Donald Trump ve Ivanka'nın zamanında Kamala Harris için bağış yaptığı ortaya çıktı

ABD Başkanı, Harris'in iki kampanyasına 6 bin dolar, Ivanka Trump da bir kampanyaya 2 bin dolar bağışlamış

Trump ailesinin Harris'e yıllar önce bağışta bulunduğu anlaşıldı (AFP)

Donald Trump, Senatör Kamala Harris'in başından beri Joe Biden'ın başkan yardımcılığı "aday kadrosunda bir numaralı seçenek" olduğunu iddia etse de Harris'i bir zamanlar farklı görmüştü: Harris, Trump'ın zamanında kampanyasına nakdi yardım yaptığı, gelecek vaat eden bir politikacıydı.

Başkan'ın Demokrat Parti Kaliforniya Senatörü ve eski Kaliforniya Başsavcısı Harris'e dair son haftalarda verdiği mesajlar karmakarışık bir görünüm arz etti. Trump, Harris'in Demokrat Parti'de muhtemel başkan adayı Biden'a eşlik edecek adaylar listesinde başı çektiği ortaya çıkınca bu kişinin "iyi bir tercih" olacağını söylemişti.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Ancak salı akşamı düzenlediği koronavirüs basın brifinginde Trump, Harris'in gelecek hafta Demokratların başkan yardımcısı adayı olmasına dair bir dizi soru karşısında çok daha farklı bir tonda konuştu.

Sözlerinde ironiye dair hiçbir emare bulunmayan ABD Başkanı, "Harris doğru olmayan çok ama çok fazla hikaye anlatan bir kişi" dedi. Washington Post'un bilgi teyit ekibiyse, Trump'ın Ocak 2017'de göreve gelmesinden bu yana 20 binin üzerinde yanlış veya yanıltıcı beyanda bulunduğunu ya da bunları Twitter'da paylaştığını bildirmişti.

Trump, Harris için "Doktorlarınızı, sağlık planlarınızı yitireceğiniz sosyalleştirilmiş tıptan yana" ifadesini kullandı:

Sağlık sigortalarından çok memnun... 180 milyon Amerikalının sağlık hizmeti planlarını... ellerinden almak istiyor. Bunu insanların elinden almak istiyor.

Yani o benim bir numaralı tercihimdi. Nasıl bir iş çıkaracağını göreceğiz. Bildiğiniz gibi önseçimlerde çok ama çok başarısızdı. Başarılı olması bekleniyordu ama nihayetinde yüzde 2 civarında kaldı ve çok para harcadı. Birçok şey yaşadı. Bu yüzden Biden'ın onu seçmesine biraz şaşırdım.

Bununla birlikte Trump'ın çek defteri, ABD Başkanı'nın 7 yıl gibi kısa bir süre öncesine kadar Harris'le ilgili çok daha farklı bir görüşe sahip olduğunu ortaya koydu.

Zira Trump, Harris'in Kaliforniya eyalet başsavcılığı adaylığı için Eylül 2011'de 5 bin dolar (yaklaşık 36 bin 700 TL) ve Şubat 2013'te bin dolar (yaklaşık 7 bin 300 TL) olmak üzere toplamda 6 bin dolar bağışta bulunmuştu.

Dahası Trump'ın kızı ve Beyaz Saray Danışmanı Ivanka Trump da Harris'in 2014 kampanyasına 2 bin dolar (yaklaşık 14 bin 600 TL) bağışlamıştı.

Buna rağmen ABD Başkanı salı akşamı Harris'i, kendisine karşı çıkan ya da eleştiri yönelten diğer kadınları itibarsızlaştırmak amacıyla kullandığı bir kelimeyle damgaladı: "Berbat."
 


Trump ayrıca, şu anki Yüksek Mahkeme Yargıcı Brett Kavanaugh'nun onay sürecinde kavgacı ve keskin partizan bir tutum sergilediği gerekçesiyle Kaliforniya Senatörü'nü "ABD Senatosu’ndaki en rezil ve en saygısız kişi" olarak nitelendirdi.

ABD Başkanı salı akşamı düzenlediği brifingde, geçmişte Harris için yaptığı bağışlara ilişkin kendisine yöneltilen soruyuysa yanıtsız bıraktı.

 

 

*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

https://www.independent.co.uk/us-election-2020

Independent Türkçe için çeviren: Kerim Çelik

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU