Bitcoin fiyat tahmini: Kripto para rekor kıran çıkışını 2021'de sürdürebilir mi?

Bir analist, "Bitcoin 21. yüzyılın altını olmak üzere" tahmininde bulundu

Bitcoin'in rekor kıran yükselişi Mart 2020'de başladı (Reuters)

Bitcoin'in tarihindeki üçüncü büyük fiyat tırmanışı devam ediyor.

Bitcoin'in geçen marttan bu yana yaklaşık 10 kat değer kazanmasının, 2013 ve 2017'deki benzer boğa koşularıyla olan paralelliği tartışılmaz. Bitcoin’in pazar gün yaptığı (3 Ocak) 34 bin 481 dolarlık (yaklaşık 256 bin TL) tarihi zirvenin son dönemlerdeki iyi gidişatın sonu olup olmadığı henüz belli değil. Bazı analistler bunun sadece bir başlangıç olabileceğini öne sürüyor.

Kripto para borsası Bitfinex'in CTO'su Paolo Ardoino, The Independent'a verdiği demeçte "Piyasa hiç bu kadar boğalaşmamıştı, bu yüzden fiyat yükselmeye devam ediyor. Bitcoin ve (kripto para) teknolojileri kriptoyla tanışmayanlara hâlâ anlaşılmaz gelen yeni para çağının yapı taşlarını oluşturuyor. Bizce bitcoin sahiplerini çok güzel günler bekliyor" ifadelerini kullandı.

Piyasa analistleri geçen yılın başından bu yana uzun soluklu bir boğa koşusu öngörüyordu, yine de fiyat birçok kişinin beklediğinden daha erken artmaya başladı.

Mayıs 2020'ye ait tahminler, bitcoin'in hâlâ zirveye doğru uzun bir yolu olduğuna işaret ediyor. O dönemdeki olumlu tahminler, 100 bin dolar ile 1 milyon dolar (yaklaşık 742 bin TL ile 7 milyon 425 bin TL) arasında değişiyor.

O dönemde bitcoin, dijital olarak kripto para birimi madenciliği yapanların elde ettiği karşılığın yüzde 50 oranında azaldığı ve böylece bu para biriminde kıtlığın arttığı "halving" (yarılanma) olarak bilinen bir olay yaşıyordu.

CoinCorner'dan Danny Scott, doğru bir tahminle "Önceki iki yarılanmadan sonra, fiyatın üç ila 9 ay içinde tüm zamanların en yüksek seviyesine ulaştığını gördük" demişti.

Kıtlığın arz ve talep yoluyla değeri artırdığını varsayan stok ve akım modeline bakarak, fiyatın 100 bin dolarlık (yaklaşık 742 bin TL) bölgeye önümüzdeki 12 ila 18 ay içinde ulaşılacağını umabiliriz.

Goldman Sachs koruma fonu eski yöneticisi Raoul Pal, daha da ileri giderek şunları söylemişti:

Altın önümüzdeki üç ila 5 yıl içinde üç ya da 5 kat artabilir... Bence bitcoin aynı zaman diliminde bir milyon dolara (yaklaşık 7 milyon 425 bin TL) ulaşabilir.

2020'de piyasayı değiştiren diğer büyük olay, borsaların çökmesine neden olan ve yatırımcıların servetlerini güvence altına almak için güvenli bölgedeki varlıklara yönelten koronavirüs pandemisiydi.

Jeopolitik ve ekonomik belirsizlik zamanlarında fonlar genellikle altın ve gümüş gibi varlıklara akar fakat bitcoin'in 21 milyonluk sabit arzı, giderek daha fazla bir "dijital altın" biçimi ve sağlam bir değer deposu olarak görüldüğü anlamına geliyor.

Bitcoin komisyoncusu Bitpanda'nın kurucu ortağı ve CEO'su Eric Demuth, The Independent'a verdiği demeçte "Bitcoin'in kurumsal yatırımcılar ve yatırım bankaları için önerilen tahsis stratejisinin bir parçası olarak ortaya çıktığını görüyoruz. Bu durum, bu varlığın yatırım dünyasında ne kadar önemli hale geldiğine vurgu yapıyor. Şu anda, günlük olarak bu piyasaya giren yeni perakende müşterilerinin sayısında çarpıcı bir artış görüyoruz... Bitcoin, 21. yüzyılın altını olmak üzere" ifadelerini kullandı.

Bitcoin şu anda yaklaşık 600 milyar dolarlık (yaklaşık 4,45 trilyon TL) bir piyasa değerine sahip, yani kabaca altının 20'de biri. Fakat altın, pandeminin başlangıcından bu yana mütevazı kazançlar elde etse de, bitcoin 10 kat daha hızlı yükseldi.
 


Ayrıca bitcoin son aylarda büyük kazançlar elde eden tek büyük kripto para birimi de değil. Çarpıcı Ripple (XRP) istisnası dışında en değerli 10 kripto para biriminin her biri geçen hafta (28 Aralık-3 Ocak arasında) en az yüzde 10 değer kazandı.

CoinMarketCap'e göre tüm kripto para birimlerinin toplam piyasa değeri şu anda 850 milyar doların (yaklaşık 6,3 trilyon TL) üzerinde ve bu onu Facebook'tan daha değerli kılıyor.

2017'deki gibi bu tarz büyük piyasa hareketleri, muhtemelen düzenleyicilerin daha fazla ilgisi ve incelemesine neden olacak. Bu da kripto paranın en son yükselişi için büyük bir sınav olabilir.

Investing.com'un üst düzey analistlerinden Jesse Cohen de "Birçok kişi bitcoin'in tırmanışının 2021'de de devam edeceğini beklerken, ben daha çok Biden yönetiminin kripto için ne anlama geleceğiyle ilgileniyorum" dedi.

Göreve gelecek Hazine Bakanı Janet Yellen, geçmişte Fed Başkanı olduğu dönemde yatırımcıları bitcoin konusunda uyarmış ve bunu istikrarlı bir değer saklama aracı değil çok spekülatif bir varlık olarak nitelendirmişti. Daha fazla inceleme ve daha sıkı bir düzenleme olasılığı göz önüne alındığında, bitcoin'in yeni yılda aşağı yönde hayli oynak kalacağını tahmin ediyorum. Bu, fiyatların rekor seviyelerinden geriye düşmesi anlamına gelecektir; 2021'de bitcoin'i etkileyen en önemli faktörün artan düzenlemeler olması mümkün.


 

independent.co.uk/life-style

Independent Türkçe için çeviren: Noyan Öztürk

Bu makale kaynağından aslına sadık kalınarak çevrilmiştir. İfade edilen görüşler Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU