Japonya Fukuşima'daki 1 milyon tonu aşkın radyasyonlu suyu denize mi boşaltacak?

Nükleer felaket sonrası depolanan kirli suyun akıbeti ülkede büyük tartışma yarattı

Fukuşima'da tanklarda depolanan radyoaktif su, yıllardır tartışma yaratıyor (Reuters)

Japon hükümetinin Fukuşima'daki nükleer felaketten yaklaşık 10 yıl sonra tesisteki tanklarda depolanmış bir milyon tonu aşkın radyoaktif suyu denize boşaltma kararı aldığı iddia edildi. Yerel medyada yer alan haberlerde, hükümetin resmi kararı bu ay içinde duyuracağı belirtildi. 

Japonya'da 2011'de yaşanan deprem ve tsunaminin ardından Fukuşima Daiçi Nükleer Santrali'nde meydana gelen nükleer sızıntı, tarihin en kötü nükleer felaketlerinden biri olmuştu.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Yıllardır büyük tartışmalara yol açan radyasyonlu kirli suyu denize boşaltma kararının, halihazırda Japonya'dan ithal ettiği gıdalara radyasyon testi uygulayan Güney Kore gibi komşu ülkelerle Tokyo'yu karşı karşıya getirmesi bekleniyor. Felaket sonrası Japonya'dan deniz ürünü ithalatını durduran Güney Kore, geçen yıl ülkedeki Japon elçisini çağırarak Fukuşima'yla ilgili planları konusunda açıklama istemişti. 

Bu adımın, felaket nedeniyle zaten büyük kayıp yaşayan ülkedeki balıkçılık endüstrisine de büyük darbe vurabileceği belirtiliyor. Ülke ekonomisinde önemli yere sahip Japon balıkçılar, uzun zamandır radyoaktif suyun denize boşaltılmasına itiraz ediyor. Japon balıkçılık sektörü temsilcileri, geçen hafta bir açıklama yaparak hükümetin radyasyonlu suyu denize boşaltmasının ülke için yıllarca telafi edilemeyecek bir itibar kaybına yol açacağını açıklamıştı. 

Sudaki radyasyon temizlenebilecek mi?

Japonya Sanayi Bakanı Hiroşi Kajiyama, henüz kesin karar alınmadığını belirterek "Tahliye işleminde herhangi bir gecikmeyi önlemek adına hızla karar vermemiz gerekiyor" dedi.

Asahi gazetesi de, boşaltma işlemi için hazırlıkların yaklaşık iki yıl sürmesinin beklendiğini, kirli suyun denize boşaltılmadan önce filtreden geçirilmesi gerektiğini yazdı. Nükleer santrali işleten Tokyo Electric şirketi, 2018'de filtreleme sistemlerinin radyasyonlu suyu tamamen temizlemediğini kabul ederek özür dilemişti. Sudaki radyoaktif partiküllerin filtreleme işlemiyle temizlenebileceği ancak ayrışması zor olan ve nispeten zararsız kabul edilen trityum maddesini sudan temizlemenin mümkün olmadığı belirtiliyor. 

Fukuşima'daki radyasyonlu su sorunu, pandemi nedeniyle 2021'e ertelenen Tokyo Olimpiyatları'yla ilgili olarak da tartışma yaratıyor. Olimpiyatlar'daki bazı etkinlikler, Fukuşima'ya 60 kilometre uzaklıkta düzenlenecek. Japonya'nın eski Başbakanı Şinzo Abe, 2013'te Olimpiyat Komitesi'ne yaptığı açıklamada nükleer tesisin kontrol altında olduğunu savunmuştu.

 

Independent Türkçe, Reuters


 

DAHA FAZLA HABER OKU