Trump'ın destekçileri ABD Kongresi'ni bastı: Sokağa çıkma yasağı ilan edildi, patlayıcılar bulundu

ABD Kongresi giriş çıkışlara kapatılırken seçim oturumuna ara verildi. Olaylarda bir kadın vurularak öldürüldü. Mevcut ve seçilmiş başkanlar açıklama yaptı. ABD'de yaşanan gerilim sürüyor

Kolaj: Independent Türkçe

ABD'nin seçilmiş Başkanı Joe Biden'ın tescil oturumunun yapıldığı Kongre binası mevcut başkan Donald Trump destekçileri tarafından basıldı. Dünyanın dikkatle izlediği baskın sırasında başkent Washington DC'de sokağa çıkma yasağı ilan edildiği duyuruldu. Polisin yetersiz kalması üzerine Ulusal Muhafızlar ve FBI devreye girdi. Yaşananlara darbe teşebbüsü nitelemesi yapıldı. Biden, "Demokrasimiz saldırı altında" diye tepki gösterirken, Trump "Seçim çalındı" ısrarını sürdürdü. Kongre binasından çıkarılan Trump yanlıları, dışarıda güvenlik güçleriyle çatışmayı sürdürdü.

Trump,Kongre oturumu için Washington'da toplanan destekçilerine seslendi.

Olaylar öncesindeki konuşmasında "Demokratlar'ın seçimlerde usulsüzlük yaptığı" yönündeki iddialarını sürdüren Trump, seçimlerin asıl kazananın kendisi olduğunu savunarak, "Asla yenilgiyi kabullenmeyeceğim, pes etmeyeceğim" dedi. 

Trump konuşmasının sonunda destekçilerine Kongre'ye yürünmesini işaret etti.

Protestocular ilk önce Kongre binası önünde zaman zaman karşıt gruplar ve polis ile karşı karşıya geldi ve arbede yaşandı. 

İlerleyen dakikarda ise Trump destekçileri barikatları aştı ve binayı bastı.

Polis bu sırada binaya giriş ve çıkışları güvenlik nedeniyle kapattı. 

Kongre'deki oturumlara ara verilirken Mike Pence bina dışına çıkarıldı.

Öte yandan Temsilciler Meclisi üyelerinin ofislerinin bulunduğu Cannon binası da kısa süreliğine tahliye edildi.

Sokağa çıkma yasağı geldi

Washington Belediye Başkanı protestolar nedeniyle kentte saat 18.00 sonrasında sokağa çıkma yasağı getirdi. Bowser bu yasağı 15 gün daha uzattıklarını açıkladı.

Trump'tan çağrı

Trump, destekçilerinin taşkınlıklarının artması üzerine Twitter'dan barışçı protestolarına devam etmeleri çağrısında bulundu.

Türkiye'den açıklama: Endişe ile izliyoruz

Artan gerilim Türkiye'den de açıklamaların gelmesine neden oldu. TBMM Başkanı Mustafa Şentop, Dışişleri Bakanlığı ve Cumhurbaşkanlığı yetkilileri olaylara ilişkin "Endişe ile izliyoruz" açıklaması yaptılar. 

Şentop Twitter'dan yaptığı değerlendirmede, "ABD'deki olayları endişe ile izliyor; tarafları öncelikle sükunete davet ediyoruz" dedi. "Daima hukuk ve demokrasi içinde sorunların çözüleceğine inanıyoruz" tweetini paylaşan Şentop "Türkiye olarak her zaman hukuktan ve demokrasiden yana olduk; herkese de bunu tavsiye ederiz" ifadelerini kullandı.

Dışişleri Bakanlığı'ndan da gelişmelerin endişeyle takip edildiği ifade edilerek, "Tüm tarafları itidal ve sağduyuya davet ediyoruz. ABD’nin bu iç siyasi krizi olgunluk içinde aşacağına inanıyoruz" denildi.

İBB: Seçim sandıkta kazanılır

ABD'deki olaylar Türkiye siyasetinin mesajlarına da neden oldu.

İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) Sözcüsü Murat Ongun, olaylara ilişkin bir Twitter paylaşımı yaparak, "Seçim sokakta değil, sandıkta kazanılır, İmamoğlu'nun 2 kere yaptığı gibi" dedi.

Silah çekildi, Trump bir kez daha çağrı yaptı

Kongre binasının içinde bazı güvenlik güçlerinin silahlarına sarıldığı görülürken, Trump yaşanan gelişmeler üzerine bir kez daha itidal çağrısı yaptı.

4 kişi hayatını hayatını kaybetti

Olaylar sırasında bir kadın silahla ağır yaralandı. 

Durumu kritik olan kadının hastaneye kaldırıldı ancak kurtarılamadı.

Daha sonra 3 kişinin daha yaşamını kaybettiği bildirildi.

Pensilvanya Valisi: Darbe girişimi

Pensilvanya Valisi Tom Wolf, göstericilerin Kongre binasına girmesini "darbe girişimi" olarak nitelendirdi.

Pence: Şiddet olayları derhal durmalı

ABD Başkan Yardımcısı Pence, şiddet olaylarının derhal durmasını istedi. 

Pence, "Göstericiler derhal güvenlik güçlerinin talimatlarına uyarak binayı terk etsin" dedi.

Öte yandan  Pence, Twitter'da Trump'ı takip etmeyi önce bıraktı. Daha sonra ise tekrar takip etti.

Trump, Pence'i kendisine destek vermediği için korkaklıkla suçlamıştı.

NATO: Görüntüler şoke edici

NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, "Washington DC'deki görüntüler şoke edici" açıklaması yaptı.

NYT: Boru tipi bomba imha edildi

New York Times gazetesi, Cumhuriyetçi Parti ve Demokrat Parti Genel Merkezlerinin eş zamanlı şüpheli paket alarmıyla boşaltıldığını Cumhuriyetçi Parti merkezinde güvenlik güçlerinin patlatarak etkisiz hale getirdiği cismin boru tipi bomba olduğunun öğrenildiğini aktardı. 

Demokrat Parti merkezindeki şüpheli paketin içeriği açıklanmadı.

Güvenlik güçleri de Kongre civarında bir bombanın imha edildiğini bildirdi.

Dar ağacı asıldı

Trump destekçileri, ABD Kongre binasının karşısına dar ağacı yerleştirdi.

Pelosi'den Trump'a çağrı

ABD Temsilciler Meclisi Başkanı Nancy Pelosi ve ABD Senatosu Azınlık Lideri Charles Schumer yaptığı ortak açıklamada, Donald Trump’a, protestocuların kongre binasından ayrılmasını talep etmesi çağrısında bulundu.

Biden: Demokrasimiz eşi benzeri görülmemiş bir saldırı altında

Gerilim sürerken ABD'nin seçilmiş başkanı Biden yaptığı açıklamada, "Şu an demokrasimiz eşi benzeri görülmemiş bir saldırı altında" dedi. 

"Modern zamanlarda gördüğümüz hiçbir şeye benzemiyor" ifadelerini kullanan Biden şöyle konuştu: 

Özgürlüğün kalesine bir saldırı. Kongre binasının kendisine. Halkın temsilcilerine ve onları korumaya yemin eden Capitol Hill polisine bir saldırı. Başkan Trump bir adım at. Derhal ulusal televizyona çık ve evlerine dönmelerini söyle.

Trump: Acınızı anlıyorum, evinize dönün

Mevcut Başkan Trump ise paylaştığı videolu mesajda, "Seçim çalındı, acınızı anlıyorum ama şimdi eve dönme ve yasalara uyma zamanı. Sizi seviyorum. Nasıl hissettiğinizi anlıyorum ama şimdi evlerinize dönün" dedi. 

 


Trump'ın Twitter hesabından paylaştığı videodaki açıklamaları şu şekilde:

Acı çektiğinizi, incindiğinizi biliyorum. Bir seçim geçirdik. Onu bizden çaldılar. Seçimleri kazanmıştık. Herkes bunu biliyor. Özellikle de karşı taraf. Ama şimdi eve gitmemiz gerek. Barışa, saygıya ve kanun ve nizama ihtiyacımız var.

Büyük insanlarımıza kanun ve nizam içinde saygı göstermeliyiz. Kimsenin incinmesini istemiyoruz ama bu çok zor bir dönem. Hiç böyle şeylerin yaşandığı zor bir dönem geçirmemiştik. Hiç seçimi bizden, benden, sizden, ülkemizden alabildikleri bir dönem olmamıştı. Bu hileli bir seçimdi ama bu insanların ekmeğine yağ süremeyiz. Barışa ihtiyacımız var.

Yani evinize gidin. Sizi seviyoruz, çok özelsiniz. Yaşananları gördünüz, diğerlerine nasıl davranıldığını gördünüz, çok ama çok kötü... Nasıl hissettiğinizi biliyorum. Ama eve gidin, sükunet içinde eve gidin.

Twitter'dan Trump'a engelleme: Seçim yolsuzluğu iddiası asılsız

Twitter, 88.6 milyon takipçisi bulunan Trump'ın "Eve dönün" videosuna retweet, beğeni ve yorum engeli getirdi. Sosyal paylaşım şirketi kararının gerekçesini "Bu tweetteki seçim yolsuzluğu iddiası asılsız" diyerek açıkladı. 

Trump'ın paylaştığı son iki tweet silindi.

Twitter Trump'ın Twitter hesabını 12 saat boyunca kilitledi. Trump söz konusu paylaşımlarını hesabından kaldırmazsa Twitter kullanamayacak.

Trump silinen tweetinde, "Kutsal ve açık ara kazanılmış bir seçim zaferi çok uzun süredir haksızlığa uğrayan ve kötü davranılan bu harika vatansever insanlardan kabaca ve acımasızca alındığında olacak olan şey de budur. Sevgi ve huzur içinde evinize gidin. Bugünü sonsuza dek hatırlayın" ifadelerini kullandı.

Şirket ayrıca olayları kışkırtıcı nitelikteki tweetlere de erişimi sınırlandıracağını bildirdi. 

Binanın güvenliği sağlandı

Polis, Kongre binasının güvenliğinin sağlandığını duyurdu.

Tescil oturumu sürecek

Temsilciler Meclisi Başkanı Nancy Pelosi, yazılı bir açıklama yaparak ABD demokrasisine yapılan "utanç verici saldırının" Kongreyi Biden'ın başkanlığını onaylama sorumluluğunu yerine getirmekten caydırmayacağını belirtti.

Temsilciler Meclisi Demokrat çoğunluk lideri Steny Hoyer, Savunma Bakanlığı, Adalet Bakanlığı ve Başkan Yardımcısı Mike Pence ile telefonda görüştüğünü belirten Pelosi, "Kongrede bu gece oturuma davam etme kararı aldık" ifadesini kullandı. 

 

Independent Türkçe

DAHA FAZLA HABER OKU