Japonya'da kanser teşhisi sonrası sağkalım oranı gittikçe artıyor

Bilim insanlarına göre, bunun sebebi tedavilerin ülke genelinde ulaşılabilir olması

(Pixabay)

Japonya, kanser konusunda ilerleme kaydediyor. Yapılan son araştırmalar, kanser hastalarının teşhis sonrasında sağkalım oranının arttığını gösteriyor.

Japonya Ulusal Kanser Merkezi, hastalığın tedavisine daha fazla ulaşabilme imkanı sağladığı 2000’den beri veri topluyor. Araştırmalar, hastaların beklenen yaşam sürelerinin sürekli olarak iyileşme gösterdiğini ortaya koyuyor.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Yapılan son çalışmayı gerçekleştiren kişi ve Chiba Kanser Merkezi Araştırma Enstitüsü’nin Kanser Önleme Merkezi biriminin başkanı olan Haruo Mikami, sağkalım oranındaki bu iyileşmenin, yeni tedavilerin geliştirilmiş olmasına bağlı olmadığını söyledi. Mikami, bunun, daha çok tedavilerin ülke çapında ulaşılabilir olması sayesinde gerçekleştiğini vurguladı.

The Japan Times'ın haberine göre, 6. kez yapılan ve 10 yıllık sağkalım oranını inceleyen çalışma, ülkede kanser tedavilerinde uzmanlaşmış 21 hastaneyle 94 bin hastayı içerdi.

Söz konusu hastalara 2004 ile 2007 arasında kanser teşhisi kondu. Bir öncekiyse 2003 ila 2006 dönemini kapsıyordu.

Ortaya çıkan sonuçlara göre, 10 yıllık sağkalım oranı yüzde 1,1 artarak yüzde 58,3’e ulaştı.

Çalışmada, kanser türlerine göre sağkalım oranına da bakıldı. Prostat kanseri yüzde 98,8’le en yüksek orana sahipken göğüs kanseri, yüzde 86,8, tiroid kanseri yüzde 85,7 oranına sahipti.

En düşük orana sahip kanser türüyse yüzde 6,2’yle pankreas oldu. Bunu yüzde 16,1’le karaciğer kanseri, yüzde 19,1’le safra kesesi veya safra yolları kanseri izledi.

Öte yandan, 2010 ve 2012 arasında teşhis konulan hastaların 5 yıllık hayatta kalma oranıysa bir önceki araştırmaya göre 0,2 artarak yüzde 68,6'e ulaştığı ortaya kondu.

Sağkalım oranı diğer ülkelerde de araştırılıyor. Örneğin Birleşik Krallık Kanser Araştırma (Cancer Research UK) verilerine göre, İngiltere ve Galler bölgelerinde 2010 ve 2011 arasındaki hastaların 10 yıllık sağkalım oranı yüzde 50.

Avustralya’daki National Cancer Control Indicator (Ulusal Kanser Kontrol Göstergesi) ise 2011 ila 2015’te teşhis konulan hastalarda 10 yıllık sağkalım oranının genel nüfusa kıyasla yüzde 63 olduğunu belirtti.

 

Independent Türkçe, The Japan Times

DAHA FAZLA HABER OKU