İsrail kitlesel aşılamada "başarı örneği" olarak gösterilirken, Filistinlilere şubata kadar aşı yok

Salgın nedeniyle üçüncü kez tecrit uygulamasına geçen ve yüksek işsizlik rakamlarıyla karşı karşıya olan İsrail'de aşı paralarıyla ilgili gizlilik de tartışma konusu

İsrail'de geniş çaplı aşı kampanyası sürüyor (Reuters)

İsrail dünya genelinde nüfusun koronavirüse (Kovid-19) karşı kitlesel aşılanmasında "başarı örneği" olarak sunulurken, diğer yandan Filistinlilerin aşıya ulaşmak için daha fazla bekleyeceği belirtiliyor.

İnsan hakları grupları işgal altındaki Batı Şeria ve Gazze Şeridi'nde yaşayan Filistinlilerin bugüne kadar aşıya ulaşamamasına tepki gösterirken, Filistin Yönetimi Sağlık Bakanlığı'ndan üst düzey bir yetkili, Jerusalem Post gazetesine verdiği röportajda, İsrail'den koronavirüs aşısı alma çabalarında bulunduklarını söyledi.

Yetkili, yönetimlerinin son birkaç gün içinde İsrail hükümetine, aldıkları aşıların bir kısmını Filistinlilere sağlamaya istekli olup olmadıklarını sormak için temas halinde olduklarını kaydetti.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Filistinli yetkili, "İsrail'deki siyasi kademenin bu konuda karar vermesi gerektiğini biliyoruz. Bu arada, Dünya Sağlık Örgütü bizlere bir dizi şirketten aşı almamız için yardımcı oluyor" dedi.

Filistin Sağlık Bakanlığı, ilk aşı dozlarının Batı Şeria'ya şubat ayı başında ulaşmasının beklendiğini bildirirken bu aşıların hangi şirketlerden geleceğini açıklamamıştı.

Bakanlık salı günü koronavirüse yakalanan 20 Filistinlinin öldüğünü duyururken, Gazze Şeridi'nde de 6 kişinin hayatını kaybettiği belirtilmişti.

Öte yandan Reuters'ın haberinde, yaklaşık 9,3 milyon nüfusa sahip İsrail'in iki hafta gibi bir sürede halkın yüzde 15'ini aşılayarak dünyada Kovid-19'a karşı aşılamada lider konumda yer aldığına dikkat çekildi.

Bununla birlikte haberde, İsrailli yetkililerin ABD'li Pfizer ve Alman ortağı BioNTech'in geliştirdiği aşı için ne kadar ödeme yaptıklarını kamuoyuyla paylaşmadığı hatırlatıldı.

Salgın nedeniyle üçüncü kez tecrit uygulamasına geçen ve yüksek işsizlik rakamlarıyla karşı karşıya olan İsrail'de aşı paralarıyla ilgili gizlilik tartışma konusu olurken, kimliğini saklı tutmak kaydıyla Reuters'a konuşan bir yetkili, Başbakan Binyamin Netanyahu hükümetinin "aşı dozu başına yaklaşık 30 dolar ya da yurtdışındaki fiyatların iki katı gibi bir miktar" ödediğini söyledi.


Independent Türkçe, Jerusalem Post, Reuters

DAHA FAZLA HABER OKU