Japonya hastaneye yatmayı reddeden Kovid-19 hastalarına 70 bin liralık para cezası vermeye hazırlanıyor

Ceza alanların tedavi masrafını ödemesi de düşünülüyor

Japonya'nın başkenti Tokyo'da 8 Ocak'ta OHAL ilan edilmişti (Reuters)

Japonya’da hastaneye yatırılmayı kabul etmeyen Kovid-19 hastalarına 1 milyon yene (yaklaşık 70 bin TL) kadar para cezası vermeyi mümkün kılacak yasa tasarısı hazırlandı. Hükümet, mevcut bulaşıcı hastalıkları kontrol yasasını değiştirecek tasarıyı ocak sonuna kadar parlamentoya sunmayı planlıyor.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Japonya’da hastanelerdeki yoğunluk arttıkça yetkililer, 65 yaş ve üzeri kişilerle başka rahatsızlıkları bulunanlar hariç asemptomatik ya da hafif rahatsızlığa sahip kişilerin evde veya belirlenen merkezlerde tedavi olmasını istedi. Ancak mevcut yasalara göre, hastaneye yatmayı reddedenlere veya hastaneden kaçanlara bir ceza yok. Enfeksiyonu incelemek için yapılacak epidemiyolojik araştırmalarda da sorulara cevap vermeyi reddedenlere bir yaptırım uygulanmıyor.

Eğer söz konusu yasa tasarısı kabul edilirse, asemptomatik veya hafif rahatsızlığa sahip hastaların evde ya da belirlenen merkezlerde tedavi görmesi zorunlu hale gelecek. Bahsi geçen kişilerin tedaviyi reddetmesi veya buralardan izinsiz ayrılmaları halinde, valiler onları zorla hastaneye kaldırma kararı verebilecek.

Japonya’da Kovid-19 tedavileri devlet tarafından karşılanıyor. Ancak ceza alan kişilerin tedavi masraflarını kendilerinin ödemesi de tasarının içindeki maddelerden biri.

The Mainichi’ye konuşan hükümete yakın bir kaynak, 1 milyon yenlik para cezasının, yasadaki diğer cezalara göre belirlendiğini ve dengeli olduğunu söyledi.

 

Independent Türkçe, The Mainichi, The Japan Times

DAHA FAZLA HABER OKU