CHP'li Berberoğlu'nun avukatlarının fezlekeye yaptığı itiraz reddedildi

Berberoğlu'nun avukatları lehe gerçekleşen yargısal işlem sonucunda aleyhe fezleke düzenlenemeyeceğini iddia etmişlerdi

Fotoğraf: AA

Anayasa Mahkemesi'nin (AYM) hak ihlali hükmü sonrası mahkemece yeniden yargılama kararı verilen CHP'li Enis Berberoğlu'nun avukatlarınca 3 ayrı suçtan hazırlanıp TBMM'ye gönderilen fezlekeye yönelik itirazın reddine karar verildi. 

Enis Berberoğlu'nun avukatları Murat Ergün ve Yiğit Acar'ın, fezleke hazırlayan İstanbul 14. Ağır Ceza Mahkemesi'ne sundukları itiraz dilekçesiyle ilgili karar açıklandı.

Anayasa Mahkemesi sürecinin özetlendiği kararda, sanığın yasama dokunulmazlığının kaldırılıp kaldırılmayacağının TBMM Başkanlığı'nca değerlendirilmesi için mahkemece 9 Şubat'ta fezleke düzenlendiği ve Adalet Bakanlığı'na gönderildiği hatırlatıldı.

Sanık Berberoğlu'nun avukatı Murat Ergün'ün mahkemeye göndermiş olduğu dilekçeyle, "müvekkilinin kazanılmış hakkı nedeniyle yalnızca 329. madde kapsamında yargılanabileceğini" belirterek fezlekede yazılı kanun maddelerinin düzenlenmesini talep ettikleri kaydedildi. 

Bu hususta cumhuriyet savcısından mütalaa alındığı ve mütalaada itirazların reddine karar verilmesinin talep edildiği de belirtilen kararda, İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı Özel Soruşturma Bürosu'nun 19 Ağustos 2016 tarihli soruşturma ve 2016/32641 sayılı iddianamesiyle sanığın, Türk Ceza Kanunu'nun (TCK) 328/1, 314/2, 53 ve Terörle Mücadele Kanunu'nun (TMK) 5. maddeleri uyarınca cezalandırılması istemiyle İstanbul 22. Ağır Ceza Mahkemesi'ne dava açıldığı ve bu davanın İstanbul 14. Ağır Ceza Mahkemesi dosyasıyla birleştirildiği ifade edildi. 

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Mahkemece yapılan yargılama sonunda 14 Haziran 2017 tarihli kararla sanığın TCK'nin 330/1 maddesi uyarınca cezalandırılmasına karar verildiği ve karara karşı yapılan istinaf başvurusu üzerine kararın, İstanbul Bölge Adliye Mahkemesi 2. Ceza Dairesi'nin 9 Ekim 2017 tarihli ilamıyla kaldırıldığı hatırlatılan kararda, sonuç olarak sanığın TCK'deki 329/1 uyarınca 5 yıl 10 ay hapisle cezalandırıldığı bilgisi verildi. 

Bu kararın temyizi üzerine Yargıtay 16. Ceza Dairesi'nin 20 Eylül 2018 tarihli ilamıyla hükmü onadığı ve kararın kesinleştiği aktarılan kararda, itirazın reddi gerekçesiyle ilgili şu ifadelere yer verildi:

İddianamede cezalandırılması talep edilen kanun maddeleri ile mahkemece ve istinaf mahkemesince yapılan yargılamalar sırasında sanık hakkında uygulanan kanun maddelerinin yapılan değerlendirmelere göre (TCK) 328/1, 329/1 ve 330/1 olarak değişkenlik gösterdiği, bu nedenle mahkememizce düzenlenen fezlekeye her 3 kanun maddesinin yazıldığı, yasama dokunulmazlığının sadece eylemler bakımından kaldırılabileceği, suçun hukuki tasnifinin mahkemeye ait olduğu dikkate alınarak fezlekede düzeltilecek bir husus bulunmadığı anlaşıldığından talebin reddine karar verilmiştir. 

Avukatların itirazları

Berberoğlu'nun avukatları Murat Ergün ve Yiğit Acar, dün İstanbul 14. Ağır Ceza Mahkemesi'ne fezlekeye karşı bir itiraz dilekçesi sunmuştu.

Lehe gerçekleşen yargısal işlem sonucunda aleyhe fezleke düzenlenemeyeceği belirtilen dilekçede, "Anayasa Mahkemesi'nin hak ihlali kararının bağlayıcılığını kabul eder gibi yapıp, sonrasında kararın gereğini yerine getirmek yerine, Berberoğlu aleyhine işlem doğuracak şekilde bir suç isnadını üç ayrı suç türü ve üç ayrı sevk maddesine bağlayarak fezleke düzenlediği" öne sürülmüştü.

İtiraz dilekçesinde, Berberoğlu'nun sadece Yargıtay'ca onanmış olan TCK'nın 329. maddesinde yer alan "devletin güvenliği veya iç veya dış siyasal yararları bakımından niteliği itibarıyla gizli kalması gereken bilgileri açıklama" suçundan yargılanabileceği ifade edilmişti.

 

 

AA, Independent Türkçe

DAHA FAZLA HABER OKU