Moderna, Kovid-19 aşısının izni için bugün ABD ve Avrupa'daki düzenleme kurumlarına başvuracak

İlaç şirketi, gerçekleştirdiği son aşama testlerinin nihai sonuçlarında deneysel koronavirüs aşısının tedavide %94.1 etkili olduğunu gördükten sonra acil durum kullanım izni için başvuru yapma kararı aldı

Moderna, hala süren çalışmadan elde edilen ilk verinin, aşısının yüzde 95,4 etkili olduğunu ortaya koyduğunu açıkladı / Fotoğraf: AA

BioNTech'in ardından Amerikan biyoteknoloji şirketi Moderna'dan yeni tip koronavirüse (Kovid-19) karşı geliştirilen aşıyla ilgili ümit verici haber geldi. 

Moderna, hala süren çalışmadan elde edilen ilk verinin, aşısının yüzde 95,4 etkili olduğunu ortaya koyduğunu açıkladı. 

Şirketin Başkanı Dr Stephen Hoge, veriyi, "gerçekten önemli bir dönüm noktası" diye nitelendirdi. 

Hoge, iki farklı şirketten benzer sonuçların gelmesinin "çok rahatlatıcı" olduğunu belirterek, "Bu bize doğrusu bir aşının, salgını durdurabileceği ve umarım eski hayatlarımıza döneceğimiz yönünde ümit vermeli" ifadesini kullandı.

Stephen Hoge, "Bu sorunu tek başına Moderna çözemez. Küresel talebi karşılamak için birçok aşıya ihtiyaç olacak" diye konuştu. 

İzin başvurusu yapılacak

ABD'li ilaç şirketi Moderna Inc , geliştirmiş olduğu koronavirüs aşısının acil durum kullanım iznini almak için bugün ABD ve Avrupa'daki ilaç düzenleme kurumlarına başvuracak.

İlaç şirketi gerçekleştirdiği son aşama testlerinin nihai sonuçlarında deneysel koronavirüs aşısının tedavide %94.1 etkili olduğunu gördükten sonra acil durum kullanım izni için başvuru yapma kararı aldı.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Şirket iki hafta önce ileri aşama klinik deneyden elde edilen ara verilere göre deneysel aşısının COVID-19'u önlemede %94.5 etkili olduğunu açıklamıştı.

Moderna, koronavirüs aşısının ABD'de acil durum kullanım iznini elde etmek için başvuran ikinci ilaç şirketi olacak. Daha önce ABD'li Pfizer ve Alman BioNTech şirketleri deneysel koronavirüs aşılarının ABD'deki acil durum kullanım izni için düzenleyici kurumlara başvurmuşlardı.

Moderna, ABD'li yetkili düzenleyici kuruma yapacağı başvurunun yanı sıra Avrupa İlaç Ajansı'ndan da koşullu onay almak için müracaatta bulunacağını belirtti.

Şirket, 2020 sonuna kadar ABD'de yaklaşık 20 milyon doz aşısının dağıtımına hazır hale gelmeye yaklaştığını da açıkladı.

Moderna'nın ABD'de Ulusal Sağlık Enstitüleriyle birlikte üretilen aşısı, şu anda aşı veya plasebo yapılan 30 bin kişi üzerinde deneniyor. 

 

Independent Türkçe, Reuters, AA

DAHA FAZLA HABER OKU