Ultra soğuk depolar hazırlandı: Pfizer, Kovid-19 aşısının dağıtımı için ilk adımı ABD'de atıyor

Ülkedeki 4 eyalet, deneme çalışmalarına dahil edildi

Uzmanlar, özel depolama gereksinimi sebebiyle Pfizer'in aşısı hakkında endişeleniyor (Reuters)

Pfizer, ultra soğuk depolamaya ihtiyaç duyan Kovid-19 aşı adayının dağıtım zorluklarını tespit edebilmek için ABD’nin Rhode Island, Teksas, New Mexico ve Tennessee eyaletlerinde deneme çalışmaları başlatıyor.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Geçen hafta şirket, BioNTech’le birlikte geliştirdiği aşının ilk verilere göre yüzde 90 oranında etkili olduğunu duyurmuştu. Haber bütün dünyayı heyecanlandırırken aşının -70 santigrat derecede sevk edilmesi ve saklanması gerektiği konusu, dağıtım problemlerini ortaya çıkarmıştı.

ABD’li ilaç şirketi, pazartesi yaptığı açıklamada, bu probleme çözüm bulma adına deneme çalışmaları başlattıklarını bildirdi.

Büyüklükleri, nüfus çeşitlilikleri, aşılama altyapıları ve çeşitli kent ve kır ortamlarında yaşayanlara ulaşma ihtiyaçları doğrultusunda ABD'deki söz konusu 4 eyaletin seçildiği belirtildi.

Ancak eyaletlerin, bu uygulama sayesinde herhangi bir önceliğe ya da farklı bir değerlendirmeye tabi tutulmayacağı da vurgulandı.

Pfizer, bu çalışma hakkındaysa epey iyimser. Zira duyuruda şu ifadeler yer aldı:

Aşı teslimatı uygulamasından elde edilecek sonuçların, etkili Kovid-19 aşısı programları uygulamaya hazırlanan diğer ABD eyaletleri ve uluslararası hükümetler için bir model oluşturacağını umut ediyoruz.

Öte yandan şirket, kasımın üçüncü haftası son bulması planlanan büyük ölçekli üçüncü aşama klinik denemeleri sonucunda aşı hakkında yeterli güvenlik verisine sahip olmayı ve daha sonra ABD'de acil kullanım iznine başvurmayı bekliyor.

 

Independent Türkçe, Reuters

DAHA FAZLA HABER OKU