Yeni bir uçan kertenkele türünün kalıntıları müzenin çekmecesinde bulundu

Örneklerin, köpekbalığı omurgasına ait olduğuna inanılıyordu

Bilim insanları, Teruzor'ları inceleyerek modern uçuş problemlerine çözümler üretilebileceğini düşünüyor (Pixabay)

Birleşik Krallık'ın Brighton kentindeki bir müzede bulunan yüz yıllık koleksiyonda yeni bir uçan kertenkele türüne ait fosil keşfedildi.

Doktora öğrencisi Roy Smith, gizemli Teruzor türüne, Cambridge Sedgwick Müzesi ve Brighton'da bulunan Booth Müzesi'ndeki fosil koleksiyonları arasında ulaştı.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Smith, köpekbalığı omurgası olduğuna inanılan fosillerin esasında dişsiz Teruzor'a ait çene kalıntıları olduğunu fark etti.

Portsmouth Üniversitesi öğrencisi, parçalar köpekbalığı omurgasına benzese de, ayırt edilmelerine imkan tanıyan temel farklılıklar bulunduğunu söyledi.

Smith, "Sinirlerin yüzeye çıktığı ve Teruzor'ların hassas beslenmesi için kullanılan küçük delikler bu farklılıklardan biri" dedi ve ekledi:

Köpekbalığı yüzgecinde bunlardan bulunmuyor ama ilk paleontologlar bu özellikleri açıkça gözden kaçırmış.

Keşfedilen örneklerden ikisi Ornithostoma isimli bir Terizora ait olarak tanımlanabilir. Fakat diğer numune kesinlikle farklı ve yeni bir türü temsil ediyor. Bu paleontolojik bir gizem.

Smith bununla birlikte, numunenin yeni türün isimlendirilmesinde temel alınamayacak kadar bölük pörçük olduğunu belirterek şu ifadeleri kullandı:

Maalesef fosilin geldiği kaya artık ortada olmadığı için ileride bu Terizor'un daha fazla kalıntısının keşfedilmesi kuşkulu.

Ancak diğer müzelerin koleksiyonlarında gizemli yaratığa ait daha fazla parça bulabileceğini uman Smith, Kovid-19 kısıtlamaları kaldırılır kaldırılmaz araştırmasına devam etmeye söz veriyor.

Smith'in danışmanı Portsmouth Üniversitesi'nden Profesör Dave Martill, bilinmeyen Terizor'un küçük parçasının "kışkırtıcı" olduğunu söyledi ve keşif hakkında şöyle konuştu:

Gizemli Terizor'u tam burada, BK'de keşfetmiş olmak son derece heyecan verici.

Bu keşif, bu eski ve büyüleyici tarih öncesi uçan sürüngenler hakkında bildiklerimize katkıda bulunduğu için önemli. Ayrıca, bu tür keşiflerin eski koleksiyonlardaki materyallerin yeniden incelenmesiyle bile yapılabileceğini de ortaya koyuyor.

The Proceedings of the Geologists’ Association isimli hakemli bilimsel dergide yayımlanan çalışmada, Leicester Üniversitesi Paleobiyoloji Araştırma Merkezi'nden Dr. David Unwin de yer alıyor.

Press Association'dan da yararlanılmıştır

 

 

* İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

https://www.independent.co.uk/news

Independent Türkçe için çeviren: Kerim Çelik

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU