ABD'de Demokratlar, çocuk başına 3 bin dolar yardım öngören bir tasarı hazırladı

Önde gelen Demokratlar, onlarca milyon Amerikalı aileye aylık taksitler halinde artırılmış çocuk bakımı yardımı sağlayacak bir yasa tasarısı sunacak

Kongrede Biden yönetiminin hazırladığı yardım paketiyle ilgili görüşmeler sürüyor (Reuters)

Demokrat Parti liderleri, 1,9 trilyon dolara (yaklaşık 13 trilyon 414 milyar TL) mal olacağı tahmin edilen kapsamlı bir kongre yardım paketinin parçası olarak bugün, milyonlarca Amerikalı aileye her çocuk için 3 bin dolar (21 bin TL) sağlayacak bir yasa sunmayı planladıklarını açıkladı.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Temsilciler Meclisi Para Bulma Komitesi Başkanı parlamenter Richard Neal'ın (Demokrat Parti-Massachusetts) tasarıyı bugün, yönetimin en son yardım tedbirlerinde anahtar rol oynayacak çocuk yardımlarına yönelik iki partinin artan çağrıları sürerken sunması bekleniyor.

The Washington Post, Beyaz Saray'ın ve üst düzey Demokratların desteğini alan teklife dün erişti. Yılda 75 bin dolara (yaklaşık 529 bin 500 TL) kadar gelir kazanan Amerikalıların, 12 ay boyunca aylık taksitler halinde 6 yaşın altındaki her çocuk için 3 bin 600 dolar (yaklaşık 25 bin 416 TL) ve 6 ila 17 yaş arasındaki her çocuk için 3 bin dolar (yaklaşık 21 bin 180 TL) ödeme alacağı bildirildi.

The Washington Post'un haberine göre, ödemeler ortaklaşa başvuru yapan ve toplamda yılda 150 bin dolara (yaklaşık 1 milyon 59 bin TL) kadar para kazanan çiftler için de geçerli olacak. Belirlenen bu oranların üzerinde kazanan Amerikalılar için ödemelerin miktarı azalacak.

Başkan Joe Biden, Kongre'ye sunduğu ve Columbia Üniversitesi tarafından yürütülen araştırmaya göre ülkenin maddi olanakları kısıtlı çocuklarının çoğunu yoksulluktan kurtaracak bir bileşen olan teklife çocuk yardımı planını da dahil etti. The Washington Post'a göre planın yılda 120 milyar dolara (yaklaşık 847 milyar 430 bin TL) mal olacağı tahmin ediliyor.

Cumhuriyetçiler de, Senatör Mitt Romney'nin (Cumhuriyetçi Parti-Utah) ailelere her çocuk için 3 bin dolara kadar para sağlayacak bir plan önermesiyle benzer bir yasa çağrısında bulunmuştu. Ancak Romney'nin planı mevcut sosyal yardım ve gıda kuponu programlarında kesinti yapılması çağrısını içerirken, Neal'ın planında bu yer almıyor. Bazı analistler, Romney'nin planının daha çok gereksiz vergi indirimini azaltacağını ama yine de ihtiyaç sahibi Amerikalılar için cömert bir tasarı anlamına geldiğini söyledi.
 


Bununla birlikte bazı Cumhuriyetçiler, pandemi sırasında Amerikalı ailelere çocuk yardımı sağlamaya yönelik tekliflerin aleyhinde tavır aldı. Bu isimler arasında bulunan senatörler Mike Lee ve Marco Rubio, meslektaşlarının planının "ebeveynlerin ailelerinin ihtiyaçlarını karşılamak için çalışma sorumluluğunu" baltalayacağını söyledi ve yasa tasarısını "refah yardımı" olarak tanımladı.

Demokrat Parti'nin tasarısı, düşük gelirli Amerikalılar için mevcut sosyal yardım programlarını ve kaynakları korurken, Milli Gelirler İdaresi'nin bir önceki yönetim döneminde kesintiye uğrayan finansmanını artırmayı amaçlıyor. Teklif kapsamında, ailelerin erişmesi ve ödemeler için uygunluklarını ve durumlarını kontrol etmesi için bir çevrimiçi portal oluşturulacak.

Neal, gazeteye yaptığı açıklamada, "Pandemi, aileleri giderek daha derin bir yoksulluğa sürüklüyor ve bu yıkıcı bir durum" dedi.

Neal "Bu para, birinin başının üstündeki çatı ya da masasının üzerindeki yemek şeklinde bir fark yaratacak. Vergi hukukunun, ona en çok ihtiyaç duyanlar için bu şekilde işlemesi gerekiyor" diye ekledi.

Senato'daki Demokratlar, geçen hafta Başkan Yardımcısı Kamala Harris'in eşitliği bozan oyunun ardından bütçe uzlaşması yoluyla 1,9 trilyon dolarlık yasayı ilerletmek için oy kullanmıştı ve Kongre'nin herhangi bir Cumhuriyetçi oy olmadan yardım paketini onaylamasının önünü açmıştı. Başkan Biden, geçen haftalarda Cumhuriyetçilerle bir araya gelerek paketi müzakere etme fırsatlarını değerlendirirken, krizi yeterince ele almayan bir yasa tasarısını desteklemeyeceği uyarısında bulunmuştu.

Cuma günü Beyaz Saray'da yaptığı konuşmada Biden, "Cumhuriyetçilerle görüştüm; gerçekten iyi ve bir şeyler yapmak isteyen kişiler. Ama gitmemiz gerektiğini düşündüğüm kadar ileri gitmeye istekli değiller" dedi.

Biden, "Fena halde acı çeken Amerikalılara hemen şimdi yardım etmek ve uzun bir müzakereye saplanıp kalmak ya da krize uygun bir yasa tasarısında uzlaşmak arasında seçim yapmam gerekirse, bu kolay bir seçim. Şu an acı çeken Amerikalılara yardım edeceğim" diye konuştu.



* İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe'nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

independent.co.uk/news

Independent Türkçe için çeviren: Onur Bayrakçeken

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU