Kılıçdaroğlu: 2005 yılında deprem raporu sunduk, Erdoğan 3.5 saat dinledi ama uygulamadı

CHP'nin 2005 yılında o dönem başbakan olan Cumhurbaşkanı Erdoğan'a deprem raporu sunduğunu açıklayan Kılıçdaroğlu, "Biz raporu basınla paylaşmadık ama Erdoğan depremle ilgili çok önemli bir brifing aldığını basınla paylaştı" dedi

Fotoğraf: AA

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, partisinin grup toplantısında açıklamalarda bulundu.

İzmir'deki depreme ilişkin değerlendirmelerde bulunan Kılıçdaroğlu, depremin hemen sonrasında CHP'nin bölgede seferberlik için çalıştığını ve gelişmelerin yakından takip edildiğini ifade etti.

Ülkedeki deprem gerçeğinin kabul edilmesi gerektiğini vurgulayan Kılıçdaroğlu, "Deprem olduğunda, can kaybını nasıl minimalize edebiliriz veya nasıl hiç olmaz bunu düşünmek zorundayız. Yaralı sayısını nasıl azaltabiliriz, bunun cevabını bulmalıyız. Siyaset kurumu bu soruların yanıtını bulmak ve yerine getirmek zorundadır" dedi.

Deprem için ek vergiler ve kanunlar çıkarıldığını anımsatan Kılıçdaroğlu, depreme karşı riskli alanların ise belirlenmediğini söyledi.

Kılıçdaroğlu şöyle devam etti:

Bugüne kadar nerede, ne kadar riskli alan belirlendi? Ben merak ediyorum.Riskli alan belirlendikten sonra oradaki binaların yıkımı gerekiyor. Peki yıkıma kim karar verecek? Belediyeler beliryeymiyor. Valilik, bakanlığa bildirecek, onaylarsa belediye gidip yıkımını yapacak. Yasaların bu kadar dağınık olması aslında deprem riskiyle mücadelede bürokrasiyi de zorluyor.

"CHP'nin Erdoğan'a sunduğu deprem raporu rafa kaldırıldı"

Kılıçdaroğlu, o dönem başbakan olan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'a CHP'nin bir deprem raporu sunduğunu ve Erdoğan'ın da raporu 3.5 saat dinlediğini söyledi.

Kılıçdaroğlu o dönemde yaşananları şöyle anlattı:

Raporu 2005 kasım ayında o dönem genel başkanımız olan Deniz Baykal’a sunuldu.Sayın Baykal, raporun önemini gördüğü için hükümetin bu raporu bilmesi gerektiğini belirterek, bunun başbakana anlatılması talimatını verdi. Baykal, raporun basınla paylaşılmamasını ve bunun CHP’nin raporu olarak anılmamasını istedi.

Sayın Baykal’ın önerisi üstüne dönemin Başbakanlık Müsteşarı Ömer Dinçer’e telefon etti. Sayın Arıoğlu deprem konusunda sayın Başbakan’a bilgi vermek istediklerini söyledi. 20 dakikalık randevu verildi. Rapor 3 bölümden oluştu. İlk bölüm, İstanbul deprem ihtimalinin bilimsel analizi. İkinci bölüm, muhtemel hasar senaryosu. Üçüncüsü risklerin en aza indirilmesi için nelerin yapılması gerekiyor. Randevu günü sayın Başbakan’a gitti ve şunu söyledi.Sayın Baykal "bu rapor kamuoyu ile paylaşmayın" dedi. Raporu anlattılar ve Başbakan raporun önemin anlayınca brifingi 3,5 saat dinledi.

O arada ilgili bakan ve müsteşarları da çağırdı. Biz hiçbir zaman eyy Erdoğan biz bu raporu yazdık sen ne yaptın demedik. Bunu biz basınla paylaşmadık der ama Erdoğan Başbakanlık basın merkezine talimat veriri depremle ilgili çok önemli bir brifing aldığını basınla paylaşır.

Erdoğan der ki bu rapor çok önemli, bunu İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı ve ilgililerin de dinlemesini ister. Rapor, Kandill Rasathanesi’ne ve ilgili yerlere de gider. Sayın Arığoğlu onlara da hepsini anlattı.Bu rapor sonrasında sadece raflarda yerini aldı. Muhalefet partisi ne yapıyor, bunlar bilimden uzak diyenlerin kulağına da küpe olsun.

 

Independent Türkçe

DAHA FAZLA HABER OKU