DSÖ koronavirüsün kökenini araştırmak için öncü ekibini Çin'e gönderdi

DSÖ'nün iki uzmanı yapılacak araştırmanın izleyeceği yolu belirlemek üzere Çin'in başkenti Pekin'e gönderildi

DSÖ koronavirüsün havada asılı kalan minik parçacıklar yoluyla yayılmasının ve bulaşmasının mümkün olabileceğini gösteren yeni veriler olduğunu kabul etmişti (Reuters) 

Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ), geçen sene sonunda ortaya çıkan ve tüm dünyaya yayılan yeni tip koronavirüsün (SARS-CoV-2)  kökenini araştırmaları için öncü ekibini Çin'e yolladı.

Virüsün ilk kez Çin'in Vuhan kentindeki canlı hayvan pazarında ortaya çıktığı ve hayvandan insana geçtiği açıklanmıştı.

DSÖ'nün Çin'e gönderdiği iki uzmandan biri hayvan sağlığı alanında diğeriyse epidemiyoloji alanında çalışıyor.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

DSÖ sözcüsü Margeret Harris cuma günü yaptığı basın toplantısında, gönderilen ekibin, Çinli yetkililerle birlikte yapılacak soruşturmanın yolunu ve odağını belirlemeye çalışacağını söyledi.

Uzmanlar, lojistik, ziyaret edilecek yerler ve  DSÖ  öncülüğündeki uluslararası ekibe katılacak kişiler konusunda Çinli mevkidaşlarıyla görüşecek.

Harris DSÖ'nün gönderdiği hayvan sağlığı uzmanının virüsün hangi hayvanlardan insana geçtiğini ve kökenini anlamaya çalışacağını vurguladı.

DSÖ sözcüsü "Bunun yarasalardaki virüse çok ama çok benzediğini biliyoruz. Ancak bu virüs bir ara konaktan mı insana bulaştı? Hepimizin yanıtlamasına ihtiyaç duyduğu soru bu" dedi.

"Kökenini belirlemek çok zor olacak"

Daha önce ABD Başkanı Donald Trump ve Dışişleri Bakanı Mike Pompeo virüsün Vuhan'daki devlet laboratuvarından dışarıya sızmış olabileceği ihtimalini birden fazla kez dile getirmişti. Ancak bilim insanları ve ABD'li istihbarat kurumları virüsün kaynağının vahşi doğa olduğunu açıklamıştı.

Washington'daki Georgetown Üniversitesi Hukuk Merkezi'nden Profesör Lawrence Gostin, Reuters'e yaptığı açıklamada "koronavirüsün kökenini belirlemenin çok zor olduğunu" belirterek, "Bunu hiçbir zaman kesin olarak bilemeyebiliriz" dedi.

Gostin "Söz konusu canlı hayvan pazarı hemen kapatılmıştı. Olası zoonotik (hayvanlardan insanlara geçen hastalıklar) kaynak konusunda bağımsız bir kayıt, değerlendirme ya da araştırma yok. O yüzden geriye dönük şekilde parçaları birleştirmek çok zor olacak" ifadelerini kullandı.

120'den fazla ülke mayıs ayında virüsün kökenini hakkında soruşturma yapılması için Dünya Sağlık Asamblesi'ne çağrı yapmıştı. Çin soruşturma için pandeminin sona ermesi ve soruşturmayı DSÖ'nün yönetmesinde ısrarcı olmuştu.

 

Independent Türkçe, The Hill, AP

DAHA FAZLA HABER OKU