Trump destekçileri sadece başkentte değil birçok eyalette hükümet binalarını bastı

Dikkatler Washington DC'de saldırgan grupların yol açtığı kargaşaya çevrilmişken ülkenin dört bir yanı eylemlere sahne oldu

American Patriots USA grubunun lideri Chester Doles, Trump destekçisi eylemcilerle Georgia Eyalet Meclisi önünde (AP)

ABD'de mağlubiyeti bir türlü kabul etmeyen Başkan Donald Trump'ın taraftarlarının Kongre baskınıyla başlayan olaylar şu ana kadar 4 kişinin ölümüyle sonuçlanırken, dikkatlerin Washington DC'ye çevrildiği sırada ülkenin başka yerlerinden de baskın ve eylem haberleri geldi.

Kongre'nin 3 Kasım seçimlerinde Demokrat Joe Biden'ın Cumhuriyetçi Trump karşısındaki zaferini onaylanmasının beklendiği çarşamba günü Georgia'dan New Mexico'ya birçok eyaletin merkezinde gösteriler meydana geldi.

Guardian gazetesi, Oklahoma, Georgia, Arizona, Nevada ve Washington eyaleti gibi yerlerde, çoğu maskesiz ve bir kısmı silah taşıyan eylemcilerin ön plana çıktığını aktardı. Göstericilerden bazıları barışçıl eylemlerine devam etse de Ohio ve Kaliforniya dahil kimi eyaletlerde yaşanan olaylarda, gazetecilere ya da karşıt göstericilere biber gazı sıkıldığı ve yumruk atıldığı kaydedildi.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Diğer yandan Forbes'un haberine göre Atlanta'daki protestocular Georgia Eyalet Meclisi binasına akın ederek, geçen hafta cumartesi günü Trump'ın telefonla arayarak kendi lehine yaklaşık 12 bin oy bulmasını istediği ses kaydıyla ortaya çıkan Georgia Eyalet Sekreteri Brad Raffensperger'e ulaşmaya çalıştı.

Son zamanlarda Trump'ın sözlü saldırılarına maruz kalan eyaletin en üst düzey seçim yetkilisi Raffensperger, binada yaşananlar nedeniyle ofisini polis eşliğinde terk etmek zorunda kaldı.

Twitter'da paylaşılan fotoğraflarda, American Patriots USA adlı aşırı sağcı grubun kurucusu ve ırkçı Ku Klux Klan (KKK) hareketinin eski lideri Chester Doles'un Raffensperger'in ofisini bulmaya çalıştığı, bir başka karede de sekreterin binayı polisle birlikte terk ettiği görüldü.
 


3 Kasım seçimlerinde başkan adayı Biden'a delege kazandıran Georgia eyaletinde Senato için yapılan seçimler ikinci tura kalmış, kısa süre önce nihayet kazanan ikinci tur sonuçlar Demokratların iki koltuğu da kazandığını ortaya koymuştu.

New Mexico eyaletindeyse Trump destekçisi gruplar gösterilere araç konvoyu, hatta at üstünde katıldı. Polis, tedbir amacıyla valinin ve eyalet dışişleri bakanının ofisinin de içinde yer aldığı bir hükümet binasındaki personeli tahliye etti. Göstericiler God Bless America (Tanrı Amerika'yı Korusun) şarkısını söyleyip korna çaldı ve Biden'ın New Mexico'da oyları yaklaşık yüzde 11'lik farkla kazanmasına rağmen Trump'ı seçim galibi ilan etti.

New Mexico Eyalet Meclisi'nin Demokrat Başkanı Brian Egolf yaşananları "utanç verici bir an" olarak nitelendirerek "Amerika Birleşik Devletleri tarihinde barışçıl iktidar devrinin bir şiddet eylemiyle yavaşlatılmasına ilk kez şahit oluyoruz. Umarım Kongre kısa sürede kendini toparlayabilir" dedi.

Görevliler evlerine gönderildi

Cumhuriyetçi Utah Vali Yardımcısı Deidre Henderson da paylaştığı tweet'te, Utah Eyalet Meclisi'nin önünde çıkan olayların ardından parlamento görevlilerinin evlerine gönderildiğini yazdı. Salt Lake Tribune gazetesiyse Vali Spencer Cox'un binada kaldığını aktardı.

Teksas Eyalet Meclisi de Trump destekçisi grupların bina önündeki eylemlerinin ardından polis tarafından kapatıldı.

Colorado eyaletinin Denver kentindeyse Belediye Başkanı Michael Hancock'un tweet'ine göre şehirde gerçekleşen eylemler nedeniyle belediye binaları kapatıldı, personelden evlerine gitmeleri istendi.
 


Yerel haber kuruluşu KSN, Missouri eyaletinin Kansas şehrinde göstericilerin hükümet binası içinde Trump yanlısı eylem yaptığını belirtti. Bir güvenlik yetkilisi, eylemcilerin binanın bir bölümünde "izinli" gösteri yaptığını ve herhangi bir olay çıkmadığını söyledi.

Los Angeles'taysa sakin bir atmosferde başlayan eylemler bir süre sonra yerini şiddet olaylarına bıraktı. NBC'nin haberine göre, belediye binası önünde toplanan Trump destekçileri "Hırsızlığa Son" yazılı pankartlar açıp sloganlar attı. Ancak karşıt protestocuların da devreye girmesiyle çatışmalar meydana geldi ve polis 6 kişiyi tutukladı.


Independent Türkçe, Forbes, Guardian, KSN, NBC

Derleyen: Elvide Demirkol

DAHA FAZLA HABER OKU