Vikings: Ubbe gerçekten Kuzey Amerika'yı keşfetti mi?

Vikings tarihten aldığı pek çok hikayeyi kurguyla birleştirmesiyle biliniyor

Bu keşif Vikings'in devamı niteliğinde olacak Valhalla'nın değineceği konulardan biri olabilir (History)

*UYARI - Spoiler içerir*

History Channel'da yayımlanan Vikings dizisi hikayeyi derinleştirmek amacıyla tarhisel gerçekleri eğip bükmesiyle biliniyor. Peki Ubbe'nin Amerika'ya yolculuğu gerçek bir hikayeye dayanıyor mu?

Cevap hem "evet" hem de "hayır". 

Bilindiği kadarıyla Ubbe gerçekte Kuzey Amerika'ya hiç gitmedi. İskandinav efsanelerinde bilinen başat rolü, 9. yüzyıl ortasında İngiltere'yi işgal eden Büyük Viking Ordusu'nun liderlerinden biri olmasıydı. Bu olaylara Vikings'in 4 ve 5. sezonlarında yer verilmişti.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Ne var ki tarih kayıtları Kuzey Amerika'ya giden ilk Viking kaşiflerinin başında olduğunu aktardığı Leif Erikson adında başka bir kişiden bahsediyor. Kayıtlara göre Erikson ekibinin vardığı bölgede çok sayıda bağ ve üzüm bulmasının ardından buraya Vineland (Bağlık Ülke) adını vermişti. Leif Erikson'un keşfettiği bölge bugün Newfoundland adıyla biliniyor ama Erikson'ın buraya gelişi milattan sonra 1000'li yıllardaydı ve Vikings'in 6. sezonunun zamanıyla Erickson'ın keşfi gerçekleştirdiği zaman arasında yaklaşık 100 yıllık bir zaman farkı bulunuyor.

İskandinavların Kuzey Amerika'nın keşfinin Vikings'in olay örgüsünde hızlandırılmasının ardındaki motivasyon dizinin hikayesini nihayete erdirmekti. Hikaye Ragnar Lothbrok'un Vikinglerin daha önce hiç gitmediği ülkeleri keşfetme hayaliyle başlamıştı ve 6. sezonda Ragnar'ın oğulları bu hedefleri başka şekillerde gerçekleştirdi.

Kemiksiz Ivar babasının korkulan bir savaşçı ve yağmacı olarak bıraktığı mirası devralırken Ubbe, Ragnar'ın yerleşilecek ve çiftçilik yapılacak yeni yerler bulma hayalinin peşinden gitti. Vikings'in dizi sorumlusu Michael Hirst, dizinin bitişini başından beri böyle planladığını şu ifadelerle açıklamıştı:

Dizinin Amerika ve Newfoundland'ın keşfiyle biteceğini biliyordum. Başından beri planladığım buydu.

Screen Rant'in haberine göre Grönlandlıların Destanı'nda anlatılan Leif esasen Vikings'de Jordan Patrick-Smith'in canlandırdığı Ubbe'yi andırıyor:

İri, güçlü, göz alıcı ve bilge bir adam olmanın yanı sıra her konuda ölçülü biri.

Daha ateşli ve dengesiz kardeşlerinin aksine Ubbe hep Ragnar'ın en ölçülü, düşünceli ve diplomatik oğlu olmuş, bir noktada Kral Büyük Alfred ve maiyetiyle daha iyi ilişkileri garanti altına almak için Hıristiyanlığı benimsemişti. Ubbe, yanındaki yerleşmecilerle Vineland'a varıp Mi'kmaq halkıyla karşılaştığında da aynı bilgelik ve diplomasiyi gösteriyor, iyi niyetlerinin göstergesi olarak onlara hediyeler bırakıyor ve iki halk arasında barışı sağlayabilmek için Mi'kmaqların liderleriyle birlikte çalışıyor.

Fakat Vikinglerin Kuzey Amerika yerlileriyle ilk tanışmasının tarihteki kayıtları bu kadar romantik değil. Grönlandlıların Destanı'na göre Leif'in ilk yolculuğunda yerlilerle herhangi bir teması olmamış ama kardeşi Throvald Vinland'ı keşfe gittiği ikinci yaz sırasında yerli halklarla karşılaşmıştı. Hikayeye göre Thorvald'ın adamları, her birinin içinde üçer kişi bulunan deriyle kaplanmış üç kano bulmuş ve biri dışında oradakilerin hepsini katletmişti.

 

 

Ardından Throvald'ın omzundan bir okla vurulduğu ve kısa süre sonra öldüğü yerlilerin büyük bir kuvvetle katıldığı bir savaş patlak vermişti. Daha sonra, Thorfinn Karlsefni adında bir başkası, yerleşim kurmak için kendi İskandinav halkını Vinland'a götürdü, ancak yerli halkın ticaretle uğraşmak için ilk çabalarına rağmen, ilişkiler hızla bir kez daha şiddete dönüştü.

Vikings'in devamı niteliğinde olacak Valhalla, Leif Erikson'ın hikayesini konu alabilir. Bu açıdan Valhalla, Ubbe'nin keşif gezisine değinebilir ve tarihin neden Leif'i Kuzey Amerika'ya ulaşan ilk Viking kaşifi olarak kaydettiğini açıklayabilir. Eğer Ubbe Norveç'e geri dönmediyse, maceralarının destanlarda yer almaması böylece açıklığa kavuşur. Leif Erikson, Kuzey Amerika'ya ulaştığında ondan önce orada bulunanların izlerini bulabilir.

 

Independent Türkçe, Screen Rant

Independent Türkçe için çeviren: Şafak Küçüksezer

DAHA FAZLA HABER OKU