New York Başsavcısı, Ivanka Trump'a ödenen danışmanlık ücreti için celp gönderdi

Ivanka Trump'ın Trump Organization'ın yönetim kurulunda olduğu sırada yapılan ödemelerin Başkan Trump'ın vergi bildirimlerini düşük göstermesini sağlayıp sağlamadığı araştırılıyor

Ivanka Trump ayrıca, babasının yönetimindeki Beyaz Saray'da üst düzey danışmanlık görevi yürütüyor (AP)

New York Başsavcılığı, Başkan Donald Trump'ın iş anlaşmaları ve vergi ödemelerine dair yürütülen soruşturma kapsamında kızı Ivanka Trump'a ödenen danışmanlık ücretleriyle ilgili harekete geçti.

Bir yetkili perşembe günü yaptığı açıklamada, New York Başsavcısı Letitia James'in Ivanka Trump'a ödenen danışmanlık ücretlerine ilişkin kayıtlar için Trump Organization'a bir mahkeme celbi gönderdiğini söyledi.

New York Times (NYT) ismi saklı tutulan kaynaklara dayandırdığı haberinde, benzer bir mahkeme celbinin, aynı doğrultuda bir ceza soruşturması yürüten Manhattan bölge savcısı tarafından Başkan Trump'ın şirketine gönderildiğini bildirdi.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Associated Press (AP) bölge savcısının mahkeme celbini bağımsız olarak henüz doğrulayamamış olsa da New York Başsavcısı James tarafından gönderilen celp, soruşturma hakkında bilgilendirilen ve kimliğinin gizli kalması koşuluyla konuşan bir yetkili tarafından teyit edildi.

Kayıtların istenmesine dair mahkeme talebi, kısmen Trump'ın 20 yıllık vergi beyannamelerine dayanan ve Başkan'ın birkaç yıl içinde şirketin gelir vergisi yükümlülüğünü bir işletme gideri olarak 26 milyon dolarlık (yaklaşık 200 milyon TL) danışmanlık ücretlerini düşürerek azalttığı haberinin ardından geldi.

Haberi veren NYT'ye göre mevcut kayıtlara bakıldığında bu paranın 747 bin 622 dolarlık (yaklaşık 5,6 miyon TL) kısmını kendisine ait bir şirket aracılığıyla alan Ivanka Trump aynı zamanda Trump Organization'ın yönetim kurulunda yer alıyordu.

ABC News, danışmanlık ödemeleri üzerinden gelir vergisi ödemiş olması halinde bu durumun Ivanka Trump için kesin bir sorun oluşturmayacağını ancak meselenin Trump Organization hakkında vergi indirimlerine izin verilip verilmediğine dair soruları gündeme getirebileceğini aktardı.

Amerikan İç Gelir İdaresi (IRS) geçmişte vergi yükümlülüğünden kaçmak için yapıldığını tespit ettiği büyük danışmanlık ücretlerine dair borç silme işlemleri nedeniyle para cezaları kesmişti.
 


Gelişmeye Twitter hesabından tepki gösteren Ivanka Trump, "Bu açık ve basit bir taciz. New York şehrindeki Demokratların işi olan bu ‘soruşturma', yüzde 100 siyaset, propaganda ve öfke kaynaklı. Burada hiçbir şey olmadığını ve herhangi bir vergi indirimi olmadığını çok iyi biliyorlar. Bu politikacılar düpedüz acımasız" ifadelerini kullandı.

Her ikisi de Demokrat olan New York Başsavcısı James ve Manhattan Bölge Savcısı Cyrus Vance Jr., Trump'ın ticari ilişkileri hakkında geniş kapsamlı soruşturmalar yürütüyor.

Bahsi geçen soruşturmalar kısmen de olsa, Trump'ın bankaları ve iş ortaklarını etkilemek için bazı varlıkların değerini yüksek gösterdiği ancak vergi indirimi söz konusu olduğunda bu değeri düşürdüğü iddialarına yer veren haberlere ve Trump'ın eski avukatı Michael Cohen'in suçlamalarına dayanıyor.


Independent Türkçe, ABC News

DAHA FAZLA HABER OKU