DEVA Partisi: Avukatlık Kanunu'ndaki değişiklik kutuplaşmayı arttıracak, teklif geri çekilmeli

DEVA Partisi İstanbul Milletvekili Mustafa Yeneroğlu, Avukatlık Kanunu'nda yapılmak istenen değişikliğin adalete darbe vuracağını söyledi

Mustafa Yeneroğlu / Fotoğraf: AA

Demokrasi ve Atılım Partisi (DEVA) Hukuk ve Adalet Politikaları Başkanı Mustafa Yeneroğlu, Avukatlık Kanunu'nda yapılan değişiklik teklifi hakkında açıklama yaptı. 

Yeneroğlu, AK Parti ve MHP'nin TBMM'ye sunduğu teklifin yasalaşmasıyla avukatlık mesleğinin derin yara alacağını savundu. 

Söz konusu kanun teklifinde, avukat sayısı fazla olan İstanbul, Ankara ve İzmir gibi şehirlerde birden fazla baronun oluşturulabileceğine ve Türkiye Barolar Birliği’nin delege yapısının, üye avukat sayısı fazla olan barolar aleyhine değiştirilerek TBB’deki etkinliklerinin azaltılacağına dikkati çeken Yeneroğlu, "çoklu baro" uygulamasının avukatların siyasi görüşlerine göre kutuplaşmalarına sebebiyet vereceğini, gerek vatandaşlar bir avukatla anlaşmak istediklerinde gerekse hâkim ve savcıların yargılama süreçlerinde bu bariz siyasi farklılıkların etkisinde kalacaklarını söyledi. 

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

"Düzenlemeyle Türkiye'nin hukuk devleti iddiası bir kez daha yaralanacaktır" diyen Yeneroğlu şunları kaydetti:

"Getirilmek istenen değişikliklerle birlikte avukatların Barolar Birliği’nde adil bir şekilde temsil edilmeleri imkansızlaştırılmaktadır. On binlerce üyesi bulunan İstanbul, Ankara ve İzmir gibi baroların Barolar Birliği’ndeki delege sayısının sadece birkaç yüz üyesi bulunan barolar ile yaklaştırılmaya çalışılması hiç şüphe yok ki temsilde adalet ilkesine ve demokrasiye büyük zarar verecektir.

Öte yandan, doğrudan kendi meslekleriyle ilgili yapılmak istenen yasa değişikliğine dair avukatların görüşlerinin alınmamasının, düşüncelerini ifade etmek adına giriştikleri eylemlerin engellenmesinin ve maalesef avukatların şiddete maruz bırakılmasının kabul edilemez olduğunu ifade etmek isteriz."

Yeneroğlu, DEVA Partisi olarak şu önemlilerde bulunduklarını aktardı:

1. Söz konusu düzenlemenin bir an önce TBMM Genel Kurul’undan geri çekilmesinin,

2. Baroların ve Türkiye Barolar Birliği’nin demokratik ve adil bir yapılanmaya kavuşturulması adına yeniden bir çalışma başlatılmasının,

3. Yapılacak değişikliklerin, baroların ve sivil toplum örgütlerinin görüşünün de alındığı, kamuoyunda şeffaf bir tartışmanın yürütüldüğü demokratik bir sürecin ardından tekrar TBMM gündemine getirilmesinin,

4. Baroların yönetim kurullarının nispi temsil sistemine göre belirlenmesi yani her ilde baro başkanlığı seçimine katılan grupların aldığı oy oranında baro yönetiminde temsil edilmesi gerekliliğinin,

5. Türkiye Barolar Birliği’nin ise baroların üye avukat sayısının dikkate alındığı adil bir delege sistemiyle yeniden yapılandırılmasının önemini kamuoyunun dikkatine arz ederiz.

 

Independent Türkçe
 

DAHA FAZLA HABER OKU