Yeni iklim araştırmasına göre, sivrisineklerin bulaştırdığı Zika virüsü Avrupa'nın doğusuna da gelecek

2080 yılına kadar virüs Avrupa'nın güney ve doğu bölgelerinin yanı sıra ABD'nin ve Çin'in kuzeyiyle Japonya'nın güneyinde de yayılıyor olacak

Zika virüsünün taşıyıcısı olarak bilinen Aedes albopictus türü sivrisinek (Pixabay)

Yeni bir çalışmaya göre, önümüzdeki on yıllarda daha serin bölgelerin giderek artan sıcaklıklara maruz kalmasıyla, iklim krizi sivrisinekten bulaşan Zika virüsünün yayılmasına yol açabilir.

Liverpool Üniversitesi'nden araştırmacılar, 2050 ve 2080 yılları arasında artan sıcaklıklarla Zika virüsünün yayılma riski arasındaki ilişkiyi araştırmak amacıyla Birleşmiş Milletler Hükümetlerarası İklim Değişikliği Paneli'nin (IPCC) elindeki en ciddi iklim modellemesinden yararlandı.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Araştırmacılar artan sıcaklıkları, 2080 itibarıyla Zika virüsünün Avrupa'nın güney ve doğu bölgelerinin yanı sıra ABD'nin ve Çin'in kuzeyi ile Japonya'nın güneyine de yayılması riskinin artmasıyla ilişkilendirdi.

Araştırma ekibi daha sıcak iklimlerde Zika virüsünü yaymasıyla bilinen iki sivrisinek türü olan Aedes albopictus ve Ochlerotatus detritus'u inceledi.

Sivrisineklerde vücut ısısını düzenleme yetisi bulunmadığı için bulundukları ortamla birlikte sıcaklıkları da değişir.

Sıcaklığın sineklerin yaşam süreleri ve enfeksiyon seviyeleri üzerindeki etkisini görmek için, araştırmacılar sivrisinekleri 17°C ile 31°C arasında değişen sıcaklıklara maruz bıraktı. Tükürük bezlerinde Zika virüsüne rastlanmasıyla böceklerin 19°C'de bulaştırıcı olduğu ortaya kondu.

Araştırmanın başındaki Dr. Marcus Blagrove, New Scientist'e şunları söyledi:

Çevre ısındıkça sivrisinek de ısınıyor, bu da virüsün daha hızlı çoğalmasına sebep oluyor.
Sivrisinekten bulaşan virüslerin sıcak ülkelerde, özellikle de yılın sıcak dönemlerinde ciddi salgınlara yol açmasının nedeni bu gibi.

İklimsel değişikliklerin sıtma yayılımı üzerindeki etkisine benzer bir şekilde; çalışma, Zika virüsünün Aedes albopictus cinsi sivrisinekler aracılığıyla yüksek rakımlı bölgelerde daha fazla bulaşabileceğini ortaya çıkardı.

Dünya Sağlık Örgütü'ne göre Afrika, Amerika, Asya ve Pasifik'te Zika virüsü salgınları kayıt altına alındı. Virüs ağırlıklı olarak, gün içinde ısıran Aedes sivrisinekleri aracılığıyla bulaşıyor.

DSÖ'ye göre Zika virüsü bulaşan insanların çoğu semptom geliştirmiyor. Gelişebilecek hafif semptomların arasında da ateş, kızarıklık, konjonktivit, kas ve baş ağrısı var.

Brezilya, 2015 Ekim'inde nadir görülen nörolojik bir rahatsızlıkla, yani mikrosefaliyle doğan bebeklerle Zika virüsü enfeksiyonu arasında ilişki olduğunu saptamıştı. Zika virüsü erken doğum ve düşük gibi gebeliğe dair komplikasyonlarla da ilişkilendiriliyor.

Araştırma çarşamba günü Proceedings of the Royal Society B adlı bilimsel dergide yayımlandı.

 

 

*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe'nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

https://www.independent.co.uk/environment

Independent Türkçe için çeviren: İrem Oral

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU