Tik Tok'un başına gelecekler dünya ekonomisini de ilgilendiriyor

Bu senenin modası olan dublajlı video uygulamasının kullanıcılarının üçte ikisi 30 yaşın altında. Ama bu hayli önemli, işte bunun altı nedeni

Donald Trump'ın TikTok'un ardından yine Çin menşeili WeChat'i de yasaklama hazırlığında olduğu iddia ediliyor (Reuters)

TikTok'ın başına ne geleceği, beklenmedik bir şekilde, zamanımızın en büyük hikayelerinden biri: Dünya ekonomisinin önümüzdeki 30 sene içerisinde muhtemelen nasıl gelişeceğini anlamamıza yardımcı olan bir hikaye. Bu elbette ki ABD ve Çin arasındaki küresel rekabetle ilgili, ama aynı zamanda Amerikan siyasetiyle, uluslararası finansla, teknoloji ve insan davranışı arasındaki etkileşimle, Amerikan Batı Sahili'nin yüksek teknoloji devleri arasındaki savaşla ve TikTok'un şirketinin ana merkezini Londra'ya taşımayı planlarken Birleşik Krallık'ın (BK) büyük oyunda oynayacağı figuran rolüyle de ilgili.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Olanak dışı mı? E tabii ki öyle, bu sadece kullanıcılarının üçte ikisi de 30 yaşın altında olan ve bu senenin modası haline gelen cin fikirli bir dublaj video uygulaması. Ama bunun devasa bir önemi var, işte bunun 6 nedeni:

Birincisi, TikTok, Çin'den çıkan gerçekten yenilikçi ilk sosyal ağdır. Şimdiye kadar Çin platformları, açıkça, ABD'li platformların klonları olmuştur. Bu farklı ve ülkenin ABD'yle, örneğin, Avrupa'nın yapamayacağı bir şekilde rekabet edebileceğini gösteriyor.

İkincisi, bu Çin'i Hindistan piyasasına sokuyor, Hindistanlı abonelerin artışı toplam indirme sayısını 2 milyarın üzerine taşıyor. Hindistan yakında Çin'i geçerek dünyanın en kalabalık ülkesi olacak. Fakat Hindistan bugüne değin sosyal ve ekonomik liderlik konusunda Çin yerine ABD'ye bakmıştı. Öyle olmaya da devam edecek fakat bu, Çin'in “yumuşak gücünün” dünyanın geleceği için en büyük önemi taşıyan ülkelerden birine ulaşmasına dair ilk örnek.

Üçüncüsü, Donald Trump öfkeli. Kendisi hakkındaki görüşünüz ne olursa olsun, o sosyal medyayı 30 yaşın üzerindeki ABD politikacılarının neredeyse hiçbirinin anlamadığı bir şekilde sezgisel olarak anlıyor. Çin'in böylesine önemli bir sosyal medya platformunu kontrol etmesinin ülkeyi kaçınılmaz olarak ABD siyasetinde etkili kılacağını anlıyor,  Beyaz Saray'da veya Kongre'de kim olursa olsun.

Dördüncüsü, eğer Microsoft, TikTok'un ABD tarafının kontrolünü ele geçirirse, bu yüksek teknoloji Amerikası'nın büyükannesini, özellikle Facebook ve Google gibi yeni rakipleriyle doğrudan rekabete sokar. Bu, parçalanmış bir dünyada hem bilgi hem de fikir çeşitliliğini korumanın en iyi yolunun medya platformlarının çeşitliliğine sahip olmak olduğuna inanan insanlar için iyi bir haber. Başka bir deyişle, eğer bir oligopoli olacaksanız ve korkarım sosyal medyanın doğası oligopolün kaçınılmaz olduğu yönünde, iki veya üç yerine 5 veya 6 dev oyuncuya sahip olmak daha iyidir.
 


Beşincisi, itibar da önemli. Tüm hataları bir yana Microsoft, ki uzun yıllardır yazılımdaki hakimiyetini agresif bir şekilde sömürmektedir, saygındır. Gerçekten de Amerika'da TikTok'un sorumluluğunu üstlenebilecekse, bu uzun yıllar boyu inşa ettiği saygı sayesinde mümkün olacaktır. Aynı zamanda satın alacak gücü de var, bu da önemsiz bir mesele değil. Batı Sahili'nin yüksek teknoloji sektörünün finansal gücü son derece çarpıcı, ne var ki kulübün iyi huylu olduğu düşünülen üyeleri bu gücü kullanırken, köpek kulübesinde bulunanlara nazaran çok daha fazla vakit kaybediyor.

Son olarak, ana şirket ByteDance'in merkezini Londra'ya taşıması ihtimali söz konusu. Jeopolitik açıdan bu konuda birçok yorum var. Böylesi bir hamle ABD'deki bu şeyi yasaklamaya çalışan Donald Trump'u rahatsız edebilir mi? Acaba bu, Çin ve BK arasında, Hong Kong ve Huawei üzerindeki mevcut tartışmalara dair bir ateşkes olduğuna mı işaret ediyor? Bu gelişme, BK'nin Brexit sonrası dünyadaki rolü hakkında ne diyor?

Bu tür soruları anlayabiliyorum ama uzun vadede çok da önemli olmadıklarını iddia ediyorum. Önemli olan Çin'le ABD arasındaki ilişkinin ölçülü ve düzenli biçimde yönetilmesidir. Bunlar önümüzdeki 30 yılın büyük güçleri ve yaklaşık 10 yıl içinde daha büyük ekonomi Çin olacak. Çin BK'nin de ayrılmasıyla halihazırda AB'den büyük ihtimalle daha büyük. ABD ve Çin geçinmek zorunda. Geri kalanlarımız onların geçinmesine yardımcı olabildiğimiz sürece önemli.

Eğer TikTok'un ebeveynleri Londra'da konuşlanmak istiyorlarsa buna teşvik edilmeliler, çünkü uzun vadede yararlı olabilecek olan budur. Biz ABD değiliz. Biz kendi kararlarımızı veririz. Önemli görüş farklılıklarımız olacak ve halihazırda olanlar devam edecek. Ne var ki Five Eyes güvenlik ağı da dahil olmak üzere birçok defa karşılıklı güvenlik konusunda işbirliğinde bulunduk ve bulunmaya devam edeceğiz.

Benim görüşüm, Çin bir süreliğine biraz daha büyük bir ekonomi olsa da nihayetinde ABD'nin küresel liderliğinin net olarak ortaya çıkacağıdır. Fakat bu esnada telefonunuza indirdiğiniz bu küçük garip şey Çin'in yaman bir rekabetçi olduğuna dair açık bir işaret olacak, ki bu da güzel bir şey. Hepimizin rekabete ihtiyacı var; düzenli, adil ve denetime açık olduğu sürece.


Hamish MacRae'nin tasarımdan kaynaklanan nedenlerle kısalttığımız başlığının tamamı şöyledir: TikTok'a ne olacağı dünya ekonomisini de ilgilendiriyor. Olanak dışı ma? Evet, ne var ki bir abartma da değil


https://www.independent.co.uk/voices

Independent Türkçe için çeviren: Rahmi Sönmez

Bu makale kaynağından aslına sadık kalınarak çevrilmiştir. İfade edilen görüşler Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU