Çok gizli CIA raporu: Başkanlık seçimlerinde Biden'ı karalama kampanyasını muhtemelen bizzat Putin yönetiyor

İstihbarat belgesinde, Demokrat aday hakkında olumsuz algı üretme çabalarında, Amerikan yönetiminin "Rus ajanı" olarak nitelediği Ukraynalı parlamenter Andrey Derkaç'ın adı sıkça geçiyor

Rusya'nın ABD 2020 başkanlık seçimlerinde de müdahale arayışında olduğu iddialarında Putin'in adı açıkça verilmeye başladı (Reuters)

Moskova'nın ABD'de Donald Trump'ın başkan seçildiği 2016 seçimlerinin ardından kasımda yapılacak seçimlere de müdahale arayışı içinde olduğuna dair son zamanlarda üst üste ifşaatlar gelirken, ortaya çıkan çok gizli bir değerlendirme raporu iddiaların merkezine bu kez Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'i koyuyor.

Washington Post'un haberine göre, CIA'in en üst seviyede gizli değerlendirme raporunda, Rusya'nın 2020 başkanlık seçimlerine Demokrat aday Joe Biden'ın aleyhine olacak şekilde müdahale çabalarının "muhtemelen Putin ve en yakın yardımcıları" tarafından yönetildiği ve Trump'ın kişisel avukatı Rudy Giuliani'yle bağlantılı Ukraynalı bir parlamenterin de bu sürece dahil olduğu iddia ediliyor.

Gazeteye konuşan kaynaklar, Rusya'nın kasım seçimlerine olası müdahalesine dair Ulusal Güvenlik Ajansı (NSA) ve FBI'ın da katkılarıyla hazırlanan "CIA Dünya Geneli İstihbarat Değerlendirmesi" adlı raporun 31 Ağustos'ta kurum içinde yayımlandığını söylüyor.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Değerlendirmede CIA'in Ukraynalı parlamenter Andrey Derkaç'ın lobiciler, Kongre, medya ve Başkan Trump'a yakın figürlerle temaslar yoluyla ABD içinde Biden hakkında aşağılayıcı bilgileri yayma faaliyetlerine ilişkin analizi ortaya konuyor.

Belgenin ilk kısmında "Devlet Başkanı Vladimir Putin ve Rusya'nın en üst düzey yetkililerinin, eski Başkan Yardımcısı'nı (Biden) karalamayı, ABD Başkanı'nı desteklemeyi ve kasımdaki ABD seçimlerinin öncesinde halk nezdinde fikir ayrılığını körüklemeyi amaçlayan Rus müdahale operasyonlarından haberdar olduklarını ve bunları muhtemelen yönettikleri değerlendirmesinde bulunuyoruz" ifadeleri yer alıyor.

ABD Ulusal İstihbarat Direktörlüğü ve Hazine Bakanlığı Ukraynalı Derkaç'ı "Rus ajanı" olarak nitelerken, bu ifadenin raporda açıkça yer almadığı ve CIA, NSA ve FBI'ın Putin'in söz konusu kampanyayı bizzat yönetiyor olabileceğine inandığı belirtiliyor.

Derkaç, Moskova adına ajanlık yaptığı iddialarını yalanlarken, CIA'in değerlendirmesindeyse Ukraynalı parlamenterin faaliyetlerine ayrıntılarıyla yer veriliyor ve bu ismin Biden aleyhinde bilgi yaymak için nasıl çalıştığı anlatılıyor.

Derkaç'ın Trump'ın kampanyasının "önde gelen" bir ismiyle bağlantılarına atıfta bulunulsa da Ukraynalı siyasetçiyle aylarca çalışmış avukat Giualiani'nin ismi raporda açıkça geçmiyor.

CIA, NSA ve FBI gazetenin konuyla ilgili yorum taleplerini geri çevirdi ancak üç kurum da bu rapora dair ayrıntılara itiraz eden bir açıklamada bulunmadı.

ABD Hazine Bakanlığı, Kongre'nin Demokrat üyelerinin çağrılarının ardından Derkaç hakkında yaptırım kararı almış ve bu kişinin 10 yılı aşkın süredir Rusya adına çalışan aktif bir ajan olduğu ve Rus istihbaratıyla bağlantılarının sürdüğü iddiasında bulunmuştu.

Hazine Bakanı Steven Mnuchin 10 Eylül'de yaptığı açıklamada, "Derkaç ve diğer Rus ajanları, ABD'deki ve dünyanın başka yerlerindeki seçimlere müdahale etmek için manipülasyon ve hilekarlık yapıyor" demişti.

Bakanlık ayrıca Derkaç'ın üzerinde oynanmış ses kayıtlarını ve Batı medyasına sürülen desteklenmemiş diğer bilgileri yayımlayarak "yaklaşan seçimler öncesi ABD'li yetkililerle ilgili yanlış ve asılsız anlatılar oluşturmaya odaklanan gizli bir kampanya yürüttüğünü" kaydetmişti.
 


Ulusal İstihbarat Direktörlüğü de 7 Ağustos'ta paylaştığı bir açıklamada, Derkaç'ın, Biden'ın yolsuzluk yaptığı şeklinde söylentiler yayarak Demokrat adayı karalamaya çalışan Rus girişiminin parçası olduğunu, bu ismin katıldığı faaliyetler arasında Biden'ı ve Demokrat Parti'yi baltalamak için telefon konuşmalarının sızdırılmasının da yer aldığını bildirmişti.

Rusya'nın "seçim tehdidine" dair kaygılar artıyor

Moskova'nın kasımda yapılacak seçimlere müdahale arayışı içinde olduğu ve Beyaz Saray'ın bu tehditlerin duyurulmasını engellediğine dair son zamanlarda üst üste gelişmeler yaşanmıştı.

İç Güvenlik Bakanlığı'nın (DHS) eski istihbarat yetkilisi Brian Murphy, Demokrat aday Biden'ın akıl sağlığıyla ilgili yanlış bilgi yaymayı hedefleyen Rusya kaynaklı bir oluşumla ilgili bakanlığı uyaran bir istihbarat bülteninin yayımlanmasının engellendiğini ortaya çıkarmıştı.

Demokratların başkan yardımcısı adayı Kamala Harris de kısa süre önce yaptığı açıklamada, Rusya'nın ABD seçimlerine bir kez daha müdahalede bulunabileceğine dair uyarılarda bulunmuştu.

En son geçen hafta yaşanan bir başka gelişmede, FBI Direktörü Christopher A. Wray, Kongre'de verdiği ifadede, Rusya'nın Biden'a karşı kampanya yürüterek seçimlere müdahale etmeye çalıştığını ortaya koymuştu.

Temsilciler Meclisi İç Güvenlik Komitesi'nde söz alan Wray, "İstihbarat topluluğunun ortak fikri, Rusya'nın seçimlerimize müdahale etmeye kalkışmayı sürdürdüğü yönünde" demişti.

Wray bununla birlikte, Demokratların e-postalarını ve eyalet seçim sistemlerini hacklemek gibi ciddi seviyede saldırıların gerçekleştiği 2016 seçimlerinin aksine, şu ana kadarki çabaların daha çok "yanlış bilgilendirme" ile sınırlı kaldığını kaydetmişti.

 

Independent Türkçe, Washington Post

DAHA FAZLA HABER OKU