Cari işlemler hesabı temmuzda 1,8 milyar açık verdi; Rezervler yedi ayda 31,4 milyar dolar eridi

Türkiye'nin cari işlemler hesabı, temmuzda 1 milyar 817 milyon dolar açık verirken, 12 aylık cari açık 14 milyar 941 milyon dolar oldu

Fotoğraf: Pexels.com/@karolina-grabowska

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB), diğer ülkeler ile yapılan mal ve hizmet alışverişlerini, ülkeye yapılan doğrudan yatırımları, sermaye kazançlarını, yabancıların satın aldığı devlet tahvilleri ve diğer menkul kıymetler gibi pek çok kalem ile oluşan ödemeler dengesi istatistiklerini açıkladı. 

Ödemeler Dengesi beş başlıktan oluşuyor: Cari işlemler hesabı, sermaye hesabı, finans hesabı, net hata ve noksan ile rezerv varlıklar. 

Bunlardan ilki, dış ticaret dengesini, turizm gelir gider dengesini yurt dışı müteahhitlik hizmetlerini, yurt dışında işçi dövizleri ve faiz ödemeleri ile kâr transferleri kalemlerini kapsayan cari işlemler hesabı. 

TCMB’nin açıklamasına göre cari işlemler hesabı temmuzda 1 milyar 817 milyon dolar açık verdi. 12 aylık cari işlemler açığı ise 14 milyar 941 milyon dolar. 

Temmuz 2019’a bakıldığında Türkiye, 1 milyar 158 milyon dolar düzeyinde cari fazla vermişti. 

2020’nin ilk yedi ayında cari açık 21,6 milyar dolar oldu. Geçen yıl aynı dönemde 2,1 milyar dolar fazla vardı.

Yurt dışı yerleşiklerin sattığı hisse ve tahvil, 1 milyar dolara yaklaştı 

“Cari işlemler Hesabı” gibi ödemeler bilançosunu oluşturan başlıklardan biri de “Finans Hesabı”. 

Türkiye dışında yerleşik yatırımcının ülke içinde yaptığı uzun vadeli yatırımları açıklayan “doğrudan yatırımlar” ve aynı konumdaki kişilerin tahvil, bono, hisse senedi gibi menkul kıymet alımlarıyla yaptığı “portföy yatırımlar”, Finans Hesabı altında inceleniyor. 

Buna göre temmuzda doğrudan yatırımlardan kaynaklanan net girişler 226 milyon dolar oldu. Bu sayı haziranda 3 milyon dolardı. 

Portföy yatırımlarında 254 milyon ABD doları tutarında net giriş kaydedildi. 

Alt kalemler itibarıyla incelendiğinde, yurt dışı yerleşiklerin hisse senedi piyasasında 467 milyon dolar ve devlet iç borçlanma senetleri piyasasında 390 milyon dolar net satış yaptığı görüldü. 

Temmuz 2019’da yurt dışı yerleşiklerin hisse senedi piyasasında ve devlet iç borçlanma senetleri piyasasında sırasıyla 88 milyon ve 391 milyon dolar net alış yapmıştı. 

Yurt dışındaki tahvil ihraçlarıyla ilgili olarak, bankalar 579 milyon ABD doları net borçlanma gerçekleştirmiştir.

Merkez Bankası’nın rezervleri 1,28 milyar dolar eridi

Merkez Bankası’nın döviz ve altın rezervlerindeki değişimleri açıklayan “Resmi Rezervler”e bakıldığında ise temmuzda 1,28 milyar dolarlık bir erime söz konusu. 

Resmi rezervler mart ayında 3 milyar fazla vermiş, nisanda bu, 16,5 milyar dolar açığa dönüşmüştü. Hazirandaki açık ise 7,7 milyar dolardı. 

Resmi Rezervler, 2019’un ilk yedi ayında 3,9 milyar dolar fazla verirken, 2020’nin ilk yedi ayında 31,4 milyar dolar açık var. 

 

Independent Türkçe 

DAHA FAZLA HABER OKU