QAnon nedir? İnternette yayılan tuhaf komplo teorisinin kökenleri

Hikaye kamusal yaşamın neredeyse her alanına dokunuyor ve ana akıma doğru ilerliyor

Komplo teorileri son dönemde internette hızla yayılıyor (Reuters)

QAnon'un iddiaları doğru olsaydı, küresel yönetimin temellerini sarsıp son yıllarda siyasette görülen karmaşayı açıklamış olurlardı. Nasılsa doğru değiller fakat yine de önemleri son derece kayda değer olabilir.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Bir yeraltı komplo teorisi olarak kalmaya da mahkum olabilirdi. Ama hem çevrimiçi hem de çevrimdışı ortamda hızla kök saldı, Trump mitinglerinin bir özelliği haline geldi ve medyadaki en önemli kişilerden bazıları tarafından paylaşıldı.

Teori inkar edilemeyecek kadar karanlık: Dünyanın en güçlü insanlarından bazılarını en iğrenç suçlardan bazılarıyla suçluyor. Ve çoğunlukla gizemli kalıyor.

Q kimdir?

Doğrusu şu ki Q anonim. Kim olduklarını veya yaptıkları şeyleri neden yayımladıklarını kimse bilmiyor.

Diğer birçok şeyin yanı sıra, onlar 4chan'da bir kullanıcı. Bu forumu QAnon olarak bilinen geniş çaplı bir komplo teorisine atıfta bulunan birçok şifreli mesaj paylaşmak için kullanıyorlar.

Bazen gönderiler bulmacaya benziyor, ipuçları sunuyor ve bunları okuyan insanları katılmaya teşvik ediyor. Başka gönderilerse daha açık oluyor, belirli kişiler hakkında ve ayrıntılı iddialarda bulunuyor.

Ve "onlar" gibi görünüyorlar. Q kendilerinden "biz" olarak bahsediyor, görünüşe göre en azından tek bir kişiden ziyade bir grup olduğunu öne sürmeye çalışıyor.

İsim, kişinin ABD Enerji Bakanlığı'nda bu izne sahip kişilerin gizli belgelere erişebildiğini anlatan bir ifade olan "Q" geçiş izni bulunduğu yönündeki iddiasına bir gönderme gibi görünüyor.

Şimdilik komplo teorisinin ardındaki kimlik veya kimlikler gizli, her zaman böyle kalması da mümkün. Bazen ABD yönetiminin bürokrasisi ve bu bürokrasinin nasıl Donald Trump'ı engellemeye çalıştığı gibi belirli konulara özel olarak odaklanılsa da Q'nun ardındaki gerçek kişilerin bu konuda fiilen herhangi bir deneyime sahip olup olmadığını bilmek imkansız.

Ne iddia ediyorlar?

Gönderiler başkana ve etrafında olup bitenlere odaklanma eğiliminde. Q bir Trump destekçisi gibi görünüyor ve paylaşımların büyük bölümü "derin devlet"in Trump'ın çalışmalarını mahvetmesinden şikayet ediyor.

Fakat paylaşımlar, aralarında Hillary Clinton ve seçimlerdeki Rus müdahalesine yönelik soruşturmayı yürüten Robert Mueller'in de bulunduğu kişilere bağlanan geniş bir komplo teorisini kapsayacak şekilde yayılıyor. Diğer komplo teorilerinden (örneğin, çeşitli tanınmış kişileri bir pedofili zinciri yönetmekle suçlayan Pizzagate ve Seth Rich'in ölümüyle ilgili uzun süredir var olan yanlış iddialar gibi) ödünç alıyor ve üstüne daha fazlasını ekliyor.
 


Q, Özel Yetkili Savcı Robert Mueller'in Trump'ı hiç soruşturmadığına, kendisinin aslında Hillary Clinton, John Podesta ve Barack Obama'yı araştırdığına dair paylaşımlar yapıyor. Diğer teoriler Masonlar ve İlluminati gibi komplo teorilerinin tanıdık oyuncularını kapsarken; bazıları Titanik, Hollywood'daki pedofili zincirleri ve Hillary Clinton'ın eski yardımcısı Huma Abedin'in elektronik kelepçe takıyor olma ihtimalinden bahsediyor. Film yapımcısı Francis Ford Coppola, Rothschild ailesi ve Şeytan da tartışmalarda yerlerini alıyor.

Bazen gönderiler şifreli oluyor ve destekçileri aşağıdakiler gibi bir dizi bilmece çözme çılgınlığına sürüklüyor:

—27-1 — yes — USA94-2

—27-1 — yes — USA58-A

—27-1 — yes — USA04

—Conf — BECZ — y056- (3) —y

The — Castle — Runs — RED — yes

Tüm bunlar nereden çıktı?

Teori, Ekim 2017'de 4chan'da "Q Clearance Patriot" adını kullanan bir kişinin yazdığı  “Fırtınadan Önceki Sessizlik” başlıklı kaygı verici bir gönderiyle başlamıştı.

Ve şimdi nerede?

Teori büyüdü ve gelişti, ana akıma giriş yaptı. Ünlüler tarafından desteklendi ve takipçileri gerçek hayatta Trump mitinglerinde boy gösterdi.

Aynı zamanda daha geleneksel platformlarda da yer edinmeye başlamış gibi görünüyor. Örneğin bu hafta (geçen hafta), YouTube'da Tom Hanks hakkında kısa bir arama yaptığınızda kendisinin pedofil olduğuna dair yanlış iddiaların önünüze geldiği ortaya çıktı ve bu QAnon teorisiyle bağlantılıydı.

On binlerce kişi, buna adanmış subreddit'leri (açık internet forumu Reddit'teki özel bir konuya yönelik alt forumlar- çn.) ve Twitter hesaplarını aktif olarak takip ediyor. Başka birçok insanın da teoriyle temasa geçtiğine şüphe yok.

İnsanlar buna inanıyor mu?

Kısaca söylemek gerekirse, evet. Muhtemelen pek fazla kişi değil ama inananlar buna çok güçlü şekilde inanıyor gibi görünüyor.

Bir dizi kongre adayı bu yıl yapılacak seçimler öncesinde teoriyi benimsedi. Donald Trump, teoriyi açıkça desteklememiş olsa da takipçilerinin "ülkemizi sevdiğini" söyleyerek üstü kapalı onay vermişti.

Kamuoyundaki takipçilerinden bazıları gerçekten de hayli meşhur. Aktris Roseanne Barr, QAnon'la başlayan fikirlerden dolayı işinde kovulmuş bile olabilir.

Q hakkında tweet paylaşmış ve "QAnon" hesabındaki gönderileri retweetlemişti. Kasım 2017'de "Q Kimdir?" ifadelerinin yer aldığı bir tweet paylaşmış ve söylenene göre Q'dan kendisine doğrudan mesaj göndermesini istemişti. Mayısta Barr, bazı QAnon komplo teorilerinde yer alan eski Beyaz Saray danışmanı Valerie Jarrett hakkında ırkçı bir tweet atmıştı. Buna karşılık ABC, Barr'ın meşhur televizyon programını iptal etmişti.



independent.co.uk/life-style

Independent Türkçe için çeviren: Noyan Öztürk

Bu makale kaynağından aslına sadık kalınarak çevrilmiştir. İfade edilen görüşler Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU