Trump sadece Biden’la değil koronavirüs hayaletiyle de yarışıyor

Patrick Cockburn, ABD genelinde bilinen enfeksiyonların 4 milyonu aşması üzerine Amerikalıların her hatasında Trump'ın siyasi maharetlerini daha da az cazip bulduğunu yazdı

Amerikan başkanlık seçimlerinde son dönemece girilirken, Trump'ın koronavirüs performansı dikkatlerin odağında (AP)

Anketlerde Donald Trump, 100 gün içinde yapılacak seçimlerde dünyanın onu ABD Başkanı olarak görmekten kurtulacağına dair umutlarını artıracak kadar geriye düştü. Koronavirüs pandemisini ele alışındaki vehameti düşününce popülaritesindeki düşüş hiç de şaşırtıcı değil.

Yine de Trump, siyasi mezardan çıkarken her daim Drakula'ya yakışacak cinsten hünerler gösterdi. Yazar ve politikacı Conor Cruise O'Brien zamanında, skandallardan ve krizlerden kurtulurken aynı şaşırtıcı yeteneğe sahip İrlanda Başbakanı Charlie Haughey'e dair yazmıştı. "Eğer bir gece yarısı bir kavşakta Haughey'i kalbine kazık saplanmış, gömülü halde görürsem," diyordu O'Brien, "her ihtimale karşı boynumun etrafına bir diş sarımsak takmaya devam etmem gerekir."

Trump'ın hayatta kalma sırrı, medyayı kendi yararına kullanma ve manipüle etme becerisidir. Densiz görünse de Trump, o anın konusunu değiştirmekte bir uzman, böylece de o günün tahrip edici ifşası bir sonraki günün eski haberi haline geliveriyor. Taşkınca soytarılıklarıyla haber gündemine hükmediyor ve zayıflıkları ne olursa olsun asla sıkıcı olmuyor.

Bu son yetenek, siyasi açıdan önemli görünmese de habercilik mesleği tamamen neyin yeni, ilginç ve eğlenceli olduğuyla ilgilidir. Trump'ın sözleri ve tweet'leri eksantrik ya da çılgın gelebilir fakat bunlar, çoğunlukla ondan hiç hoşlanmayan gazetelerde ve televizyon kanallarında ona devasa bir kamusallık sağlayacak donanıma sahip gerçek haber başlıkları. Gazeteciler onun dümen suyunda gittiklerini fark etse de bu konuda yapabilecekleri çok bir şey yok.

Eleştirmenler, ilgi odağı olarak kalma yeteneğini haklı bir şekilde 14 yıl boyunca realite-televizyonu şovu The Apprentice'deki güçlü patron rolüne bağlıyor. Sanki son derece başarılı bir televizyon şovunda yıllarca rol almak çok kolaymış gibi, eleştirinin tonu yine dışlayıcı. Elbette realite programlarıyla ilgili hiçbir şey "gerçek" değil: The Apprentice'in yayındaki tek bir saati 300 saatlik görüntünün montajlanmasından oluşuyor ve böylelikle yapay bir son ürün üretiliyor.

Yapımcıların Trump'ı bir iş dehası olarak kullanma sebebi (otellerinin ve kumarhanelerinin 6 kez iflas etmiş olmasına rağmen) onun siyasi başarısını açıklamaya da yardımcı oluyor. The Apprentice'e danışmanlık yapan psikolog Richard Levak, bundan birkaç yıl önce The New Yorker dergisine Trump'ın kişiliğinin şova neden bu kadar uygun olduğunu anlattığı bir röportaj vermiş. İşi Trump'ın almasını sağlayan özelliklerin "enerjisi, düşünmeden hareket etmesi, duyguları araya girdiği için bütünlüklü bir  fikri ifade edememesi, bu yüzden de sürekli 'harika', 'kocaman', 'korkunç ' gibi sıfatlarla konuşması" olduğunu söylemişti. Ancak Levak'a göre Trump'ı izleyiciler için bu kadar çekici hale getiren, ki bu bugün de geçerliliğini koruyor, Trump’ın sınırı aşmaya ve kuralları yıkmaya hevesli olması.

Kaotik doğallığı ve sağının solunun belli olmaması, şimdiye dek televizyona çıkmasını dürtüsel bir şekilde ilginç hale getirdi. Levak, "Birinin duygusal olarak bu kadar disiplinsizken bu kadar başarılı da olabilmesini izlemek epey korkunç!" dedi.

Dahası, müstehakını bulsun diye izlemeye devam ediyorsunuz. Ama bu gerçekleşmiyor.

Ancak belki de Trump için müstahak olan şimdi koronavirüs suretiyle bizimledir. İnsanlar, Trump tedavi için dezenfektan enjekte etmeyi önerdiği zaman onun siyasi marifetlerini daha az cazip buluyor.
 

 

Trump'a dair hiçbir şey Amerika'ya yabancı değil. Medyayı manipüle etmeye dair eşsiz becerisinin yanı sıra Trump her yerdeki popülist, milliyetçi ve otoriteryen yöneticilerin özelliklerine sahip. Yurtiçindeki azınlıkları ve yurtdışındaki yabancıları şeytanlaştıran aynı yabancı karşıtlığı onda da mevcut; kanun ve nizam başkaları için uygulanınca alkışlanıyor, kendisine ve yardakçılarına gelince görmezden geliniyor; seçilmiş temsilciler, uzmanlar ve iyi eğitim görmüş kişilere de benzer bir küçümsemeyle yaklaşılıyor. Her şeyin ötesinde yolsuzluktan çıkan aynı koku, aynı militarist dil ve şiddete yönelik aynı istek de var onda.

Trump köşeye sıkışmış ve güç kaybetme riskiyle karşı karşıyayken en tehlikeli durumunda. Her fırsatta zıtlaşma arıyor: Demokratlarca yönetilen Portland, Oregon ve Şikago gibi şehirlerdeki çatışmaları kışkırtmak için kanun ve nizam siyasetini güçlendirmek varsayımıyla protestoculara karşı federal ajan konuşlandırma hevesine tanık olan ABD'de ırkçılık daha bariz hale geliyor. Yurtdışındaysa Çin'e karşı başlattığı taze Soğuk Savaş gün geçtikçe kızışıyor. Geleneksel olarak 3 Kasım'da yapılan ABD başkanlık seçimlerinden önce Beyaz Saray sakininin oyunun kurallarını değiştirecek bir krizi gizlice kışkırtarak bir "Ekim sürprizi" sahnelemeyi planladığına dair uğursuz uyarılar gelir. Bu Makyavelist komplolar çok nadiren fiilen gerçekleşmişse de bu kez gerçekleşmeleri mümkün.

Uydurma bir kriz bile halihazırda 142 bin Amerikalının öldüğü ve bilinen 4 milyon da enfektenin bulunduğu pandeminin dehşet verici gerçekliği karşısında belirleyici bir etki yaratmamalı. İlk defa maske takan ve onu ikinci döneme aday göstermek için Florida'daki Jacksonville'de yapılacak Cumhuriyetçi Parti toplantısını iptal eden Trump'ın, hastalığı düşmanlarının sebep olduğu bir aldatmacaymışçasına önemsiz göstermekten birden vazgeçmesi için muhtemelen artık çok geç.

Trump'ın hala seçenekleri var. Pandemiye yönelik Beyaz Saray brifinglerine devam ederek dikkati kendine çekecek ve Joe Biden'ı kenara itecek. O hala son derece etkili bir kampanyacı ve yine tıpkı 2016'daki gibi sönük bir Demokrat Parti adayı olan Biden'la yarışıyor.

Demokratların Trump'ın kendi kendini yok edeceğini varsayma stratejisi 4 yıl önce başarısız oldu çünkü diğer meselelerin yanı sıra bu, Trump'ın Hillary Clinton hakkında iftiralarla doldurduğu bir enformasyon boşluğu yarattı. Fakat bu avantajlar başka herhangi bir yıldakinden daha az önemli olabilir çünkü Trump'ın gerçek rakibi Biden değil koronavirüs ve Trump'ın kampanyası hem salgını kontrol altına almaktaki beceriksizliği sebebiyle hem de Amerikalıları virüsün hasarının abartıldığına ikna ettiği için zayıflıyor. Yenilenmiş basın brifinglerinde federal yönetimin virüsle mücadeledeki uygunsuz hamlelerinin sonu gelmeyen listesini tükürük saça saça anlatırken bariz bir şekilde kafası karışık. 4 milyon sınırını aşan enfeksiyonları ve günlük binin üstüne çıkan ölümleri gösteren grafiklerle karşılaştırıldığında Trump'ın Amerikan başarısının dünya şampiyonu olduğuna dair iddiaları kulağa tehlikeli bir biçimde çılgınca geliyordu.

Trump gidebilir ama sessizce gitmesi çok da olası değil. Pandemi onu batırabilir ama aynı zamanda ona suları bulandırmak, seçim günü gelince de nefreti ve bölünmeyi körüklemek için emsalsiz fırsatlar da veriyor. Örneğin, Demokratların güçlü çoğunluklara sahip olduğu kentsel bölgelerde oy kullanma yerlerinde geleneksel olarak koronavirüse karşı savunmasız yaşlı emekli gönüllüler görev alır. Eğer seçim gününde görev yerlerine gelmezlerse, oy kullanma yerleri, halihazırda posta yoluyla oy kullanmayı yasadışı hale getirmeye çalışan Trump'ın lehine olacak şekilde kapatılacak. Birçok seçmen, virüs yüzünden sandığa gitmek için evlerini terk etmekten çok korkuyor olabilir.

Bu yaz Amerika'da her yanı saran karmaşayı tanımlamak için tek bir kelime düşünmek zor. Ancak Conor Cruise O'Brien, ABD'deki mevcut olağanüstü koşullara uygun bir sözcük uydurmuştu: GUBU. Bu grotesk, inanılması güç, tuhaf ve emsalsiz kelimelerinin (grotesque, unbelievable, bizarre, unprecedented) baş harflerinden oluşan bir kısaltma ki Haughey kelimeyi İrlanda başsavcısının evinde saklanırken bulunan çifte katilinin tutuklanmasını tanımlamak için kullanmıştı.



Patrick Cockburn’ün tasarımdan kaynaklanan nedenlerle kısalttığımız başlığının tamamı şöyledir: Trump sadece Biden'la değil, koronavirüs hayaletiyle de yarışıyor ve medyayı manipüle etme becerileri onu kurtaramayabilir

https://www.independent.co.uk/voices

Independent Türkçe için çeviren: Ata Türkoğlu

Bu makale kaynağından aslına sadık kalınarak çevrilmiştir. İfade edilen görüşler Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU