Uzaydaki şiddetli patlamanın ardından bilim insanları "açıklanamayan bir parlaklık" tespit etti

(AFP)

Uzaydaki şiddetli bir patlamanın ardından bilim insanları, "açıklanamayan bir parlaklık" tespit etti.

Parlak flaş, kısa gama ışını patlamasından kaynaklanan gelmiş geçmiş en yoğun kızılötesi ışındı. Teorik açıdan mümkün olduğu düşünülenden çok daha aydınlık ve Güneş'in bütün yaşam süresi boyunca ürettiği enerjiden daha fazlasını yarım saniyede gönderiyordu.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Northwestern Üniversitesi'nde fizik ve astronomi doçenti ve çalışmanın baş yazarı Wen-fai Fong yaptığı bir açıklamada, "Aynı tip fenomeni 10 yıl boyunca inceledikten sonra bu tarz benzeri görülmemiş bir davranışı keşfedebilmemiz benim için hayret verici" dedi ve ekledi:

Bu, evrenin üretebildiği patlama çeşitliliğini ortaya çıkartıyor. Çok heyecan verici.

Çalışma, bu yıl içinde The Astrophysical Journal'da yayımlanmak üzere kabul edildi. Çalışmanın ön baskı nüshasınıysa internette bulmak mümkün.

NASA'nın Hubble Uzay Teleskobu bu yılın mayısında, patlama gerçekleştikten üç gün sonra parıltısını yakaladı. Patlama işte o zaman fark edildi.

Veriler, yakın kızılötesi ışığının enerji salımının, bilim insanlarının beklediğinden 10 kat daha parlak olduğunu gösterdi. Mevcut modellerse böyle bir sonucun mümkün olduğunu göstermemişti.

Fong, araştırmalarına dair şu ifadeleri kullandı:

Bu gözlemler, kısa gama ışını patlamaları için yapılan geleneksel açıklamalara uymuyor.

Bu patlamadan kaynaklanan radyo ve X-ışınları hakkında bildiklerimizi düşünürsek... Basitçe diyebilirim ki açıklamalarla gözlemler örtüşmüyor. Hubble'la tespit ettiğimiz yakın kızılötesi salımı çok parlak."

Araştırmacılar verilerin geçerli olduğundan emin olmak için tam olarak nereden geldiğini ve ne kadar uzakta olduğunu bulmaya çalıştı. Parlaklık, patlamanın özellikle yakın olmasının sonucu olabilir. Çünkü ışıklar, tıpkı uzaktaki bir meşale gibi, evrende ne kadar uzaktalarsa o kadar azalıyor.

Hawaii, Mauna Kea'nın üzerindeki WM Keck Gözlemevi'nde bulunan araçlardan elde edilen verileri kullanarak patlamanın aslında beklediklerinden daha uzakta gerçekleştiğini fark ettiler.

 

 

Gama ışını patlamaları, evrendeki en yoğun olaylardan biri ve iki nötron yıldızının birleşmesinden kaynaklandığı düşünülüyor. Bu patlamaları genelde, birleşmeden kaynaklanan parıltı evrene gönderildiği için bir "kilonova" (klasik novadan bin kat daha parlak) takip ediyor.

Fakat bu olgu bile patlamanın yoğunluğunu açıklamaya yetmiyor gibi görünüyor.

Araştırmacılar, böylesine parlak bir patlamaya neyin sebep olabileceği hakkında tahminler yürütüyor. Mesela nötron yıldızı birleşmesinin bir magnetar ya da çok güçlü manyetik alana sahip, süper kütleli bir nötron yıldızı oluşturması, yakın zamanda hızlı radyo patlamalarından sorumlu tutulmuştu. Ama nihayetinde gerçekte ne olduğundan şimdilik emin olamıyorlar.

Önümüzdeki birkaç yıl içinde, patlamadan fırlatılan daha fazla madde teleskoplarla gözlemlenebilir. Bu da gökbilimcilerin parlaklığa neyin sebep olduğunu daha fazla araştırmasına olanak tanıyabilir.

 

 

* İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe'nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

https://www.independent.co.uk/life-style

Independent Türkçe için çeviren: İrem Oral

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU