"Sekiz saatlik mesai süresi altı saate inmeli" diyen Finlandiya Başbakanı'ndan açıklama: Çalışanlar da refahtan pay almalı

35 yaşında göreve gelerek "Dünyanın en genç başbakanı" unvanını alan Finlandiya lideri Sanna Marin, mesai süresini sekiz saatten altı saate indirecek fikri için ikna turlarına başladı

35 yaşındaki Sanna Marin, Finlandiya Başbakanlığı görevine gelmeden önce Ulaştırma ve Haberleşme Bakanı'ydı/ Fotoğraf: AFP

Finlandiya Başbakanı Sanna Marin, 2019'un aralık ayında gerçekleşen genel seçimlerden altı gün önce kamuoyu ile paylaştığı "Mesai süresi günde altı saat olmalı" fikri için kolları sıvadı. 

Ülkesinde hâlihazırda sekiz saat süren mesainin altı saate indirilmesiyle verimliliğin artacağını savunan Marin, koalisyonundaki diğer dört partiyi de ikna etmek zorunda. 

Kamu finansmanına zarar vereceği ya da Finlandiya'nın istihdam oranını yüzde 73'ten yüzde 75'e çıkarma hedefine engel olacağı iddialarına karşı çıkan 35 yaşındaki Başbakan, "İşgücü verimliliğinin getireceği refah, işveren, yatırımcı ve çalışanlar arasında eşit dağıtılmalı" dedi. 

Finlandiya'nın Tampere kentinde iki gündür devam eden Sosyal Demokrat Parti (SDP) kongresine tek aday olarak katılan ve parti başkanlığına seçilen Marin, SDP'nin 120'nci kuruluş yıl dönümünde düzenlenen etkinlikte şunları söyledi: 
 

Sekiz saat gerçekten nihai doğru mudur? İnsanların ailelerine, sevdiklerine, hobilerine ve hayatın diğer yanlarına vakit ayırmalarının hakları olduğunu düşünüyorum. Bu bizim için iş hayatında sonraki adım olacaktır. 


Marin, hükümetin eğitime ve "2035'e kadar sıfır karbon" hedefine yatırım yapması gerektiğini yineleyerek ekonomideki kalkınmanın çevre dostu yatırımlarla olabileceğini söyledi. 

Sanna Marin, daha önceki açıklamalarında da insanların haftada dört gün çalışması gerektiğini savunmuştu. 


Reuters

DAHA FAZLA HABER OKU