Rusya’nın Sputnik-V aşısını yaptıran 20 kişi Kovid-19’a yakalandı

Gamaleya Enstitüsü tarafından yüzde 92 etkili olduğu açıklanan aşının ilk dozu denemelerinde 20 kişinin virüse yakalandığı ortaya çıktı

Cumhurbaşkanı Erdoğan, aşı için Rusya ve Çin'le görüşme yapıldığını açıklamıştı / Fotoğraf: AFP

Kovid-19 salgınında karşı Rusya'da Sputnik-V aşısının testlerinde aşının birinci dozunu alan 20 kişi enfekte oldu. Rusya ön denemeler sonucunda Sputnik-V aşısının etkinliğinin yüzde 92 olduğunu açıklamıştı.

Euronews’in haberine göre, Moskova Devlet Tıp Üniversitesi Sechenov Enstitüsü direktörü olan Vadim Tarasov, "Bu kişilerin aşılandıktan sonra Kovid olduklarını söylemek doğru değil. Aşılandıysanız ve birinci ile ikinci doz arasında hastalandıysanız, bu aşının henüz bağışıklık yanıtı geliştirmemiş olmasından kaynaklı" dedi.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Tarasov, aşılama sonrasındaki 42. günde bağışıklık geliştiğini ifade etti.

Tarasov, Sputnik-V aşısının yazın Seçenov Üniversitesi’nde yapılan ilk aşama testlerine katılan gönüllülerin hiçbirinin Kovid-19’a yakalanmadığını söyledi.

Gamaleya Epidemiyoloji ve Mikrobiyoloji Enstitüsü’nün geliştirdiği aşının klinik testlerine 18 Haziran'da başlanmıştı.

Britanyalı aşı uzmanları Sputnik-V’nin etkisini tartıştı

Britanyalı aşı uzmanları, Rusya'nın tescil ettiği ilk Koronavirüs aşısı olan Sputnik V'nin Kovid19'u engellemekte ne kadar etkili olabileceğini tartıştı.

Kanada'nın CBC televizyonuna açıklamada bulunan Reading Üniversitesi'nden viroloji uzmanı Prof. Ian Jones, Rusya devletine ait Gamaleya Enstitüsü tarafından geliştirilen aşıda kendisini şüpheye düşürecek bir durum görmediğini ifade etti.

Jones, "İlk sonuçların şaşkınlık yarattığına katılıyorum. Ancak bence bu sonuçlar geçerli olmadığı için değildi. Biraz erken yayımladıkları içindi" diye konuştu.

Londra Hijyen ve Tropikal Tıp Okulu'ndan farmakoepidemiyoloji profesörü Stephen Evans, "Sputnik-V sonuçları diğer adenovirüs temelli aşılarda gördüklerimizle benzer" dedi.

Evans bu sonuçlara göre Sputnik-V'nin "makul surette etkili olabileceğini" ancak verilere "hiç şüphe olmaksızın" güvenilemeyeceğini ifade etti. 

İkinci Rus aşısı için geniş çaplı denemeler başladı

Rusya İnsan Sağlığı ve Tüketiciyi Koruma Kurumu (Rospotrebnadzor), Rusya'nın ikinci koronavirüs aşısı EpiVacCorona'nın geniş çaplı insan denemelerine pazartesi günü başlatıldığını açıkladı.

Vektor Viroloji ve Biyoteknoloji merkezi tarafından geliştirilen EpiVacCorona'nın bu ay 60'ın üzerinde 150 gönüllü ve 18 yaşın üzerinde 3 bin gönüllü üzerinde denemeler yapılacak.

TASS haber ajansına göre testler Moskova, Kazan ve Kaliningrad da dahil olmak üzere birçok farklı kentte yapılacak.

Erdoğan, “Rusya ve Çin’le görüşülüyor” demişti

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan geçtiğimiz günlerde yaptığı açıklamada aşı ithali için Çin ve Rusya ile görüşmeler yapıldığını açıklamıştı. Erdoğan, dünkü kabine toplantısının ardından yaptığı açıklamada ise 50 milyon doz koronavirüs aşısı için anlaşma yapıldığını açıkladı. İlk etapta sağlık çalışanlarının aşılanacağını açıklayan Erdoğan, "Önümüzdeki ay sağlık çalışanlarının aşılanması inşallah başlayacaktır" dedi.

 

Independent Türkçe, Euronews, T24

DAHA FAZLA HABER OKU