Google ve Apple, Filistin’i haritalarından sildi mi?

Daha önce de öne sürülen iddiaların ardından, Google sözcüsü Filistin etiketinin hiçbir zaman olmadığını belirtmişti

Google ve Apple Haritalar’dan Filistin’in birkaç gün önce silindiği doğru değil (AP)

Sosyal medya hesaplarından yayılan iddia, yine haber sitelerine yayıldı ve Google ile Apple’ın Filistin’i harita uygulamalarından sildiği öne sürüldü.

Şüpheli bilgileri inceleyen doğrulama platformu teyit ise çarşamba günü “astagfirolah” isimli Instagram hesabının yeniden gündeme getirdiği bu iddiayı yalanladı.

Konu, 2016 yılında da gündeme gelmiş, ancak Google o dönem yaptığı açıklamada Filistin isminin Google Haritalar’da daha önce de etiketlenmediğini bildirmişti. Peki, haritalar Filistin topraklarını nasıl gösteriyor?

filistin-dogruveri.jpg

Filistinli yöneticilerin kontrolündeki topraklar on yıllar içinde eridi (Twitter @dogru_veri)


Önce bölgedeki durumu görmek gerekiyor. Filistin toprakları, İsrail kurulduğundan bu yana küçülmeye devam ediyor. Gazze ve Batı Şeria, şu an Filistin’in elinde kalan en önemli bölgeler. Batı Şeria civarındaki toprakların da önemli bir kısmının İsrail işgali altında olduğu düşünülürse fiili olarak net bir Filistin çizmek zor.
 


Google Haritalar’da Filistin diye aratınca, uygulama doğrudan işaretli bir merkeze yönlendirmiyor. Haritada Batı Şeria ve Gazze’nin siyah kesik çizgilerle ayrıldığı görülüyor.

Gazze ve Batı Şeria’ya tıklandığında, bu bölgelerin Filistin’de bulundukları yazıyor. Bu bilgilerse, Vikipedi’den geliyor.  
 


Apple Haritalar’da da Filistin araması doğrudan etiketlenmiş bir sonuç vermiyor. Sınırlar bazı renkli çizgilerle belirlenmiş ancak bu toprakların Filistin’e ait olduğu anlaşılmıyor.
 


Rusya merkezli Yandex Haritalar’daysa aynı arama etiketli sonuç veriyor. Google’da olduğu gibi Filistin toprakları çizgilerle belirlenmiş durumda.
 


Filistin, bugün Doğu Kudüs dahil Batı Şeria’yı ve Gazze’yi de içeren topraklardan oluşuyor. Filistin’i tanıyan 139 ülke var. Bunların arasında Türkiye'nin yanı sıra Rusya, İsveç, Çin gibi ülkeler bulunuyor.

ABD ve Avrupa ülkelerinin büyük bir kısmı Filistin’i tanımazken, İsrail’i tanımayanlar arasında Afganistan, Suriye ve Birleşik Arap Emirlikleri gibi ülkeler var. 


Independent Türkçe, teyit

DAHA FAZLA HABER OKU