Donald Trump için Rudy Giuliani'ye güvenmek neden artık bu kadar riskli?

Hunter Biden'ın e-postalarıyla ilgili hikayenin yansımaları, Başkan'a Demokrat Partili rakibinden daha fazla zarar verebilir

Demokratların Başkan adayı Biden'ın oğlu hakkındaki haberi sızdıran Trump'ın avukatı Giuliani'nin Ruslar tarafından etkilendiği iddia ediliyor (Reuters)

Donald Trump'ın destekçileri, Joe Biden’ın oğlu Hunter’ın e-postalarıyla ilgili hikayeyi ve sosyal medya platformlarının bu hikayenin yayılmasına getirdiği kısıtlamaları, Demokratların yolsuzluğunun ve seçim yaklaşırken Başkan'a yönelik liberal komplonun bir kanıtı olarak kaçırmadı.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Twitter ve Facebook’un ana akım bir yayın olan New York Post’ta yayımlanan bir haberin (metin eleştiriliyor olsa bile) doğruluğu hakkında uyarı koyma tercihiyle ilgili sorulacak geçerli sorular var. Buna duyulan öfke halihazırda San Francisco’da Trump destekçileri ve karşıtları arasında en az bir şiddet olayının patlak vermesine sebep olurken, “örtbas etme” iddiaları geri kalan seçim kampanyası boyunca sürecek.

Ancak yaşananlar, Trump için de bir riske işaret ediyor. Yansımaların kaybedeni Biden’dan ziyade Trump olabilir. Haberlere göre bir FBI soruşturma başlatıyor. Başkanın geride bıraktığını düşünmüş olabileceği “RusyaGate” üzerine yeniden yoğunlaşılacak.

Sadece e-postaların keşfinin arkasında yatan şey derin bir tahkikatla karşı karşıya kalmayacak, aynı zamanda Trump kampanyasının geçmiş Ukrayna bağlantılarına dair zarar verici iddialar da muhtemelen yeniden gün yüzüne çıkacak.

Gelişmeler aynı zamanda, Trump’ın şahsi avukatı, en sıkı destekçilerinden biri ve Biden’ların yargılanıp alaşağı edilmesi yönündeki saldırının öncü isimlerinden Rudy Giuliani’ye güvenmesinin içerdiği gizli tehlikelere de ışık tutuyor. ABD ve diğer Batılı istihbarat servislerine göre onu Kremlin için çalışmakla suçlanan kişilerle irtibata geçiren ve Rus istihbaratının potansiyel bir manipülasyonunun hedefi haline getiren şey bu arayıştı.

Giuliani, Robert Mueller’in Trump’ın Moskova’nın Beyaz Saray adayı olup olmadığını araştırdığı soruşturmasına karşı koymak için Ukrayna üzerine yoğunlaşmıştı. Amerikan seçimlerine müdahale edenin Rusya değil Ukrayna olduğu yönünde sağcı komplo sitelerinde başlayan teorinin peşine düştü. Trump’ın azil soruşturmasında kilit rol oynayan şey, Giuliani’nin Joe Biden’ın kirli işlerini bulma girişimleriydi.

Cumhuriyetçilerin liderliğindeki iki Senato komitesince yürütülen soruşturmalarda, Joe Biden’ın oğlunun Ukrayna enerji şirketi Burisma’yla olan işiyle ilişkili olduğu iddialarını destekleyecek hiçbir kanıt bulunamadı. Son iddialar göründüğü gibi kabul edilse bile (Joe Biden'la bir şirket yetkilisi arasında toplantı ayarlandığı iddiası) bu ciddi bir kabahat düzeyindeymiş gibi görünmüyor. Joe Biden'ın ekibi, bu tür bir toplantı ayarlandığına dair bir bilgileri olmadığını söylemekle beraber, kısa bir görüşme olmuş olabileceğini de reddedemiyor.

Şimdi iddiaları ve e-postaların önce Giuliani'nin sonra da bir gazetenin eline nasıl geçtiğini özetleyelim. Kaliforniya'da yaşayan Hunter Biden'ın, binlerce kilometre ötede bulunan Delaware'deki Wilmington'a seyahat ederek daha önce hiç gitmediği bir dükkana gidip sudan dolayı hasar almış üç bilgisayar bıraktığı iddia ediliyor. Dükkan sahibi John Paul Mac Isaac, Biden'a bir fatura gönderdiğini ve ücreti ödenmemiş iş için onunla defalarca iletişime geçmeye çalıştığını ifade ediyor.

Görme bozukluğu olduğunu belirten Mac Isaac, Ukrayna ve ayrıca Çin hakkında "rahatsız edici" bazı e-postalar fark etmiş. Bunları aralıkta FBI'a teslim ettiğini öne sürüyor. Bu hadise, Trump'ın Ukrayna'daki Volodimir Zelenski hükümetine, Ukrayna'da Biden'larla bağlantılı soruşturmalar başlatmak için baskı uyguladığı suçlamasıyla azil süreci yaşadığı bir dönemde gerçekleşti.

E-postaları Giuliani'nin kişisel avukatı Robert Costello'ya verdiğini söyleyen Mac Isaac, bu eyleminin nedenine dair çelişkili açıklamalarda bulunuyor. Görünüşe göre Giuliani bunları seçimlere 3 hafta kala New York Post'a vermeden önce aylarca elinde tutmuş.

Giuliani, e-postaları almasında herhangi bir yabancı müdahale olduğunu reddetti. ABD istihbarat servisleri geçen sene, iletişim izlemelerine göre Giuliani'nin bir Kremlin operasyonunun hedefi olduğu ve Rus istihbaratıyla bağlantılı kişilerle temasta bulunduğu konusunda Beyaz Saray'ı uyarmıştı.
 


The Washington Post geçen hafta, son Ulusal Güvenlik Danışmanı Robert O'Brien'ın, Giuliani'nin Biden'lara dair sağladığı bilginin Rus manipülasyonu riski sebebiyle büyük dikkatle ele alınması gerektiği yönünde Başkan'ı uyardığını bildirdi. Ancak habere göre Trump söz konusu endişeleri görmezden geldi.

Siber güvenlik firması Area 1 geçen ağustosta, Rus askeri istihbaratının Burisma'nın bilgisayarlarını hacklediğini ortaya çıkarmıştı. Operasyonun, diğer Rus istihbarat birimleriyle beraber Salisbury noviçok zehirlenmesi ve 2016'daki ABD seçimleri öncesinde Demokratik Ulusal Komite bilgisayarlarının hacklenmesiyle suçlanan Rus askeri istihbarat servisi GRU tarafından yürütüldüğü iddia edildi. Siber güvenlik firmasının raporunda, yaşananların "2016 ABD seçimlerinde yürütülen başarılı siber saldırılardan bu yana öngördüklerimize dair erken bir uyarı olduğu görüntüsü uyandırdığı" belirtildi.

Daha önce Ulusal Güvenlik Ajansı'nda (NSA) çalışan Area 1 CEO'su Oren Falkowitz, "Raporumuzu kayda değer kılan şey, GRU'nun kimlik hırsızlığı kampanyası başlattığını tespit etmemiz veya özellikle sıradışı bir şekilde Ukrayna şirketinin hedef alınması değil. Raporun önemi, Burisma Holdings'in ABD'nin dış ve iç siyasetine alenen bulaşmış olmasından kaynaklanıyor" dedi.

ABD istihbarat birimleri Giuliani'nin hedef alındığı yönünde ağustosta yönetimi uyarırken, Ukrayna Parlamentosu üyesi Andriy Derkaç'ı "Başkan Yardımcısı Biden'ın adaylığını ve Demokrat Parti'yi baltalamak için sızan telefon görüşmelerini kamuya açıklamak dahil yolsuzluk iddialarını yayan" isim olarak göstermişti. ABD Hazinesi ertesi ay Derkaç'a yaptırımlar uygulayarak onu 10 yıldan uzun süredir Kremlin için çalışan "aktif bir Rus ajanı" diye nitelendirmişti. Derkaç, Hazine'nin hamlesini salt "intikam" olarak tanımlamıştı.

Giuliani, Trump'ın azil süreci sırasında Biden hakkında bilgi ararken geçen sene aralıkta Derkaç'la görüştü. Derkaç, Giuliani'yle Kiev'de gerçekleştirdiği görüşmenin fotoğraflarını kendi Facebook sayfasında yayımladı. Giuliani, Derkaç'ın yaptırıma uğraması akabinde verdiği bir mülakatta, Ukraynalıyla buluşması sebebiyle kendisini "rahat hissettiğini" çünkü o dönem "Derkaç'a karşı herhangi bir yaptırım bulunmadığını" söyledi. "Rus ajanı olduğuna inanmak için hiçbir nedenim yok. Rus ajanı olduğuna işaret eden hiçbir şey görmedim" diye ekledi.

Derkaç'ın Rusya yanlısı olduğu Ukrayna'da bir sır değildi. Rusya'dan finansman alan Bölgeler Partisi'nin üyesiydi. Google'da yapılacak bir arama, Derkaç'ın Kremlin yanlısı kesimlerle bağlarını ve KGB'nin Moskova'daki Dzerjinski Yüksek Okulu'na gittiğini gösterirdi.

Giluliani, Trump ekibiyle Ukrayna arasındaki tek bağlantı değil. Mueller soruşturması kaynaklı bir davada hüküm giyip hapse mahkum olan Trump'ın eski seçim kampanyası yöneticisi Paul Manafort, 2014 devrimi sonrası Rusya'ya kaçan Ukrayna Başbakanı Viktor Yanukoviç'in de kampanya yöneticisiydi. Manafort aleyhindeki kanıtların önemli bir kısmı Yanukoviç'in Bölgeler Partisi'nden aldığı ödemelerle ilişkiliydi.

Ayrıca bir de, Ukraynalı parlamenter Andriy Artemenko, Trump'ın eski avukatı ve iş bağlayıcısı Michael Cohen (o da Mueller soruşturması kaynaklı bir davada hapse mahkum edildi) ve bir zamanlar Ivanka'yla Donald Junior'a Moskova'da eşlik eden, orada Ivanka'nın Vladimir Putin'in koltuğunda otururken fotoğrafının çekilmesini sağlayacak kadar nüfuz sahibi olan (Ivanka bunu pek hatırlamadığını söylüyor) ve sayısız emlak toplantısında babalarının yanında yer alan Trump'ın iş ortağı Felix Sater meselesi var.

Artemenko'nun, uygulandığı takdirde Ukrayna'nın parçalanmasını resmileştirecek gizli bir planı Trump'ın Beyaz Saray'ına iletilmek üzere Ocak 2017'de Sater ve Cohen'e verdiği iddia edildi. Teklif, Moskova'nın Kırım'ı belirsiz bir süreliğine kiralaması karşılığında Rusya'ya uygulanan yaptırımların kaldırılmasına yönelikti. Artemenko, planın Putin'in üst düzey yardımcılarından biri tarafından onaylandığını savunmuştu. Bu kişi aynı zamanda Ukrayna'daki yaygın yolsuzluğa dair kendisine kanıt da temin etmişti.

Cohen, Artemenko'nun teklifini o dönem ABD Başkanı'nın Ulusal Güvenlik Danışmanı olan Michael Flynn'e iletti. Flynn, Trump çevresinin, sonradan Mueller sayesinde suçlanacak ve hüküm giyecek bir diğer üst düzey üyesiydi. Flynn, Rusya'nın o dönem ABD büyükelçisi olan Sergey Kislyak'la gerçekleştirdiği toplantıların ortaya çıkması üzerine Beyaz Saray'daki görevinden istifa etti.

Trump ekibinin Ukrayna bağlantısı çok eskilere dayanıyor. Hunter Biden ve e-postalarına yönelik bir soruşturmada, Giuliani'nin kapsamlı rolünün yanı sıra "RusyaGate"le olan bu kapsamlı bağlantıların izleri yeniden araştırılırsa, bunun başkanın yararına olması pek muhtemel değil.


 

independent.co.uk/voices

Independent Türkçe için çeviren: Kerim Çelik

Bu makale kaynağından aslına sadık kalınarak çevrilmiştir. İfade edilen görüşler Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU