Hayal kırıklığı yaratan Kongre sonuçları sonrası Demokratlar arası iç savaş kapıda

Bazıları Pelosi için tehlike çanlarının çaldığına inanıyor, kimileriyse Alexandria Ocasio-Cortez gibi deneyimsiz adayların "Cumhuriyetçiler için yürüyen reklama" dönüşmesi engellenmeliydi diye düşünüyor

Temsilciler Meclisi'nin Demokrat Başkanı Pelosi, partisinin seçimlerde daha iyi sonuçlar elde edeceğini umuyordu (Reuters) 

İçerideki kaynaklar, bu yıl 2018'deki "mavi dalga" seçim sonuçlarının tekrarına geçit verilmemesi sonrasında, Kongre'deki Demokratların ocakta azalmış bir çoğunlukla, Senato'da kontrol sahibi olmadan ve sadece gelecek iki yılda önemli çatlaklara dönüşebilecek açık fay hatlarıyla topallar vaziyette Washington'a döneceğini söylüyor.

Seçmenler salı günü, Cumhuriyetçi rakiplere sadece iki yıl önce partilerinin kaybettiği bir dizi sandalyeyi geri vererek Demokratların birleşik yönetim planlarına çarpıcı bir fırça attı.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Temsilciler Meclisi'ndeki kayıplar arasında Minnesota'dan Tarım Komitesi Başkanı Collin Peterson, ilk dönemini sürdüren Iowa'dan Abby Finkenauer, New Mexico'dan Xochitl Torres Small, New York'tan Max Rose ve Oklahoma'dan Kendra Horn'la Floridalı temsilciler Debbie Mucarsel-Powell ve Donna Shalala bulunuyor.

Senato'da Alabama'dan Demokrat Doug Jones bir zamanlar eski Adalet Bakanı Jeff Sessions'a ait olan sandalyeyi eski bir futbol antrenörüne karşı kaybederken, Jones'ın kaybı eski Colorado Valisi John Hickenlooper'ın görevdeki Cumhuriyetçi Senatör Cory Gardner'ı koltuğundan etmesiyle dengelendi. Eski astronot Mark Kelly, vefat eden Arizona Senatörü John McCain'in koltuğunu Demokratların köşesine çevirirken, onun dışındaki mevcut Cumhuriyetçi senatörlerin rakiplerinin hiçbiri henüz Senato çoğunluk lideri Mitch McConnell'ın grubundaki sayıyı 49'a indirmeye yeterli oyu toplayamadı.

Eski Başkan Yardımcısı Joe Biden, perşembe günü başkanlığı elde etmek için 270 seçiciler kurulu üyesinin oyunu kazansa da, Demokratların 117. Kongre'ye Başkan Biden'ın imzasına sunacakları iddialı bir yasama programını geçirecek yetkiyle başlama umudu suya düştü.

Temsilciler Meclisi Başkanı Nancy Pelosi, çarşamba günü kendi parti yönetim toplantısına yolladığı mektupta salı günkü sonuçların "zorlayıcı" doğasını kabul etti. Pelosi mektupta, bu gündemlerin çoğu McConnell kontrolündeki Senato tarafından şimdiye kadar göz ardı edilmiş olsa da, Temsilciler Meclisi'ndeki Demokratların başarılı Halk İçin gündemini (düşük sağlık hizmeti ücretleri, yeşil altyapı ve daha temiz yönetim inşasıyla daha yüksek maaşlar) gerçekleştirmek için Biden yönetimiyle çalışarak "olağanüstü ilerleme fırsatına" sahip olacağını söyledi.

Ancak Pelosi'nin Biden yönetimi altında ilerleme sağlama olasılığına dair yansıttığı güvene karşın üst düzey Demokratlar kötümser, üstelik bazıları suçlamalar yöneltmekten geri kalmıyor.

Üst düzey Capitol Hill çalışanlarından biri, "Bu yılın çoğunu zayıflıkla, beceriksizlikle ve aşırılık yanlısı olarak kolayca karikatürize edilerek geçirdik. İşte sonuç da bu oldu" dedi.

Temsilciler Meclisi üyelerinin yanında uzun yıllar çeşitli üst düzey görevlerde bulunan çalışan, Pelosi ve diğer üst düzey Demokratların, New York'tan Alexandria Ocasio-Cortez ve diğer "Manga" üyeleri gibi yüksek profilli ancak deneyimsiz ve disiplinsiz yeni temsilcileri dizginlemekteki başarısızlığının, "bu isimlerden birinin televizyona her çıkışında veya attığı her tweet'te" Cumhuriyetçi rakiplerce yenilgiye uğratılmasına yol açarak Demokratların sandalyelerine mal olduğunu söyledi.

"Bir meclis başkanı, çoğunluk lideri, denetim ya da grup başkanı, yönetimde olmayan parlamento üyeleri üzerinde nüfuz sahibidir. Ama hiç kimse, bir kez olsun ihtiyaç duyulanı yapıp bu isimlerden herhangi birinin normal bir yeni temsilci gibi davranmasını, çenesini kapatmasını ve yürüyen bir Cumhuriyetçi saldırı reklamı olmamasını sağlamadı" dedi.

Birkaç defa Temsilciler Meclisi seçim kampanyasında yer almış çalışanlara göre Cumhuriyetçiler, Güney Florida gibi yerlerde sadece ilerici Meclis mensuplarının "ek yargıç atama" gibi konulardaki tweet'lerini fırsata çevirerek değil, aynı zamanda Temsilciler Meclisi'ndeki en merkeziyetçi Demokratları bile sürekli sosyalistlikle suçlayan gürültülü reklamlarla sandalyeleri kazanmayı başardı. Bu tür saldırıların büyük bir Güney ve Orta Amerikalı göçmen nüfusuna sahip yerlerde önemli bir etkisi olduğunu söylediler.

Demokratlar, Cumhuriyetçilerin kendilerine saldırmak için sıklıkla "sosyalist" terimini kullanmasına uzun zamandır dudak büküyor. Biden, Başkan Trump'la yaptığı son münazarada, yarışta kendini demokrat sosyalist olarak tanıtan Vermont Senatörü Bernie Sanders'ı mağlup ettiğinden bahsetmeye büyük özen göstermişti.

Ancak ocakta üçüncü dönem için Capitol'e dönecek olan Marylandli Demokrat Temsilci Jamie Raskin verdiği bir telefon mülakatında, defalarca tekrarlanınca seçmenler arasında daha çok yankı uyandırması sebebiyle, Demokratların Cumhuriyetçilerin "sosyalizm"le ilgili saldırılarına yanıt verme konusunda daha becerikli olması gerektiğini ifade etti.

Basının Başkan'ın yalan söylediğine on binlerce kez işaret etmesine karşın yalanların hâlâ "belirli bir tür siyasi nüfuza" sahip olduğuna işaret eden Raskin, "Absürt ve anlamsız Cumhuriyetçi söyleme cevap vermenin daha iyi yollarını bulmak zorundayız" dedi.
 


"Yalanları çürütmenin ve bunları gerçeğe uygun bir anlayışla değiştirmenin en iyi yollarını parti olarak bulduğumuzdan emin değilim" diyen Raskin, "ülkenin geniş kesimlerinin artık ABD Başkanı'ndan gelecek yalanları kabul etmeye şartlandığı bir dönemde" devam eden Kovid-19 pandemisine yanıt vermenin ilerlemenin önündeki önemli bir Trump sonrası zorluk olacağını söyledi.

Cumhuriyetçi bir Senato'yla gündemini zorlarken Temsilciler Meclisi Demokratları markasını yeniden inşa etmenin getirdiği çifte zorluk, parlamentonun alt kanadındaki en üst düzey Demokrat görevinden 2023'te ayrılma sözü veren Pelosi'ye kesinlikle ağır bir yük getirecek.

Temsilciler Meclisi'ndeki alt düzey Demokratlara yakın bazı kaynaklar, normal şartlarda Pelosi ve diğer üst düzey Demokratlara yönelik oluşan öfke yaklaşan liderlik seçimlerinde Pelosi, çoğunluk lideri Steny Hoyer veya çoğunluk denetin lideri James Clyburn açısından bir zorluğa yol açardı diyor. Üçü de 2003'ten bu yana Demokrat Parti kurultayında liderlik rollerinde darbeler aldıysa da, üst düzey bir Meclis çalışanı, söz konusu üçlünün uzun ömrünün, Pelosi'ye karşı hamle yapmak için gereken hırsa sahip herkesi saf dışı bırakan bir etkisi olduğunu belirtiyor.

Çalışan, "Demokratların kurultayında hiç kimsenin gerçekten buna cesaret edebileceğini sanmıyorum" diyor. Kaynaklar, marttaki Güney Karolina ön seçimlerinden önce kritik bir destekle Joe Biden'ın başkan adaylığını garantilemesinde oynadığı önemli rol sebebiyle "dokunulmaz" olarak tanımladıkları Clyburn'e meydan okuyacak birinin çıkmasına da ihtimal vermiyor.

Ancak meclis çalışanı, 1981'den bu yana Maryland'in banliyö bölgelerinden birini temsil eden 80'lerindeki hatırşinas Hoyer'ın bu yıl olmasa bile, Demokratlar 2022'ye kadar Meclis'i ellerinde tutabilirse 2023'te Pelosi'nin yerini alabilecek üst düzey adaylardan biri olarak kolay bir hedef teşkil edebileceğini sözlerine ekledi.

Kaliforniya Temsilcisi Karen Bass (Biden'ın son başkan yardımcıları listesinde kısa bir süre yer almıştı) ve partinin yönetim kurulu toplantısı başkanı olan New York'tan Hakim Jeffries'i muhtemel rakipler olarak sıralayan kaynak, "Gelecek haftalarda insanların Steny'e (Hoyer - çn.) karşı gerçek bir yarış için pozisyon aldığını göreceğinize inanıyorum..." dedi

1975-1993 arasında Michigan'ı Meclis'te temsil eden George Washington Üniversitesi misafir öğretim üyesi Bob Carr, liderlik rolüne ulaşmada gerçekçi bir umudu olmayan hırslı üyelerin hayatlarına devam etmeye karar vermesi sebebiyle mevcut liderliğin uzun görev süresinin bir miktar beyin göçüne neden olduğuna katılıyor. Bununla birlikte Pelosi, Hoyer ve Clyburn arasındaki "iyi huylu komplonun" parti içi kavgaları engellemek suretiyle gelecek yılki kurultaya fayda sağlayacağını söylüyor.

Carr, "Herkesin ilk tercihi olmasalar bile, en azından şu anda bir tür açık çekişmeden kaynaklanan kaosa karşı istikrar sağlıyorlar" diyor. Carr'a göre, Pelosi'nin kendi kendine uyguladığı dönem sınırı ve üst düzey iki yardımcısının ileri yaşı, nihai istifasının yaratacağı liderlik boşluğunun nahoş olma ihtimali nedeniyle başarılı bir veraset planı hazırlanmasının büyük önem taşıdığı anlamına geliyor.

Carr, "Steny bunları hayatı boyunca, günün birinde meclis başkanı olacağını düşünmeden yapmadı ve zaman akıyor. Eğer bu üst düzey görev ona nasip olursa Pelosi'nin kenara çekileceğini, Steny'nin bir dönem başkan olarak zafer turunu atıp sonra görevden ayrılacağını ve Clyburn'ün sırası geleceğini söylersiniz" diye devam etti.

Ama aynı zamanda, kendi hırsları olan tüm bu insanlar var... Jenerasyonda bir yenilenme zamanının geldiğini söyleyen insanlar. Peki ama bu adayı seçerek tam bir kaos ve öfkeye mahal vermeyi kim ister? Öyleyse hepsinin yaptığı şey ne? Oturup şöyle diyorlar: Pekala, Hoyer, Pelosi ve Clyburn o kadar da kötü değil.

 

 

independent.co.uk/voices

Independent Türkçe için çeviren: Kerim Çelik

Bu makale kaynağından aslına sadık kalınarak çevrilmiştir. İfade edilen görüşler Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU