Larry King: Talk-show dünyasında hümanizmle tanımlanan totemik figür

Hayranları efsanevi TV sunucusunu takdirle anarken Louis Chilton, Larry King'i bu kadar saygın bir röportajcı yapan nitelikleri ele alıyor

King, CNN'de onlarca yıl geçirdi (Reuters)

Söyleşileri artık Larry King gibi yapmıyorlar. Kariyeri 60 yıla yayılan popüler talk-show sunucusu, sunucuların ilgiyi kendi üzerlerinde toplamakta fazla istekli olabildiği bir sektörde aykırı bir isimdi. İlk söyleşisinden sonuncusuna kadar King, başkalarının konuşmasına izin vermekten hoşlanan biri olduğunu ispatlamıştı.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

King'in 87 yaşında vefat ettiği haberini duyuran sözcü, yaptığı açıklamada King'i bu derece özel kılan özelliklere değindi. Açıklamada, "Larry her zaman söyleşi öznelerini programlarının gerçek yıldızı, kendini de konuk ile seyirci arasında sadece tarafsız bir kanal olarak gördü" denildi.

İster bir ABD başkanıyla ister yabancı bir liderle, ünlüyle, skandallarla dolu bir isimle veya sıradan bir insanla röportaj yapsın; Larry kısa, doğrudan ve karmaşık olmayan sorular sormayı severdi. Kısa ve öz soruların genellikle en iyi cevapları sağladığına inanıyordu ve bu inancında yanılmamıştı.

Bu gösterişsizliği, King'in kamuoyu karşısında en utangaç olan ünlüler arasında bile popüler ve sıklıkla talep edilen bir röportajcı olmasına yardımcı oldu. Marlon Brando, Elizabeth Taylor, Frank Sinatra, Prince ve Sir Paul McCartney yıllar içinde King'in programlarına katılan isimlerden sadece birkaçı. Associated Press, King'in gerçekleştirdiği toplam söyleşi sayısının 50 binden fazla olduğunu belirtiyor. Eleştirmenler, King'in söyleşilerini aşırı rahat olduğu gerekçesiyle ciddiye almadı. Tarzına atıfta bulunurken sıklıkla "softbol" (yumuşak top) ifadesi kullanılırdı. Yine de konuklarından dürüst ve aydınlatıcı cevaplar koparmayı başarıyordu.

King'in ölümü sonrası anısına paylaşılan sevgi yüklü birçok övgü arasında Piers Morgan'ınki de vardı. 2010'da kısa ömürlü talk-show programı Piers Morgan Tonight, King'in CNN'deki amiral gemisi programının yerini aldığında ikilinin arası alenen açılmıştı. İki gazeteci arasındaki münakaşa, talk-show'ların doğası hakkındaki kutuplaştırıcı ideolojilerinin somutlaşmış haliydi. King, Morgan'ın söyleşilerinin "tamamen kendisi hakkında" olduğunu iddia ediyordu. 2015'te The Guardian'a verdiği demeçte, "Piers'le sorunum kişisel değildi ama o benim olduğum şeyin antiteziydi" demişti.

Konukları azarlamam ve programı kendimle ilgili hale getirmem. Konuk bir sahne malzemesi değil. Bundan zevk almadım. Bunu seyircisine iyi hizmet etmediğini düşündüğüm herhangi bir sunucu hakkında da söylerim. Bence Piers bunu yapmadı. Bu tür söyleşilerden hoşlanmadım.

Yine de eleştirilerden hiç hoşlanmadığı görülen ve King'i bir keresinde "yaşlı keçi" diye adlandıran Morgan, vefat haberi üzerine gazeteci meslektaşını övmekte cömert davrandı. Morgan sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada, "CNN'de yerini almam üzerine aramız açılana ve şovum için 'kayınvalidenizin yeni Bentley'nizle bir uçurumdan yuvarlanmasını izlemek gibi...' diyene kadar Larry King benim kahramanımdı" diye yazdı. "Harika bir televizyoncu ve usta bir TV röportajcısıydı" ifadelerini kullandı.
 


Şakayla karışık eleştiriler yapsa da King ekran şakalarıyla ün kazanmadı. Bir mizah anlayışına sahipti. Genç nesiller ve CNN'e aşina olmayanlar King'i yine de Hayalet Avcıları (Ghostbusters), 30 Rock, Devlet Düşmanı (Enemy of the State) ve The Simpsons gibi film ve TV dizilerindeki unutulmaz öz-parodilerinden tanıyacak. Hatta Shrek serisindeki karakterleri bile seslendirdi.

King'in söyleşileri de, bazen sakin tarzı üstün gelse de eğlenceli olabiliyordu. King'in eski Community dizisi yıldızı Danny Pudi'yle 2020'de gerçekleştirdiği ve aktöre onsuz yaşayamayacağı bir lüks hakkında sorular sorduğu söyleşi bir ay önce viral olmuştu. King "özel uçakları" önerdiğinde Pudi şaka yollu olarak, birçok Twitter kullanıcısının neşeyle alıntıladığı "Larry, ben Ducktales'te (Varyemez Amca) oynuyorum" yanıtını vermişti. King'in CNN sonrası dönemde Ora TV için yapılan sohbet serisi "If You Only Knew"de (Eğer Bilseydin) komedyen Eric Andre'yle gerçekleştirdiği bir söyleşi, 80'li yaşlarındaki sunucunun, Andre soruları King'e geri yöneltmeden evvel bir dizi ciddiyetten uzak ve mantıksız yanıt elde edişine sahne olmuştu.

King'in CNN'in yükselişi ve bir bütün olarak TV için önemini küçümsemek zor. CNN'nin baş uluslararası haber spikeri Christiane Amanpour, "King'in ismi CNN'le eş anlamlı. Kanalın yükselişi için hayati öneme sahipti. HERKES Larry King Live'a katılmak istiyordu" diye yazdı. Bu son cümle, çok sayıda sağlık sorununun olumsuz etkilerini göstermeye başladığı hayatının sonuna kadar televizyonculuğu sürdüren King için en doğru ifade olabilir.

"The Larry Sanders Show"da (King de bir kere katılmıştı) Artie'nin (Rip Torn) Garry Shandling'in kurgusal TV sunucusuna söylediği bir söz var:

Sen bir talk-show hayvanısın. Yunan mitolojisindeki yaratıklara benziyorsun, yarı insan, yarı masa.

Bu nitelendirme, çok uzun zamandır talk-show dünyasının totemik bir figürü olan King için de geçerli olabilir. Yine de King'in çalışması sonuç olarak hümanizmle tanımlandı. Basitçe arkasına yaslanıp dinlemeyi bilmekte ustaydı.

 

independent.co.uk/arts-entertainment

Independent Türkçe için çeviren: Kerim Çelik

Bu makale kaynağından aslına sadık kalınarak çevrilmiştir. İfade edilen görüşler Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU