Filistin hükümeti eğitim kurumlarını kapatıyor

Koronavirüs salgınıyla mücadele kapsamında Filistin hükümeti, Batı Şeria'da kapsamlı kapanma uygularken, Hamas Hareketi de Gazze'de yarın sabaha kadar tam kapanma ilan etti

El-Halil'de dün bir koronavirüs hastasının akciğer röntgeni çekiliyor / Fotoğraf: AFP

Filistin hükümeti koronavirüs salgınıyla mücadele kapsamında Batı Şeria'da kapsamlı kapanma uyguluyor. Hamas Hareketi de aynı gerekçeyle Gazze'de yarın (pazar) sabaha kadar tam kapanma ilan etti.

Filistin hükümeti Batı Şeria'daki tüm eğitim kurumlarını yarından başlayarak iki hafta süreyle kapatma kararı aldı. Hükümetin salgınla mücadelede aldığı tedbirler arasında ayrıca şehirlerarası seyahat yasağı ve gece saatlerinde kısmi kapanmanın devam etmesi de bulunuyor.

Filistin Sağlık Bakanı May el-Kile, dün yaptığı açıklamada, son 24 saat içerisinde 997'si Gazze Şeridi'nde olmak üzere 2 bin 170 yeni tip koronavirüs (Kovid-19) vakasının tespit edildiğini ve 21 kişinin koronavirüs sebebiyle hayatını kaybettiğini açıkladı. Reuters'a göre Bakan bugün düzenlediği basın toplantısında, 34'ü entübe olmak üzere 131 hastanın yoğun bakımda olduğu bilgisini de verdi.


İsrail, vatandaşlarını Kovid-19 hastalığına karşı aşılamak için hazırlık yaparken, İsrail işgali altındaki Batı Şeria ile Gazze'deki Filistinliler, kendileri için aşı dozlarını garantilemeye çalışıyorlar. Filistinli sağlık yetkilileri bu dozların kendilerine ulaşmasının birkaç ayı bulabileceğini belirtiyorlar.

Filistinli yöneticiler, araştırma dairesini genişleterek, uluslararası örgütler, ilaç üretim şirketleri Moderna ve AstraZeneca'nın yanı sıra özel aşı üreten Çin ve Rusya gibi ülkelerle temaslar yürütüyor. Fakat mali zorluklarla kısıtlanan Filistin hükümeti, İsrail'in aksine aşı ithal etmek için nihai anlaşmalar imzalamadı. İsrail ise ilaç şirketlerinden milyonlarca doz aşı satın aldı ve kendi aşısını üretmeye çalışıyor.


Filistin Başbakanı Muhammed İştiyye, önceki gün yaptığı açıklamada, tüm halkı aşılamaya imkan sağlayacak yeterli miktarda aşının ellerine ulaşmasının ayları bulacağını ifade etti. Filistin yönetimi, ihtiyacının yüzde 20'sini Dünya Sağlık Örgütü'nün (DSÖ) yoksul ülkeler için özel aşılama programından karşılamayı umuyor.

Orta gelirli ve geri kalan kesimlerin ihtiyaçlarının ise Filistin yönetimi ve bağışçıların yaptığı satın alımlardan karşılanması bekleniyor. Filistin Sağlık Bakanı May el-Kile, yönetimin ilk aşı partisini Mart ayına doğru teslim alacağını tahmin ettiğini belirtti ancak bunun kaynağını açıklamadı.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)


İsrail'in Hamas bahanesiyle kuşatma uyguladığı Gazze ile Batı Şeria'da son haftalarda Kovid-19 yeni vaka sayılarında artış kaydedildi. DSÖ, Gazze'ye aşı ve tıbbi malzemeleri teminat altına almak için Birleşmiş Milletlere (BM) bağlı ajanslarla birlikte çalıştığını söyledi. Fakat bazı insan hakları kuruluşları, İsrail'in 1967 Savaşı'nda işgal ettiği topraklarda yaşan Filistinlilerin aşı temin edememesinin sorumlusunun Tel Aviv olduğunu belirtiyorlar.

İsrailli insan hakları kuruluşu Gisha, "İsrail, Batı Şeria ve Gazze'de aşıyı temin etmek de dahil, kontrolü altındaki herkese sağlık ve güvenlik koruması sağlamakla yükümlüdür" ifadesini kullandı.

İsrail Sağlık Bakanı Yardımcısı Yoav Kisch, Kan isimli radyo kanalına verdiği demeçte, İsrail'in ihtiyaçlarının karşılandığını ve ek kapasitesi olduğunu gördüklerinde Filistin yönetimine yardım etme konusunu gözden geçireceklerini söyledi.

Kisch, "Bu bağlamda ayrıca enfekte kişilerin bizim tarafımıza girişlerinin engellenmesiyle ilgili bir fayda ve önem söz konusu. Fakat öncelik İsrailli vatandaşların" dedi.

 

 

*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

Şarku'l Avsat

© The Independentturkish

DAHA FAZLA HABER OKU