Erkan Baş’tan Bakan Koca’nın ‘Aydan Bebek’ paylaşımına tepki: Sizin iktidarınız yüzünden annesi yok artık

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, enkazdan çıkartılan Ayda Gezgin'in ambulanstaki görüntüsünü "Ayda'nın acıyan bir yeri yok, köfte ayran istiyor" notuyla paylaşmıştı

Türkiye İşçi Partisi (TİP) Genel Başkanı ve İstanbul Milletvekili Erkan Baş, "İzmir'de gerçekleşen depremin bir toplu katliama dönüşmesinin sorumlusu AKP iktidarıdır" dedi. 

Bakan Koca’ya tepki

Baş, mecliste düzenlediği basın toplantısında, 91 gün sonra enkaz altından kurtarılan 4 yaşındaki Ayda Gezgin'in ambulanstaki görüntüsünü paylaşıp "Ayda'nın acıyan bir yeri yok, köfte ayran istiyor" diyen Sağlık Bakanı Fahrettin Koca'ya tepki gösterdi. Baş, "Ayda'nın anası yok anası... Sizin iktidarınız yüzünden Ayda'nın anası yok artık" diye konuştu.

Depremin ardından TİP'in de arama kurtarma çalışmalarına katkı sunmak ve vatandaşların ihtiyaçlarını karşılamak için elindeki tüm olanakları seferber etmeye çalıştığını dile getiren Baş, "Elimizden gelen ne varsa onu yapmaya çalıştık. Arama kurtarma ve dayanışma çalışmalarına katılan tüm yurttaşlara yürekten teşekkür etmek istiyorum" dedi. 

İnsanların, iktidarın sorumsuzlukları yüzünden hayatını kaybetmesine "fıtrat" ve "kader" denilmesine tepki gösteren Baş, "Geçen gün gerçekleşen depremin bir toplu katliama dönüşmesinin sorumlusu AKP iktidarıdır. Şu meclis çatısı altında bile yüzlerce kez ama sokaklarda belki milyonlarca kez sorulan bir soruyu bir kez daha sormamız gerekiyor. Deprem vergileri nerede? Topladığınız deprem vergilerini ne yaptınız" diye konuştu. 

Baş, "Türkiye'de insanları depremin değil, iktidarın tercihleri ve sorumsuzluklarının öldürdüğünü" söyledi. 

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

“Meclisin gündeminde deprem yok”

TBMM Genel Kurulu'nun gündeminde bugün depremin olmadığını belirten Baş, "İktidarın programına göre bugün meclisin gündeminde deprem, pandemi, yoksulluk yok. Ne var? Sarayda hazırlanmış yeni bir kanun teklifi ile 25 yaş altı ve 50 yaş üstü vatandaşların kıdem tazminatı ve emeklilik haklarını gasp edecek kanun teklifini bugün önümüze getirmişler" diye konuştu.

Bakanlar şov yapıyor

Deprem bölgesinde bulunan bakanların şov yaptığını söyleyen ve Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli’nin enkazın üstüne çıkarak, kurtarılmayı bekleyen yaralıyla telefonla konuşmasını eleştiren Erkan Baş şunları söyledi:

“Tarım Bakanı Bekir Pakdemirli... Utanç içinde paylaşıyoruz bunları utanç! Şov yapıyor. Arama kurtarma çalışması yapan yurttaşların yanına gitmiş, enkaz altında kalan yurttaşla konuşuyor, bunu fotoğraf çektiriyor, sonra bunu sosyal medyadan paylaşıyor. Bu ülkede bakanların derdi şov yapmak mı? Gidiyorlar etraflarında koruma orduları, polisler bariyer örüyor bunlar gelecek diye. Memleketin Sağlık Bakanı'na bakın; 'Ayda'nın acıyan bir yeri yok'... Ayda'nın anası yok anası... Sizin iktidarınız yüzünden Ayda'nın anası yok artık! Bunlar halkın acısını, derdini, tasasını, ne yaşadığını bilmiyorlar. Yerleşmişler bir sarayın bahçesine ordan konuşuyorlar. Neymiş 'herşeyi devletten beklemeye' gerek yokmuş. İnsanların cebinde parası yok. Bu ülkede insaların yüzde 80'i açlık sınırın altında yaşıyor ama evinin bakımını kendisi yaptıracakmış. Sanki insanlar keyiften o mezarlıklarda oturuyor” 

"Hayatlarını yıktığınız her insana hesabını vereceksiniz"

"Bu iktidarın sorumluluğunu asla unutmayacağız ve unutturmayacağız" diyen Erkan Baş, "Buradan yurttaşlarımıza çağrı yapıyoruz; nerede bir AKP'li yetkili görürseniz gidin ve sorun deprem vergilere nerede, ne yaptınız, kime peşkeş çektiniz... Bu sorunların cevabını alacağız. Tayyip Erdoğan 'Harcanması gereken yere harcadık, kimseye hesap vermeyeceğiz öyle bir vaktimiz yok' demiş. Erdoğan'a sesleniyorum; sen hesap vermek istemeye bilirsin ama biz senden onun hesabını soracağız. Hesabı verecek vakti de fazla fazla yaratmaya söz veriyoruz. Hayatlarını yıktığınız her insanın hesabını vereceksiniz bundan kaçış yok" diye konuştu.

 

Independent Türkçe, AA

DAHA FAZLA HABER OKU