Myanmar polisi de sivil itaatsizlik eyleminde: Halk cuntaya meydan okuyan memurları korumak için seferber oldu

"Diktatörlük istemiyoruz" yazılı pankartın arkasında duran grup, amirlerinin tüm ısrarlarına rağmen geri adım atmadı

Myanmarlı polisler darbet karşıtı eylemlerin simgesi haline gelen üç parmak selamlamasıyla protestolara destek verdi (AP)

Myanmar'ın Kayah eyaletinde cunta yönetimine itiraz eden polisler de günlerdir eylem yapan vatandaşlara katıldı.

Halk, görevlerine dönmeyi reddeden polis memurlarını tutuklanmamaları için korurken, eylemci güvenlik güçlerinin üst düzey bir yetkilinin ısrarlarına rağmen geri adım atmaması kameralara yansıdı.

Associated Press'in (AP) haberine göre polislerin de aralarında bulunduğu bazı devlet memurları, ülke genelinde düzenlenen sivil itaatsizlik eylemlerine işlerini riske atma pahasına destek verdi.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Kayah'ın doğusundaki Bardo köyünde 42 yerel polis memuru protestoculara desteklerini bildirdi ve üst düzey bir yetkilinin göreve dönmeleri yönündeki taleplerini geri çevirdi.

Bölge sakinleri de cunta yönetimine meydan okuyan polisleri tutuklanmaktan korumak için olay yerine akın etti.

Çarşamba günkü çekilen ve sosyal medyada yayılan görüntülerde polis yetkilisinin eylemci güvenlik güçlerini görevlerinin başına dönmeleri için ikna etmeye çalıştığı ve genç bir polisin bu yetkiliyle tartışmak için öne çıktığı görüldü.
 


Genç polis, muhatabına "Seninle geri dönersek işler arzuladığımızdan çok farklı olacak. Bu yüzden seninle gitmemeye karar verdik" dedi.

Polis sonrasında içinde yer aldığı gruba dönerek "Hepiniz aynı fikirde misiniz?" diye sordu, eylemci memurlar yüksek sesle "Aynı fikirdeyiz" yanıtını verdi.

Associated Press, Bardo köyündeki olaya bizzat olarak şahit olmasa da olayı filme alan kişi haber ajansına yaşananlarla ilgili ayrıntılı bilgi verdi:

Eylemci polis grubu, "Diktatörlük istemiyoruz" yazılı pankartın arkasında durdu ve protesto hareketiyle popüler olan sloganları sık sık tekrarlayarak demokrasi çağrısında bulundu.

Gösteriye müdahale etmeye çalışan yetkili, memurlarının karşısında dururken, gruptan "Biz bir ekibiz, birliğiz. Bu şekilde uzun süre devam edemeyiz" yanıtı geldi ve eylemci polisler cunta karşıtı direnişin simgesi haline gelen üç parmaklı selamlamayla karşılık verdi.

Taraflar arasındaki anlaşmazlığın sürmesi üzerine bölge sakinleri devreye girerek polis memurlarının dağıtılmasını engellemeye çalıştı.
 


Yerel sivil toplum kuruluşlarının oluşturduğu bir ağ olan İlerici Karenni Halk Gücü (Progressive Karenni People Force) tarafından Facebook'ta yayımlanan başka bir videodaysa, yollara dökülen 100'den fazla kişinin polis memurlarının yanına ulaşmak için harekete geçtiği görüldü.

Darbeye karşı çıkan polislerin hepsi olmasa da çoğunluğu, Karenni olarak da bilinen Kayah etnik azınlığın mensupları arasında yer alıyor. Bölgeye dışarıdan gelen üst düzey yetkiliyse, ülkenin çoğunluğunu oluşturan Bamar etnik grubun hakim olduğu merkezi hükümeti ve orduyu temsil ediyor.

Bölge halkı, Su Çi yönetiminin baskısıyla karşılaşmıştı

Nüfusun yaklaşık yüzde 70'ini oluşturan Bamarların hakimiyetine karşı öfkeli olan etnik azınlıklar, ülkenin Birleşik Krallık'tan bağımsızlığını ilan etmesinden bu yana daha fazla özerklik elde etmek için mücadele veriyor.

Kayah aktivistleri 2019'da, Myanmar'ın bağımsızlık hareketinin lideri ve Devlet Danışmanı Ang San Su Çi'nin babası olan General Ang San'ın heykelinin kaldırılmasını isteyince gerilim patlak vermişti.

Heykel karşıtı protestolar polisin tazyikli su, plastik mermi ve göz yaşartıcı gazla müdahale ettiği olaylarla bastırılmıştı.

AP aynı müdahale araçlarının bu kez Su Çi yönetimini 1 Şubat'ta gerçekleşen darbeyle deviren cunta yönetimine karşı düzenlenen eylemlerde kullanıldığına dikkati çekti.


Independent Türkçe, AP

DAHA FAZLA HABER OKU