. Bu tarihte Peru'yla Brezilya'yı birbirine bağlayan tek karayolu açılmıştı. NASA, karayoluyla ticareti ve turizmi artırmanın hedeflendiğini belirtirken en büyük artışın ormansızlaşmada yaşandığına işaret etti.

CNN International'ın aktardığına göre, ormansızlaşmanın yanında bir tehlike daha var. Zira altın çıkarmak kullanılan cıva, bölge halkını tehdit ediyor. Her yıl yaklaşık 55 ton cıvanın nehirlere ve atmosfere karıştığı tahmin ediliyor. Örneğin 2012'de, bölgedeki balıkları yiyen yerlilerin, diğer yerlilere göre cıvadan zehirlenme ihtimalinin üç kat arttığını tespit edilmişti.

Madre de Dios'ta Amerikan papağanı, maymun, jaguar ve kelebek gibi pek çok canlı yaşıyor. Tambopata Ulusal Koruma Alanı gibi bazı bölgeler madencilik faaliyetlerinden korunsa da yüzlerce metrekarelik alanın zehirli ve çorak bir araziye dönüştüğü belirtiliyor. 

Ocak 2019'da yapılan bir araştırma, bir önceki yıl altın madenciliği kaynaklı ormansızlaşmayla bölgede yaklaşık 9 bin hektar ormanlık alanın yok olduğunu göstermişti.

Altın gibi parlayan ancak çamurlu suyla dolu yüzlerce çukuru gösteren söz konusu fotoğraf 24 Aralık'ta bir astronot tarafından çekildi. Çukurlar normal şartlarda UUİ'den görülemese de güneş ışıklarının yansımasının bunu mümkün kıldığı açıklandı.

 

Independent Türkçe, CNN International, Live Science

DAHA FAZLA HABER OKU