Fahrettin Koca: DSÖ İstanbul Ofisi'ni hızla hayata geçiriyoruz

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) Avrupa Bölge Direktörü Hans Kluge'yi kabul etti

Fotoğraf: AA

Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) Avrupa Bölge Direktörü Hans Kluge, Türkiye ziyareti kapsamında ilk olarak Sağlık Bakanı Fahrettin Koca ile bir araya geldi.

İkili görüşmenin ardından Bakan Koca ve Kluge, Bilim Kurulu toplantısına katıldı. İki isim, ortak bir basın toplantısı düzenledi.

Koca, yeni tip koronavirüs (Kovid-19) salgınına karşı bazı hatırlatmalarda bulunduktan sonra "DSÖ İstanbul Ofisi'ni hızla hayata geçiriyoruz" açıklamasında bulundu.

"Kovid-19 sürecindeki her bilginin insanlığın ortak değeri olarak belgelendirilmesi inancını taşımaktayız" diyen Koca, "DSÖ ile ilişkişlerin geliştirilmesi konusunda sayın bölge direktörüyle ile tam bir mutabakat içerisindeyiz. Türkiye'nin sağlık alanında, sayın cumhurbaşkanımız liderliğinde elde ettiği başarılar ve birçok ortak çalışmayı önümüzeki dönemde uygulamaya koyma kararlılığı içerisindeyiz" sözlerini kullandı.

Bakan Koca, "DSÖ'nün yeni dönemde özellikle acil durumlarda daha proaktif bir yapıya dönmesini bekliyoruz" şeklinde konuştu.

Koca'nın ardından sözü alan Kluge, "Kovid-19'a karşı sergiledikleri dayanışma için Türk halkı ve makamlarına içten takdir ve saygılarımı sunuyorum" dedi.

"Post-Kovid döneme başlıyoruz"

"Bu basın toplantısı vesilesiyle Türkiye ve Avrupa'da pandemiye karşı en ön cephede çalışan tüm sağlık personeline, fedakarca çalışmaları için kamuoyu önünde teşekkür edebilme fırsatı elde ettim" diyen Kluge, "Türkiye Kovid-19 nedeniyle seyahat kısıtlamasının kaldırılmasının başlamasıyla, ben derhal ilk seyahatimi Türkiye'ye gerçekleştirdim. Her bir aile bazında, her bir ülke bazında, adına post-Kovid dediğimiz Kovid sonrası dönüme başlıyoruz" açıklamasını yaptı.

Kluge, şöyle devam etti:

"Türk halkına ve Türk yetkilileri, ülke sınırları içinde ve ülke sınırlarını aşacak şekilde böylesi bir duruş sergiledikleri için içten saygılarımı sunmak isterim. Bir atasözü der ki; İçimizdeki en iyiyi de en kötüyü de ortaya çıkarabilecek tek şey krizlerdir. Türkiye halkı pandemiye karşı duruşuyla tüm dünyaya gerçek karakterini göstermiştir" Hiç kimsenin mahrum bırakılmadığı, kimsenin geride bırakılmadığı bir çalışma yapmalıyızTürkiye, Kovid-19 mücadelesinde çok önemli bir virajı almaktadır. Vaka yükü ve ölüm rakamları yüzde 75 azalmıştır"

"Almanya'ya Türkiye'de durumun iyi gittiğini söyledim"

Kluge, "DSÖ ülkelere sınır geçişlerinin güvenli bir şekilde nasıl gerçekleştireceği konusunda kılavuzlar yayınlamaktadır. Ancak nihai karar her ülkenin yönetimine aittir. Ancak bu sabah Alman Dışişleri Bakanlığı yetkilileriyle görüşme yaptım, Türkiye'deki durumun iyiye gittiğini, sınırların açılmasına olanak sağlayacak şekilde olduğunu aktardım" ifadelerini kullandı.

"Avrupa'da Türkiye gibi ülke görmedim"

DSÖ direktörü, "Avrupa bölgesi ülkeleri arasında başka hiçbir ülkede halk sağlığı önlemlerine bu derece riayet edildiğini görmedim. Gerek maske, dezenfektan, sosyal mesafe, çok büyük bir şekilde bu kurallara riayet edildiğini gördüm" diyerek sözlerini bitirdi.

 

Independent Türkçe

DAHA FAZLA HABER OKU