Musk'ın Neuralink'i "patlamaya hazır": Eski çalışanlar kaos ortamını ve başarısızlığı deşifre etti

İsimlerini saklı tutarak konuşan çalışanlar, bilim ve mühendislik ekipleri arasında liderlik kavgalarının yaşandığını, bu anlaşmazlıklarda Musk’ın genelde mühendislerin tarafını tuttuğunu söyledi

Elon Musk çok konuşulan projesiyle ilgili zaman zaman iddialı çıkışlarda bulunmuştu (AFP)

Tesla ve SpaceX'in CEO'su Elon Musk insan beyniyle bilgisayarı birleştirecek şirketi Neuralink'in etkinlik tarihini açıkladı.

Kişisel Twitter hesabı üzerinden bir mesaj yayımlayan Musk, cuma gecesi TSİ 01:00'de gerçekleşecek çevrimiçi etkinlikte çalışan bir Neuralink cihazı gösterileceğini belirtti. 

Musk'ın 2016'da hayata geçirdiği Neuralink adlı şirketin amacı çok yüksek bant genişliğine sahip beyin-makine arayüzleri geliştirmek.  

Ünlü girişimci geçen aylarda söz konusu teknoloji sayesinde 5 yıl gibi kısa bir süre içinde insanların konuşmaya ve dil bilmeye ihtiyacı olmayacağını iddia etmişti.  

Ancak Daily Mail'in STAT adlı haber sitesinden aktardığı habere göre şirketin eski çalışanları üretim sürecinin geri planında ciddi bir kaos yaşandığını ifade etti.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Şirketin başına dert olan kargaşa nedeniyle, kuruluş aşamasında yer almış 9 bilim insanından sadece iki kişinin geride kaldığı iddia edilirken, STAT'ın haberinde "Bu inceleme, Neuralink'te bir zamanlar çalışmış ve halka açık olarak tartışmalarına izin verilmediği ya da intikam alınmasından kaygı duydukları için isimlerini paylaşmayan 5 kişinin yanı sıra beyin-makine arayüzü için çalışan bağımsız 4 uzman ve rakiplerle yapılan röportajlara dayanmaktadır" ifadesini kullandı.

Musk mayıs ayında Joe Rogan'ın programında konuşurken Neuralink'in bu yıl içinde insanlı denemeler için hazır bir örneğinin olacağını söylemişti.

Bilimsel makalelerse firmanın bu teknolojiyi fareler ve maymunlar üzerinde test ettiğini, henüz insanlı deneylerde kullanmadığını ya da bu aşamaya yakın olduğunu işaret etti.

Firmanın eski çalışanları da Neuralink'in insanlı çalışmaları gerçekleştirmek için Çin ya da Rusya'ya bel bağladığını, ABD'nin mevzuat sürecinden geçmenin çok daha zor olduğunu söyledi.

Diğer taraftan başlangıçta bilim insanlarından oluşan Neuralink firmasının "hem teknoloji şirketi hem de tıbbi cihaz şirketi" olarak taşıdığı çift yönlü profil gerilimi de beraberinde getirdi.

Kimlik krizinin yanı sıra yetkililerin şartları zorlayan yaklaşımı nedeniyle eski bir çalışanın tarifiyle ortam "düdüklü tencereye" döndü ve iş yükünün altında ezilen personelin çoğu "kendilerini kaybetme" noktasına geldi.
 


Öte yandan içeride yaşanan karmaşa mühendislerle nörobilimciler arasında sorunlara yol açtı. Taraflar işe koyulurken liderlik ve izlenecek stratejilere dair tartışmalar yaşadı. Eski çalışanlara göre Musk bu tür anlaşmazlıklarda genellikle mühendislerin tarafını tuttu.

Bu arada temmuz ayında bazı Twitter kullanıcıları, "Neuralink'in beyinde bağımlılık ya da depresyondan sorumlu bölgeleri yeniden geliştirmekte kullanılıp kullanılamayacağını" sormuştu. Musk da "Elbette. Bu hem muazzam hem de korkutucu" yanıtını vermişti.

Ancak Musk'ın sözünü verdiği aşamalar için zamanla yarışa giren bilim insanları aylar içinde bitmesi gereken işleri sadece birkaç hafta içinde bitirmeye zorlandı.

Bu duruma 2017'den bir örnek veren STAT, eski çalışanların anlattıklarına göre bir ekibin canlı koyunların ameliyat sürecinde beyne 10 bin elektrot yerleştirdiği bir deneyin başarısız olduğunu aktardı.

Musk, insanların saç telinden 10 kat daha ince sicimlere bağlı elektrotlarla beynin sinyallerini çözme girişimi olarak adlandırılan Neuralink projesi hakkında geçen yıl yaptığı bir açıklamada, insanın bilgisayarlar tarafından ele geçirilmemesinin tek yolunun, bilgisayarların insan beyniyle birleşebileceği bir sistemin olması gerektiği iddiasında bulunmuştu.

 

Independent Türkçe, Daily Mail, NTV

DAHA FAZLA HABER OKU